Lagbanner
Mittbackar vi minns: "Främsta egenskapen var trots allt ledarskapet"

Mittbackar vi minns: "Främsta egenskapen var trots allt ledarskapet"

Swedish Stokies ordförande Jens Johnsson har vuxit upp med Tipsextra och är en hängiven fotbollsföljare med tyngdpunkten i England och hans älskade Stoke City. Men när han ska lyfta fram fem mittbackar som påverkat hans fotbollsintresse, väljer han några av världens främsta när det begav sig.

Paolo Maldini
Jag plockar världens bäste vänsterback för han gjorde faktiskt en hel del matcher som mittback. Han hanterade mittbackspositionen med exakt samma elegans, placeringsförmåga och passningsskicklighet som när han spelade på kanten. Har det någonsin funnits en mer komplett försvarare?



Glenn Hysén
Två UEFA-cuptitlar, ligatitel med Liverpool, tre SM-guld men ändå mest ihågkommen för den klassiska Wembleymatchen. Och vilken match det var! Det individuellt bästa försvarsinsatsen jag någonsin sett i svenska landslaget. Hade inte Glenn åkt på vattkoppor inför returen mot Barca 1986, så hade han förmodligen kunnat lägga till en Europacuptitel i sitt CV.



Ronald Koeman
En mittback-mittfälts-hybrid. Kanske inte toppklass defensivt, men en av de främsta offensiva mittbackarna genom tiderna. Läste spelet ohyggligt bra och sökte alltid offensiva lösningar direkt efter bollerövring. Antingen genom precisa 50 meters-passningar eller genom att själv avancera framåt. Ruggigt bra split vision.



Tony Adams
Klassisk stenhård engelsk mittback. Tyvärr är det lätt hänt att man bara kommer ihåg hårdheten för Adams läste spelet fantastiskt bra och kunde faktiskt lira boll också. Men den främsta egenskapen var trots allt ledarskapet. Jag är helt övertygad om att Arsenal hade haft betydligt färre titlar utan Adams.



Alan Hansen
Kanske en av de mest eleganta brittiska mittbackarna genom tiderna. Han lirade i Liverpool under hela deras storhetstid och fick kanske inte alltid den uppmärksamhet han förtjänade med tanke på att det alltid fokuserades på Liverpools offensiva pjäser.


 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-12-23 15:55:00
Author

Fler artiklar om Old School Football