Officiellt: Rytting Kaneryd klar för Chelsea
Johanna Rytting Kaneryd mot Portugal i EM-2022.

Officiellt: Rytting Kaneryd klar för Chelsea

Chelsea har gjort klart med säsongens femte nyförvärv. Denna gång är det svenska EM-succéspelaren Johanna Rytting Kaneryd som presenterats av klubben.

Under tisdagskvällen kom det en notis från Sportbladet att den svenska mittfältaren som under EM spelade sig in i supportrarnas hjärta är klar för en flytt utomlands. Under fredagen meddelade Chelsea att Kingsmeadow numera är 25-åringens hemmaplan.

Johanna Rytting Kaneryd satt på ett utgående kontrakt med damallsvenskans BK Häcken och redan innan EM hade hon enligt sin agent många ögon på sig.
Under EM som spelats i England nu under juli månad kan man säga att hon stärkt sina aktier på en internationella marknaden.

Jag är jätteglad över att komma till denna fantastiska klubb. Jag längtar efter att träffa mina nya lagkamrater och tränarstaben och börjar jobba mot de mål vi har för säsongen” säger hon efter att ha kritat på för Londonklubben.

Johanna debuterade i damallsvenskan 2014 för Tyresö och har även hunnit med spel i Djurgården och FC Rosengård innan hon inför säsongen 2021 gick till BK Häcken. 25-åringen har gjort det bra i Sverige och damallsvenskan de senaste säsongerna och när landslagskollegan Stina Blakstenius flyttade till Arsenal fick hon ta ett kliv upp i planen, i en större roll, något som fick hennes karriär att lyfta ytterligare.

Hon är en spelare med många olika styrkor då hon är offensiv och teknisk med boll och gärna transporterar den uppåt i planen, men hon har även en fin passningsfot och kan slå många öppnande passningar över hela planen. I damallsvenskan är hon den anfallare som rankas högst. Enligt TransferLab finns det flera spelare med liknande egenskaper som Rytting Kaneryd i WSL, bland annat spelare som Manchester Citys Hayley Raso och Chloe Kelly, eller Beth Mead och Nikita Parris i Arsenal men ingen spelare ifrån Chelsea. Det bådar gott för klubben och hon kommer att tillföra något som inte redan finns i truppen, om man får tro TransferLab.

Rytting Kaneryd gjorde mästerskapsdebut i sommarens EM och spelade i samtliga fem matcher som Sverige spelade innan de fick se sig besegrade i semifinalen av de blivande Europamästarinnorna, England.

Redan innan EM pratade ”JKR” om att hon ville ta nästa kliv i karriären, till en bättre liga och till ett bättre lag - nu blir det alltså i regerande ligamästarna hon kommer fortsätta spela sin fotboll och det kommer hon göra med nummer 19 på ryggen.

Så här säger Emma Hayes om sitt nyförvärv:
Vi har följt Johannas utveckling de senaste 12-18 månaderna och hon hade en fantastisk säsong förra året i Sverige”. Hayes fortsätter att berömma Rytting Kaneryd och beskriver vad hon kommer kunna tillföra i Chelsea: "Hon är extremt snabb, direkt, har en bra ålder och är precis den spelartyp vi letat efter. Johanna kommer ge oss en ny dimension till laget och vi ser verkligen fram emot hennes karriär här i Chelsea".

JKR gör så att Chelsea återigen har en svensk trio då hon gör Zecira Musovic och Magda Eriksson sällskap i London. Kontraktet är skrivet till och med 2025 med option för att förlänga ett år till.

Vi säger varmt välkommen till Chelsea, Johanna Rytting Kaneryd!
 



Källa:
Chelseas officiella hemsida
TransferLab

Sofia Almroth@AlmrothSofia2022-08-05 11:26:00
Author

Fler artiklar om Chelsea