Lagbanner
När Kenny Hibbitt klev in i våra vardagsrum
Kenny Hibbitt (till vänster) tillsammans med den legendariske målvakten John Burridge.

När Kenny Hibbitt klev in i våra vardagsrum

För drygt fyrtiofem år sedan skapades fotbollsmagi i lervällingen på Molineux. En magi som lever kvar hos Wolves-fans än idag, tack vare Tipsextra.

Molineux i januari 1978. Planens vita snötäcke är på väg att förvandlas till en leråker. Wolves mittfältsdirigent Steve Daley får bollen vid mittcirkeln, på väg in på Evertons planhalva och när han släpper bollen skär den - likt den gamla klyschan - som smör i solsken genom hela Evertons mittfält och försvar. En polisongbrydd och ständigt djupledslöpande nummer sju ställs därmed helt fri mot Evertons målvakt George Wood. Den gänglige – Kenny Hibbitt – gör inget misstag utan placerar bollen i nätmaskorna. Vänder sedan in mot plan med ena handen i luften och nås av jublande lagkompisar.
 
Precis just i det läget skrevs tv-historia.
  
Rakt in i vardagsrummen


Kenny Hibbitt klev rakt in i de svenska vardagsrummen och blev en långt större hjälte i Sverige än han någonsin var i England. Allt på grund av en enda match i en tid då svenskarna – förutom en del landskamper och VM - endast fick uppleva live-fotboll på tv en gång i veckan under perioden november till mars. Fotboll från den engelska ligan i ett program som startade 1969 och även om det lades ned 1995, så har den engelska fotbollen aldrig lämnat svenskarnas hjärtan.
 
Wolves var för övrigt med i premiärsändningen när Sunderland besegrades med 1-0 i november 1969. Då hade unge Kenny Hibbitt redan anlänt från Bradford som en lovande 17-åring, men det skulle ta lite tid innan han spelade in sig i ett för tiden riktigt bra Wolves. Inte lika bra som de magiska upplagorna under 1950-talet, men nog så vassa för att ofta gå långt i cuperna.
 
Hibbitt hade synts tidigare i Tipsextra. Första gången 1970 och sedan gjorde han ju ett av målen i ligacupfinalen mot Manchester City 1974, där Wolves vann med 2-1. Men det blev matchen i lervällingen 1978 där han för evigt fastnade som en idol för många svenskar. Han påminde ju lite om vår egen fotbollshjälte Ralf Edström, som bara några månader senare skulle göra stor succé med Sverige i VM i Västtyskland.
 
Sprakande tillställning

Det sprakade om Wolves denna lördagseftermiddag. Mittfältsdirigenten Steve Daley var på lysande spelhumör och i den andra halvleken finner han en fristående Willie Carr som försöker lobba över George Wood, som dock får fingrarna på bollen, men den landar hos en framstörtande Kenny Hibbitt som trycker in 2-0 på volley. Därefter är det Hibbitt som vinner en andraboll på mittfältet som resulterar i att Daley frispelas och sätter 3-0. Propagandafotboll på lervälling! Inte undra på att många svenskar tog till sig Hibbitt och Wolves.
 
Dessutom mot ett Everton som just denna säsong var en av utmanarna till ligatiteln. The Toffees hade den fruktade centertanken Bob Latchford på topp, som senare under säsongen skulle nå den då nästan omöjliga trettiomålsgränsen. Tidigare samma säsong hade Everton pulveriserat Coventry (6-0) och Aston Villa (4-1) i just Tipsextra med underhållande spel och en aldrig sinande målglädje. Men mot Wolves tog det stopp.
 
Fighten i lervällingen på Molineux skapade historia. Svensk tv-historia och är nog grunden till att Wolves blev så populära för just den generationen av Tipsextra-tittare.
 
Wolverhampton vs Everton 3-1, januari 1978
 
Mål, Wolves: Kenny Hibbitt (2), Steve Daley Everton: Trevor Ross (str)
 
Wolves: Paul Bradshaw, Geoff Palmer, Derek Parkin, Steve Daley, Bob Hazell, John McAlle, Kenny Hibbitt, Willie Carr, Martin Patching, Norman Bell, Maurice Daly
 
Everton: George Wood, Terry Darracott (Dave Jones), Mike Pejic, Mick Lyons, Roger Kenyon, Trevor Ross, Andy King, Jim Pearson, Bob Latchford, Duncan McKenzie, Dave Thomas

Kommentator: Arne Hegerfors


 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-05-20 00:35:00
Author

Fler artiklar om Old School Football