Officiellt: Kurt Zouma lämnar Chelsea för West Ham United
Kurt Happy Zouma blir särskilt glad då han gör mål på Arsenal.

Officiellt: Kurt Zouma lämnar Chelsea för West Ham United

Tätt inpå slutsignalen på Anfield blev det klart efter en sommar fylld av rykten. Allas vår Kurt Happy Zouma lämnar Chelsea efter drygt sju år i klubben, detta för London-rivalen West Ham United.

Kurt Zouma skrev på för Chelsea som 19-åring i januari 2014. Han var då färsk världsmästare på U20-nivå och en av Frankrikes allra största talanger, vilket gav moderklubben Saint-Etienne €15M när Chelsea knackade på dörren. Han blev kvar hos de grönvita under den vårsäsongen innan flyttlasset äntligen bar av mot London och SW6. Debuten i kungsblått blev minnesvärd, då han öppnade målskyttet mot Bolton i Ligacupen. I nyss nämnda cup bidrog han till att slå ut Liverpool i semifinalen för att sedan som defensiv mittfältare storspela och vinna med 2-0 mot Spurs. Kurt Zoumas kungsblå trofésamling hade fått sitt första tillskott. Laget lyckades som ni minns göra säsongen till en dubbel lycka, då den comebackande Mourinho och hans mannar dessutom vann ligan.

För laget som helhet var säsongen 2015/16 en svår period, men för Zouma personligen innebar den stora framsteg. Han etablerade sig som förstaval i mittlåset och fortsatte att göra mål i London-derbyn. Halvvägs in i säsongen var dock olyckan framme för den unge Zouma. I ett möte med Manchester United landade fransmannen otäckt efter en luftduell och diagnosen ställdes till ett avslitet korsband. Det dröjde 10 månader innan han fick dra på sig Chelsea-tröjan igen, men var på planen när ligan bärgades på nytt mot WBA under Antonio Conte.

En nyligen friskförklarad Zouma behövde dock speltid, varför de nästkommande två åren spenderades på lån hos Stoke City och Everton. Zouma gjorde sig snabbt populär i båda klubbarna, och lyckades med uppdraget; med 66 ligamatcher i ryggen var han redo att konkurrera i Chelsea igen. Och Kurt Zouma tog sin chans – under Frank Lampards första säsong som Chelsea-tränare gjorde Zouma 43 framträdande i alla tävlingar, 15 fler än någon av sina mittbackskollegor. Under de senaste två säsongerna har Zouma utvecklats till ett verkligt monster i offensivt straffområde, vilket såklart uppskattas i en klubb där målfarliga försvarare har en tendens att nå legendarstatus.
Utöver sina mäktiga nickmål, sina gudomliga glidtacklingar och sin nästan-soloräd mot Ajax så har Zouma alltid varit en favorit såväl hos supportrar som lagkamrater. En jättelik man som verkligen lever upp till det fantastiska mellannamn han fick av sina föräldrar – Happy.

Om försäljningen, som enligt The Athletic ger en övergångssumma på £25M, sade direktör Marina Granovskaia följande:
”Kurt Zouma anslöt till oss i väldigt ung ålder och har haft stor del i väldigt viktiga ögonblick för klubben under de senaste sju och ett halvt åren. Han visade prov på en enormt stark mentalitet när han tog sig tillbaka från en svår skada 2016 och har alltid varit en enormt populär figur i omklädningsrummet. Vi tackar honom för sina insatser på och vid sidan av planen och önskar honom all lycka på nästa steg i sin karriär.”

Tack för allt, Kurt. Vi kommer sakna dig!
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-08-28 22:16:00
Author

Fler artiklar om Chelsea