Den framgångsrike engelske managern – en utdöd dinosaurie
Hela 61 ligamästerskap av 116 har tagits av en engelsk manager. Lägger man till 36 mästerskap tagna av skotska managers samt ett av en nordirländare så har nästan 84 procent av alla ligatitlar sedan starten 1888 hamnat i händerna på en manager från Storbritannien.
Nästan 53 procent av alla ligatitlar sedan engelska ligans start 1888 har tagits av en engelsk manager. Om vi lägger till managers bördiga från andra delar av Storbritannien blir det runt 84 procent. Det handlar nästan enbart om engelsmän och skottar, förutom nordirländaren Bob Kyle som vann ligan med Sunderland 1912/13. På senare tid står dock Sir Alex Ferguson ensam som Storbritanniens fanbärare, före honom var skotten Kenny Dalglish den senaste med Blackburn Rovers 1994/95.
Ingen engelsk manager har vunnit Premier League
Men en sak är säker - debatten om engelska managers oförmåga att ta hem Premier League kan nog inte vara mer aktuell, eller inaktuell… Faktum är att en engelsk manager aldrig har vunnit Premier League. Den senaste ligatiteln tog Howard Wilkinson med Leeds United 1991/92. Året efter instiftades Premier League. Och före Wilkinson var det Howard Kendall som ledde Everton till en titel 1986/87.
Den förste managern som vann ligan och var bördig utanför Storbritannien var Arsene Wenger som tog sin första titel med Arsenal 1997/98. Men därefter är det bara en skotte vid namn Sir Alex Ferguson som i egenskap av britt lyckats med konststycket att ta ligatitlar. Å andra sidan har det gått rätt bra för honom. Med tretton ligatitlar är han den obestridde stjärnan på managerhimlen. Lite kittlande när man inser att drygt 11 procent av alla titlar sedan starten 1888 har lyfts av Sir Alex.
Framgångsrika skottar
Det är dessutom en bit ned till andra plats som delas av skotten George Ramsey, som tog sex ligatitlar med Aston Villa i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet samt Bob Paisley i Liverpool, som tog sina titlar mellan 1975/76 och 1982/83.
Skottarna har dock varit framgångsrika fotbollsledare. Av tio i topp är fem stycken från Skottland. Förutom Sir Alex och George Ramsey finns där Sir Matt Busby med sina fem titlar med Manchester United (1951/52 till 1966/67), Kenny Dalglish för Liverpool FC och Blackburn Rovers (1985/86 till 1994/95) samt Bill Shankly med sin tre titlar för Liverpool (1963/64 till 1972/73).
På 90-talet var det endast en engelsk manager (Howard Wilkinson) som tog hem ett mästerskap. Under 80-talet tog Bob Paisley tre med Liverpool, Howard Kendall två med Everton, Joe Fagan en med Liverpool samt Ron Saunders fick ett mästerskap med Aston Villa.
Gyllene decennier för engelsmän och skottar
70-talet var en modern guldera för engelska managers med tre titlar för Liverpools Bob Paisley, två för Brian Clough (Derby och Nottingham) samt en vardera för Harry Catterick (Everton), Don Revie (Leeds) och Bertie Mee (Arsenal). På 60-talet handlade det mycket om skottarna Matt Busby och Bill Shankly med två vardera, men engelsmännen Harry Potts (Burnley), Bill Nicholson (Spurs), Sir Alf Ramsey (Ipswich), Harry Catterick (Everton), Joe Mercer (Manchester City) och Don Revie (Leeds) fick en ihop till en titel vardera.
I början av efterkrigstiden 1946/47 – 1949/50 tog Wolverhamptons engelske tränare Stan Cullis tre titlar, vilket var flest tillsammans med skotten Matt Busby som fick ihop lika många. Tom Whittaker i Arsenal och Bob Jackson i Portsmouth tog två vardera, medan Ted Drake (Chelsea), Arthur Rowe (Spurs) samt George Kay (Liverpool) tog en var under en period då engelsmännen dominerade.
Från Ramsey via Chapman till Busby och Cullis
Före kriget var det undantagsvis – förutom Aston Villas George Ramsey – att icke engelsmän tog ligatitlar. Och då var det alltid skottar, förutom vid ett tillfälle. Managerns roll har också stärkts över tid. Före andra världskriget var det hyfsat vanligt med så kallade selections committees, så sent som 1938/39 vann exempelvis Everton ligan under ledning av en sådan. Herbert Chapman var nog den förste moderna managern, som inte bara köpte och sålde spelare, utan även fokuserade på taktik och jobbade med laget som helhet. Chapman tog Huddersfield och Arsenal till stora framgångar under 20- och 30-talet.
På 50-talet var Wolves Stan Cullis och Manchester Uniteds Sir Matt Busby goda exempel på managers som jobbade på ett sätt som vi idag skulle beteckna som managersysslor. Under 60-talet fick managern allt mer fokus och kommande tre decennier fick vi uppleva managers som hade kontroll över alla delar av klubben och var de okrönta kungarna, vilka styrde sina riken lite som de önskade.
I och med Premier Leagues intåg kan man nog säga att managerns makt minskat i paritet med den extrema ökningen av penninginflödet hos klubbar, men kanske framförallt gentemot spelarna. Och från och med 90-talet så kan vi nog tala om en engelsk managerpest, där de framgångsrika dött ut likt dinosaurier.