Lagbanner
Old Schoolprofilen: Steve Chettle
Den legendariske managern Brian Clough tvingade en ung Steve Chettle att klä av sig träningsoverallen inne på sitt kontor.

Old Schoolprofilen: Steve Chettle

Många av Old-Schoolnamnen är såkallade "house-hold names" både i England och även i många Old-School läsares sinne. Nästa spelare är nog något för finsmakarna. Steve Chettle som är den spelare som, efter Bob McKinlay och Ian Bowyer, har spelat flst matcher för Nottingham Forest. I Nottingham är han garanterat just ett household-name efter sin tid på City Ground.

Stalwart är ett ord som ibland figurerar när man ska beskriva brittiska spelare under den tid som vi så gärna fördjupar oss i. De närmaste orden vi kommer i svenkan är trogen eller lojal, nästintill helt okända begrepp för dagens fotbollsspelare. Man kan tycka att man bör ha varit trogen en klubb under hela sin karriär för att få kallas Stalwart. Steve Chettle i Nottingham Forest kvalificerar sig, trots flera andra klubbar, emellertid ledigt för detta begrepp efter att ha gjort inte mindre än 527 matcher i den röda tröjan.

12. Steve Chettle (527 matcher/11 mål)

Lämnad hemma i bara kalsongerna
Det hade dock kunnat ta slut innan det ens hade börjat. Nottinghamsonen Chettle hade varit ungdomsspelare i klubben och skev så kallat YTS-kontrakt som 16-åring och fick då, utöver nöjet att få sköta Brian Cloughs trädgård samt gå ut med managerns hund, 35 pund i veckan.

När klubben 1986 skulle ge sig iväg på försäsongsläger i Sverige, stod Chettle tillsammans med en annan lärling, Phil Starbuck, inne på Cloughs kontor. Managern förklarade för de bägge att det fanns två kontrakt klara till de bägge spelarna, där de utöver att vara fullvärdiga proffs skulle tjäna 100 pund i veckan. De fick 15 minuter på sig att bestämma sig. När de gick tillbaka in så dristade sig Chettle att begära “a few quid more”. “Okey, I´ll have your tracksuit then!” Den unge Chettle fick helt enkelt plocka av sig träningsoverallen och fann sig själv stående inne på managerns kontor endast iförd T-shirt,kalsonger och strumpor. “And you young man?” Clough hade vänt sig till den unge Starbuck som snabbt som ögat sade att han tänkte skriva på. Följden av Chettles misslyckade förhandling var att han, till skillnad från Starbuck, inte fick följa med på försäsongsresan till Sverige. Chettle fick istället, endast iförd T-shirt,kalsonger och strumpor ringa hem till sin far som fick komma och hämta honom. När laget kom hem från försäsongsturnen fick Chettle sitt kontrakt och “a few quid more”. Clough hade som vanligt velat visa vem som höll i taktpinnen.

Föredöme som proffs
Den unge försvararen skulle snart visa att han skulle bli en spelare att räkna med. Utan några dramatiska åthävor gjorde Chettle sitt jobb som försvarare i ett Nottingham som, framförallt i cupsammanhang, var en kraft att räkna med i slutet av 80-talet. Med ett stort hjärta, en fantastisk inställning och ett stabilt närkampsspel så var Chettle med på lagupställningen hos nästan alla de managers som hann komma och gå under de tretton säsonger som Chettle spenderade i klubben.

Eldfängt humör
Att Chettle var en riktig vinnarskalle kan den kända engelske imitatören Matt Forde vittna om. Forde är Nottinghamsupporter sedan barnsben då han är född i Nottingham. När han tillsammans med några kompisar var på en träning och sprang och hämtade bortskjutna bollar så gjorde han det lite för bra enligt Chettle. När truppen spelade five a-side så var Forde så skärpt att han redan hade en extra boll i handen vid ett tillfälle och kunde snabbt förse Chettles motståndare med en boll och de utnyttjade situationen till att göra mål. Den unge imitatören fick sitt unga livs största utskällning och var inte vatten värd enligt den uppretade Chettle.

Mål i München
13 säsonger som ordinarie och ligacupseger är Chettles bas på sitt CV. Utöver detta så spelade han för det engelska U21-landslaget vid 12 tillfällen. Vid den sista av dessa fick han ikläda sig kaptensrollen. Chettles största personliga ögonblick i karriären kom emellertid i UEFA-cupspel med Nottingham. Säsongen 1995-96 slog sig klubben fram till kvartsfinal efter att bland annat ha slagit ut Malmö FF i en repris på Europacupfinalen 1979.

I kvartsfinalen stod Bayern München för motståndet och första matchen gick på Olympiastadion i München. Efter att Jürgen Klinsmann gjort första målet efter 16 minuter dröjde det inte länge innan Forest och Chettle skulle komma med en replik.

 Vid samma mål och vid samma stolpe som Trevor Francis avgjorde finalen mot Malmö FF dök Steve Chettle upp. Hans uppgift i de här lägen var egentligen att nicka bollen inåt för att någon av de mer vana målskyttarna skulle förpassa bollen i nät. Det blev en konstig situation där den tyske målvakten Kahn missbedömde bollen och Chettle kunde ur liten vinkel nicka bollen mot mål och i mål. Man kan se på bilder från situationen att Chettle är utanför planen när bollen seglar in i mål. Den legendariske kommentatorn John Motson kunde knappt tro vad han nyss hade sett och efter att bollen legat i mål i bortemot 10 sekunder så reagerade till sist Motson och utbrast: It´s a goal! It´s Steve Chettle! It came out of nothing! Chettle själv firade målet såsom ovana målskyttar ibland gör. Han ville ta hela världen i sin famn. Bayern gjorde till sist ett vinstmål och hade 2-1 inför returen. Nottingham trodde sih ha en reell chans att slå ut de tyska bjäsarna men på City Ground blev man grundligt överkörda med 5-1.

Djurvännen Chettle
Chettles karriär i Nottingham var defacto slut i samma ögonblick som klubben anställde David Platt som manager. Den lojale mittbacken fanns inte med i Platts planer och fick träna med juniorerna. Chettles gamla manager Dave Bassett ville ha över Chettle till Barnsley för ett lånekontrakt. Chettles sista stora bedrift i Forest blev att han under ett träningspass med juniorerna observerade en hund som hade ramlat i floden Trent. Chettle dök i och räddade hunden och befann sig snart på väg till Barnsley.

Cirkeln sluts i Burton
Chettle lade skorna på hyllan 2005 efter spel i amatörlaget Ilkeston. Redan säsongen 2003/2004 så kom han dock symbolist att sluta cirkeln. Han spelade då för Burton Albion. 
Managern? Nigel Clough! Huruvida Clough den yngre tvingade Chettle att klä av sig på kontoret förtäljer emellertid inte den här historien.

Betyg: 8
  
 

Jon Lidberg2023-01-18 20:29:40
Author

Fler artiklar om Old School Football