Pavlidis om Vialli: "Var lätt att älska även vid sidan av planen"
"Man kände då, och man känner nu, en oerhörd stolthet över att han representerat Chelsea."

Pavlidis om Vialli: "Var lätt att älska även vid sidan av planen"

CSS:Redaktionen tar ett kort samtal med journalisten och CSS-profilen Frederic Pavlidis i relation till Gianluca Viallis bortgång.

Idag nåddes fotbollsvärlden av det mycket tråkiga beskedet att fotbollspelaren, gentlemannen och Chelseaikonen Gianluca Vialli har lämnat jordelivet, 58 år gammal. Vialli kom till Chelsea 1996 och när hans Chelseakarriär summerades fyra och ett halvt år senare hade han vunnit Fa Cupen, Ligacupen och Cupvinnarcupen. I en ren tränarroll styrde han även klubben till en ny FA Cup triumf år 2000. 

Han har inte varit I klubben längst, spelat flest matcher eller gjort flest mål. Ändå är hans status I klubbens historia otvivelaktigt hög. Hans rykte som en sann gentleman och hans kultstatus har det pratats länge om och det är ingen tvekan om att idag, den 6:e januari, är en sorgens dag för fotbollsälskare generellt men också för oss Chelseasupprtrar I synnerhet. För att hylla denna man ringde jag upp Frederic Pavlidis för ett kort samtal. 

Hur skulle du beskriva Gianluca Vialli, Frederic?
- Han var speciell på många sätt. Rent allmänt hade han en ganska ovanlig bakgrund, då det fanns stor rikedom i hans uppväxt, vilket är ganska ovanligt bland fotbollsspelare. Och att han ändå hade det drivet att ta sig fram som fotbollsspelare trots att han ändå hade många andra bra möjligheter att ha ett bra liv ekonomiskt. Det, bland annat, utmärkte honom. 

- Men det som framkommer väldigt mycket bland alla hyllningar, utanför det faktum att han var en mycket bra fotbollspelare, är 'människan' Gianluca Vialli. Det märks på de hyllningar som han har fått såhär långt idag. Det ligger väldigt mycket i linje med den status han har fått bland Chelseasupportrar och folk i allmänhet av att vara en gentleman med väldigt stort hjärta, med mycket humor och som var väldigt lätt att älska även vid sidan av planen. 

- Sen måste vi givetvis nämna fotbollsspelaren. Han var ju ett charmtroll och en riktigt kraft. Först och kanske framför allt i Sampdoria där man minns honom tillsammans med Mancini, sedan i Juventus innan han landade i Chelsea och var en av de som inledde en fullständigt ny era i klubben.


Vad betydde Vialli för Engelsk fotboll generellt och för Chelsea i synnerhet?
- Han blev väldigt synonym med det lyft som kom med Chelsea. För oss som upplevde det. Jag var ju med om hela perioden under det hemska 80-talet. Men det stora lyftet kom med alla dessa internationella spelare på 90-talet och där ska Mark Huges också nämnas. De förändrade Chelsea i grunden och de förändrade framför allt bilden av Chelsea något oerhört. Här var han en av de starkaste profilerna. 

- För oss som genomlidigt 80-talet så fick vi nypa oss i armen att vi, Chelsea, värvade spelare av denna kvalitet. När vi plötsligt såg spelare som Desailly, Gullit och kanske framför allt Vialli dra på sig Chelseatröjan, det var helt overkligt. 

- Det som gör just Vialli så älskad det är alla små grejer man ser idag. Kolla på forumen runtomkring - det är så många som heter 'Vialli' eller 'Luca' i sina nicknames och det tror jag är mycket på grund av hans personlighet. Han verkligen omfamnade England och London och Chelsea i synnerhet med en sådan värme och passion så det smittade av sig något fruktansvärt på supportrar. Det gjorde ett starkt intryck speciellt i en tid där det fanns en större misstänksamhet mot utländska spelare. Han blev snabbt älskad. Och så gjorde han många viktiga mål också. Han bidrog jättemycket så där fanns ju en stor sportslig sida där med för han var en oerhört bra fotbollsspelare. 

- Han verkar vara så allmänt älskad av alla. Jag ser många fina hyllningar, Graeme Souness på Sky... denna hårding var tvungen att avbryta sändningen... och så Mourinho och Romaspelarna i ett klipp på twitter - otroligt fina bilder. Han har lämnar oerhört starka avtryck. Han jobbade ju med landslaget in i det sista och spelarna idag i Italien är såklart oerhört berörda av hans bortgång. 

- Man känner då och man känner nu en oerhörd stolthet att han spelat i Chelseas tröja. 


Ditt starkaste minne av Vialli?
- Fa Cup-matchen mot Liverpool 1997. När man ligger under med 2-0 och sedermera vinner med 4-2. Det är nog en av mina topp fem matcher genom historien, om inte topp tre. Men även när han gör 2-1-målet på Old Trafford, men det är verkligen hans personlighet som lyser igenom starkare än hans fotbollsinsatser. Jag har ändå följt honom hela vägen, och hela tiden har det varit det här med hans speciella leende. Där fanns visst en stark spelare med ett driv och en kraft som imponerade, en skön anfallare liksom, men med en personlighet som lyser starkare.

Avslutande ord om Vialli, denna dag?
- Den som sammanfattar det bäst och kortast är en annan cultspelare i Chelsea, Gavin Peacock "He shone like a diamond as a footballer, but his true greatness came from his humility as a man."

Vi tackar Frederic Pavlidis för att han med kort varsel kunde ställa upp på denna intevju. Intevjun i sin helhet klipps in i nästa veckas poddavsnitt. 

Daniel Joannou2023-01-06 20:58:00
Author

Fler artiklar om Chelsea