Oförmågan att lösa problemet – gav nya PL-rekordet ingen vill ha
Evertons säsong började med förlust – och ett osmickrande rekord.

Oförmågan att lösa problemet – gav nya PL-rekordet ingen vill ha

Everton stod i helgen för den bästa offensiva prestationen i Premier League någonsin, utan att göra mål. Det stod klart efter premiärförlusten mot Fulham.

Tre, så många mål skulle Everton gjort i hemmapremiären mot Fulham. Det visar det så kallade Expected Goals, verktyget flest fotbollsintresserade idag använder som statistisk grund vid en matchanalys.

För att vara exakt, var Evertons 2.93 i Expected Goals utan att göra mål, till och med högre än Newcastles överlägsna toppnotering mot Crystal Palace i fjol. En siffra på 2.83 som i sin tur var över ett halvt mål bättre än tredjeplacerade West Ham på 2.29. Ett chockerande rekord tycker säkert vissa. Men många av oss som följt laget de senaste åren är med största säkerhet inte förvånade, ett dugg.

Senaste åren har Evertons trupp saknat offensiv kraft. Efter att ha gett spelarna vi haft att tillgå både förtroende och tålamod, går det inte att dra någon annan slutsats än,  Att de kostar ännu mer.edjan hae händer något. Nu.godtagbar.t lag som på vissa ställen har tydliga hål som bara måste fyllas meatt de inte hållit måttet över tid. I många fall har det handlat det om för låg kvalitet, i ett fåtal fall om andra anledningar. Men trots detta har aktiviteten för att få till förstärkningar varit långtifrån tillräcklig.

Från ledningens håll har ursäkterna staplats på hög. Det har skyllts på sena tränarbyten, ny arena, inga pengar i kassan, Financial Fair Play-hot, för mycket kaos, att truppen är tillräckligt bra, att spelare inte vill komma, att marknaden är för svår, och så vidare och så vidare.

Jag tror istället att de senaste årens massiva kostnader på felrekryteringar har fått männen med plånböckerna utan tillräcklig kompetens att bli rädda. De vågar inte riskera ett enda felsteg till. Utan vill ha exakt rätt spelare, till exakt rätt pris. Annars får det vara.

När dessa planer gått i stöpet, vilket de ofta gör för alla klubbar, särskilt på Evertons nivå i näringskedjan, så har ledningen blivit handlingsförlamad och utan Plan B. Normalt sett hade detta ansetts sunt, men inte för ett lag som har så stora svagheter att täcka på planen, att det kostar så mycket mer att inte agera.

Efter år av samma problem är vi kvar på samma ruta. Och resultatet blev som väntat detsamma när en ny säsong sparkade igång. 2.93 blev till noll. Siffrorna kunde inte prata ett tydligare språk.

Nu måste det vara slut på ursäkter och dags att göra något åt saken. Det är inte okej att kasta bort premiärpoäng, sannolikt i flera omgångar i sträck, för att inte lösa ett problem, som funnits i flera års tid.

Att detta inte fixats är inget annat än uselt. Och kommer det inte göras innan denna månad är slut så undrar jag om det inte varit bättre om Everton åkt ur ifjol eller förfjol och fått börja om på ny ruta. För annars lär vi väl stå och stampa på samma ruta när det är dags för maj igen.

Efter ytterligare ett år av ångest, kan det mycket väl bli tredje gången ur. Om det inte händer något. Nu.
 

Erik Åberg2023-08-17 22:36:54
Author

Fler artiklar om Everton