Lagbanner
Old Schoolprofilen: Bob McKinlay
En doldis i Nottingham Forests historia är Bob McKinlay. Han är meste spelare i historien med 685 matcher.

Old Schoolprofilen: Bob McKinlay

Då fotbollen under Old-School tiden oftast kunde vara en stenhård, på gränsen till brutal idrott så var det få försvarare som kunde gå under epitetet gentleman. Den mest berömde var väl walesaren John Charles, som kallades “The Gentle Giant”. Nottingham Forest hade sin egen, nämligen Bobby McKinlay.


Robert McKinlay föddes i en liten by vid namn Lochgelly, i grevskapet Fife, ca en timmes bilfärd från Edinburgh.

Bob, som han kom att kallas, hade en pappa som hade spelat semiprofessionell fotboll i Cowdenbeath. Själv startade unge Bob sin karriär i Bowhill Rovers, där han till en början firade framgångar som högerinner. McKinlays farbror Billy spelade för Nottingham Forest och rekommenderade klubbens legendariske manager Billy Walker att ta en titt på ynglingen. Sagt och gjort, vid 17 års ålder fick den unge Bob flytta till Nottingham och han skulle komma att göra sig själv historisk och då i synnerhet i Nottinghamfolkets ögon.

15. Bob McKinlay ( 685 matcher/10 mål)

Omskolad till mittback

Två år fick McKinlay vänta innan han 1951 gjorde sin debut efter att ha utvecklats i den tidens akademilag. I matchen mot Coventry tog McKinlay plats på den skadade Alan Orrs högerhalvsposition. Den långe,kraftige ynglingen med det stora hjärtat skulle snart visa sig vara mogen för en ordinarie plats och det skulle även utkristallisera sig att det var en annan position som var gjord för honom, nämligen mittbackens. Här skulle han komma att spendera många år och många tuffa fajter. Han spelade bland annat för Forest i den första matchen som “The Busby babes” gjorde när de skulle skapas på nytt efter katastrofen i München.

439 matcher innan varning
Av många som följde Forest på den här tiden så beskrevs McKinlay som en “No-nonsense” centerhalv. Med det i åtanke är det egentligen helt otroligt att McKinlay kunde spela närmare tjugo år i Forests röda tröja utan att bli utvisad och han drog dessutom bara på sig två varningar. Den första drog han på sig när hans blivande lagkamrat Joe Baker, då i Arsenal, låg skadad. McKinlay sparkade då upp bollen på läktaren för att Baker skulle kunna få vård. Domaren ansåg däremot att det var spelförstörande och skrev upp McKinlay i sin lilla svarta bok. Första varningen var ett faktum, och detta i McKinlays 439:e match för klubben.

FA-cupseger
Mittbackens meritmässigt största seger är att han var med när Nottingham 1959 vann FA-cupen. McKinlays insats blev direkt avgörande när han med sitt heroiska och uppoffrande mittbacksspel kunde leda Forest till seger, trots att yttern Roy Dwight fått bäras ut med benbrott redan i den 33:e matchminuten. Forest ledde då med 2-0 och motståndarna Luton Town kom aldrig närmare än en reducering till 2-1.

265 raka matcher
Under uppladdningen de närmaste veckorna innan finalen hade McKinlay blivit skadad mot Leeds. Efter att han gjorde comeback från den skadan spelade skotten i 265 raka matcher för Forest. Ett rekord som det känns som en utopi för dagens spelare att ens komma i närheten av.

Gentleman och föredöme
Efterhand som McKinlays status som spelare i klubben ökade så blev hans inflytande både på och utanför planen ännu större. Mellan 1962 och 1966 var han klubbens kapten och han visade även sina gentlemannnatakter utanför banan när han ute på klubbens parkeringsplats arrangerade autografskrivarsessioner för klubbens unga fans. Inte sällan hade han någon överraskning med sig som han bjöd fansen på. 

Det blev aldrig någon ligaseger för McKinlay och Forest. Närmast kom man 1967, när man slutade på andra plats, fyra poäng efter det stjärnspäckade Manchester United. McKinlay var vid det är laget 35 år och hade redan två år tidigare förärats en testimonialmatch mot Celtic för lång och trogen tjänst. Han visade sig bli den mest lojala och trogna spelaren i klubbens historia med totalt 685 framträdanden. Han kom att spela sin sista match 1969. Han hade då 17 pund i veckan, vilket var den högsta lönen McKinlay hade under sin tid i klubben.

Vid 37 års ålder slutade McKinlay sin tid i klubben. Han spelade en kort sejour i amatörklubben Albion Rovers innan han lade skorna på hyllan.
Han arbetade efter karriären som kriminalvårdare, en roll som passade hans lugna och förstående syn på tillvaron. 2002 dog McKinlay, 69 år gammal. Han kommer för alltid vara en ihågkommen legend på City Ground. 

Betyg: 8

Jon Lidberg2023-01-23 15:05:20
Author

Fler artiklar om Old School Football