Manchester City - en anrik klubbs uppgång och fall
Old School Football kommer i två avsnitt att prata om Manchester Citys uppgång och fall i en tid långt före miljarderna.
Manchester City är en klassisk klubb med fina anor tillbaka i den engelska fotbollshistorien. Idag är det en multinationell superklubb, som samlar på de allra finaste pokalerna. Det är framförallt en av de klubbar som ligger i topp med att uppröra och irritera fans från andra lag, framförallt därför att de har orimligt stora resurser. Men det är definitivt ingen nyrik uppkomling.
Manchester City har haft framgångar förr, men definitivt fler motgångar. Att besöka den forna arenan Maine Road på Moss Side ansågs av många som den allra ruffaste och rent av farligaste bortamatchen. Det är också en en klubb som engagerat genom årens lopp, kanske inte minst för att det alltid varit rätt så rörigt, även när den var som bäst.
Per Malmqvist Stolt i sin bok ur boken Tipsextra - klubbarna, matcherna, spelarna
Starstruck! Tre matcher på raken för Manchester City i Tipsextra i februari 1981. Jag såg alla, förstås. Mitt fotbollsintresse har nog aldrig varit så febrigt som i början av 80-talet. Oavgjort mot mäktiga Nottingham Forest. Därefter ställdes de borta i FA-cupen mot Peterborough, där nog Tipsextra-redaktionen såväl som de flesta framför tv-apparaterna hoppades på en riktig skräll. De inträffade ju med jämna mellanrum, men ack så sällan i just Tipsextra. Manchester City darrade kanske något på manschetten, men säkrade ändå en 1-0 seger, vilket följdes upp med exakt samma siffror helgen efter, men då hemma på Maine Road i derbyt mot Manchester United.
Det fanns något glamoröst över managern John Bonds City. Jag läste frenetiskt på i Tipsböckerna från 1977/78 och framåt. Storklubben Manchester City, där det alltid var lite stök och bök, men som på senare år hade köpt den ena storspelaren efter den andra. Trevor Francis, Kevin Reeves, Steve Daley med flera. Daley blev för övrigt en makalös flopp.
Något senare, kommer dock inte ihåg när, placerar jag kassetbandspelaren framför tv-högtalaren och trycker på play och rec. Smyger tillbaka till skinnsoffan och ser dokumentären CITY!. Minnesbilden när jag sitter framför tv:n och suger in allt jag kan samtidigt som jag inser att det finns inga djup inom fotbollen jag inte är beredd att dyka i. Den första och kanske enda fotbollsdokumentär jag kan minnas att SVT sände under 80-talet om engelsk fotboll, där vi får följa Malcolm Allisons fall och John Bonds uppståndelse, dirigerad av den Machiavelliske ordföranden Peter Swales, under säsongen 1980/81. Just Manchester City från slutet av 60-talet till början av 80-talet har för alltid en magisk klang i mina nostalgiöron.
I två avsnitt kommer Rikard Werner och Per Malmqvist Stolt att prata om Manchester City från slutet av 1960-talet (ok, de nämner även lite även om 1930- och 50-talets City...) fram till fallet som inleddes under 1970-talet, eskalerades på 80-talet och blev ett faktum på 90-talet.
Manchester Citys första storhetstid
» Klicka här för att lyssna
Manchester Citys fall
» Klicka här för att lyssna