Lagbanner
Mittbackar vi minns: "Satt ensam på en pub och grät"

Mittbackar vi minns: "Satt ensam på en pub och grät"

När Swedish Toffees ordförande Erik Pråmell får välja fem mittbackar som påverkat hans fotbollsintresse allra mest, så blir det idel blå, men kanske inte bara de man tror...

Mike Lyons
En riktigt stabil Everton-produkt som spelade med hjärtat och var även målfarlig, särskilt på huvdudet. Debuterade säsongen 1970/71 och blev en av de starkast lysande karaktärerna såväl som lagkapten under Evertons 1970-tal. Såldes 1982 till Sheffield Wednesday och det sägs att han på väg dit stannade på en pub där han satt och grät av sorg. 



Mark Higgins
En mycket lovande mittback gjorde debut säsongen 1976/77. Av många tippad som blivande landslagsspelare, kanske till och med kapten, för England. Men han fick tyvärr sin karriär förstörd av skador. Karriären toppade runt 1983, men det var också då han drog på sig en skada som sedermera skulle förstöra karriären. Han har själv erkänt att han vid ett tillfälle ställde upp för managern Howard Kendall och spelade, vilket han inte skulle ha gjort, då det förvärade skadan. Försökte väcka karriären till liv igen i Manchester United, Bury och Stoke, men den fick aldrig någon riktig fart igen.



Kevin Ratcliffe
Lagkapten i Evertons titelvinnande lag under perioden 1984-87. En stor ledare på och utanför plan i ett Everton som bestod av många starka personligheter. Ratcliffe var dessutom kapten för Wales och under en stor del av hans karriär den kanske snabbaste mittbacken i engelsk fotboll. Debuterade säsongen 1979/80 och spelade i Everton fram till 1992. En av klubbens allra största och mest framgångsrika spelare genom tiderna.



Derek Mountfield
En mittback som ibland faller i glömska, men en stor målskytt och mycket framstånde från 1984 till 1986. Spelade tillsammans med Ratcliffe och lyckades med konststycket att som mittback göra 14 mål säsongen 1984/85. Även Mountfield var en local lad, då han kom från Tranmere Rovers 1982. Petades senare av landslagmittbacken Dave Watson och lämnade för Aston Villa 1988, men insatserna under ett par gyllenes säsonger kommer för alltid att finnas i Evertons historieböcker.



Dave Watson
Kom 1986 till Everton från Norwich. En före detta Liverpool-spelare, något som inte var ovanligt för Everton att värva på 1980-talet. Landslagman för England. Tog i början av 1990-talet över som lagkapten och var kvar i klubben fram till säsongen 2000/01. Dessutom care taker manager 1997 i samband med att managern Joe Royle lämnade. En stor ledare.



Tycker dessa är outstanding. Jag minns inget från Brian Labone (1958-72), som ofta sägs vara Evertons störste mittback och ledare genom tiderna. Sedan har vi haft Martin Keown och Marco Materazzi, men de blev ju mer kända i andra klubbar.

Flera av spelare ovan - tillsammans med många andra från andra klubbar - diskuteras i Old School-podden: Mittbackar vi minns
 » Klicka här för att lyssna

Andra supporterprofilers val av mittbackar som påverkat deras fotbollsintresse:
Arne Söderlund nestor på West Ham-redaktionen
Jens Johnsson, Swedish Stokies ordförande 
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-12-26 18:00:00
Author

Fler artiklar om Old School Football