Lagbanner
Big Ron och The Posh i dokumentär
Big Ron Atkinson som försökte hjälpa Barry Fry och Peterborough United.

Big Ron och The Posh i dokumentär

Ikväll i strålkastarljuset på Highbury drabbar Fleetwood Town samman mot Peterborough United i League One. Något i skymundan av kvällens Champions League och The Championship, men ändå rätt intressant.

The Posh, som bortalaget Peterborough kallas, minns man ju främst från i början av 90-talet när klubben i ligacupen slog ut Wimbledon, Newcastle och Liverpool FC. Gary Kimble gjorde målet som såg till att herrar som Steve McMannaman, Dean Saunders, Jan Mölby med flera fick respass på anrika London road (som numera går under namnet ABAX Stadium).  Det tog sedan slut i kvartsfinalen mot Middlesborough. Bästa placeringen någonsin är en tiondeplats i The Championship.
 
I Tipsextra har Peterborough ett framträdande den 14 februari 1981 på hemmaplan mot Manchester City i den fjärde omgången av FA-cupen. Hoppet stod till en gigant killing-match, då The Posh låg i fyran och City i ettan. Manchester-laget hade dock gått igenom en del problem och kanske, kanske kunde det blir en skräll. Veteranen Tommy Booth satte dock stopp för Peterboroughs drömmar den lördagen. Matchen kommenterades av Staffan Lindeborg och City skulle faktiskt gå hela vägen till final, vilken förlorades efter omspel mot Tottenham.

The Posh i dokumentär

Ikväll möter man Fleetwood Town i en kvällsmatch i skymundan för mycket, förutom för just Fleetwood vilka kämpar mot nedflyttningsspöket. The Posh ligger halvhyfsat säkra på en fjortonde plats, även om klubben fortfarande är på väg nedåt efter den senaste vistelsen i The Championship.

För nostalgiker rekommenderas dock en dokumentär från 2006, då den extremt ambitiöse men orutinerade assisterande managern Steve Bleasdale fick ta över klubben. Allt hade gått väldigt snabbt eftersom Mark Wright fick avgå på grund av att han ska ha använt sig av rasistiska tillmälen mot en ungdomsspelare.

Ordföranden Barry Fry – som själv varit manager och en legendar i klubben – fick därmed den enligt honom briljanta idén att Bleasdale skulle få stöd av Ron Atkinson. Big Ron var nämligen huvudpersonen i en dokumentärserie där han agerade ”Troubleshooter” i egenskap av rutinerad och gammal i gamet.

Programmet producerades av Sky One och gick under namnet: Big Ron Manager. Och nu skulle han ta sig an The Posh.

Glidare, temperament och bra tv

Såsom den svale glidare Big Ron var, skrider han fram i kostym, medan den unge ambitiöse, hetlevrade och – får man ändå säga – extremt tjurskallige Bleasdale tog sig an sina nya uppgifter såsom en klassisk träningsoverallskille. Ett temperament hela tiden på fel sida bristningsgränsen och dessutom med förkärlek för långa bollar och kamp. Det i sig någon som Big Ron aldrig varit förtjust i. Till detta ska också läggas den bullrige och karismatiske Fry och vi har helt enkelt sprängstoff och vad man inom dokusåpa-genren kallar för bra tv. Tre karikatyrer, fast verkliga…

Ja, det är bara att se vinjetten på en cigarrökande, glidande Big Ron ler i en tecknad karikatyrversion av sig själv. Efter manager-karriären blev han en av de mest kända expertkommentatorerna. Programmet var för Big Ron tänkt att bli en upprättelse och återkomst i hans älskade rampljus efter att han blivit persona non grata i fotbollsvärlden efter ett grovt rasistiskt uttalande om Marcel Desailly i ett läge då han trodde mikrofonerna var av.

Serien kan ses på You Tube i fem avsnitt (i fyra delar vardera i sann You Tube-anda). Visserligen ett längre tv-åtangande som tar en fyra timmar, men har man en kväll över så är det värt det. Mycket temperament, ordet fuck används frekvent… Och dramatiken ökar konstant. Spelare slåss i omklädningsrummet, Big Ron är Big Ron, Fry blir alltmer pank, Bleasdale skriker än mer för varje minut han coachar och till slut säger Bleasdale upp sig, när alla minst anar det och försvinner. Försöker sedan ångra sig och ta sig tillbaka, då han ju behöver pengarna…

Steve Bleasdale fortsatte dock att plugga är idag en av de bäst utbildade coacherna i som finns i England. Tyvärr har det endast lett till jobb för Bangor City och Leigh Genesis.
 
Första klippet av dokumentären, episode 1 part 1 (av 4). Totalt fem episoder. Men klicka bara in på första så följer de andra sedan.



 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2016-04-05 21:05:00
Author

Fler artiklar om Old School Football