2024-04-13 16:00

Stockport - Morecambe

Planstormning väntar - Idag kan County säkra uppflyttning
Kan Wootton måla även idag? Foto: Stockport County

Planstormning väntar - Idag kan County säkra uppflyttning

“Får man storma planen även om titeln inte är säkrad?” frågar en användare på X. Svaret blev enhälligt JA, och det är inte svårt att förstå efter 14 års frånvaro från League One och över ett decennium i obskyritet.


Dagen vi har väntat på är äntligen här. Vid minst ett kryss i dagens match mot räkorna Morecambe säkrar Stockport uppflyttning till League One med tre omgångar kvar. Diskussionen som har gått varmast på Countys forum rör sig kring en eventuell planstormning. Får man storma planen vid uppflyttning eller måste man vänta tills titeln är säkrad? Om klubben får poängavdrag vid planstormning blir uppflyttningen förflyttad och så vidare.

En annan punkt som har berörts är Wrexham. Det walesiska laget är troligtvis ett av de två som följer med County upp till högre höjder, och de kommer att mötas i Wales 27 april i ligans sista omgång. Att vara krönade till kungar och få en “guard of honour” är något som hade förevigat The Hatters i “Welcome to Wrexham” , samtidigt som de hade förpestat Ryan Reynolds & co under lång tid framöver.

Nåväl, vi ska vara närvarande för dagens match istället för att flyga iväg alltför långt, men oavsett kvalitéen på dagens match kommer det att  vara dagen då den Stockport-blåa himlen får många nya stjärnor.

Tabell och förutsättningar

Stockport kliver in i omgången med vetskapen att de bara behöver en ynka poäng för att säkra uppflyttning. Förstaplatsen är därför i Countys händer. Med 83 poäng på 42 matcher är det 4 poäng ner till Wrexham med 79 pinnar efter 43 matcher. Mansfield med 76 poäng på 42 matcher möter MK Dons i ett avgörande möte då Dons har 74 poäng efter 43 omgångar. Playoffplatserna behöver troligtvis inte diskuteras närmare, men det kommer att vara spännande in i slutet. Av alla lag i botten är det enbart Colchester som kan utmana Grimsby om den sista lediga platsen för fortsatt spel i League Two. Nu pratar vi om uppflyttning, och nästa inför-artikel handlar förhoppningsvis om titeln.

Form och startelvor

Morecambe och Stockport möttes senast i en tråkig och snöig 1-1 match den 9 december, omgången innan Stockport pulveriserade Sutton med rekordstora 8-0. Det sena kvitteringsmålet av Wootton innebar att County återigen aldrig har förlorat då han har gjort mål.


Wootton med ett sent kvitteringsmål senast lagen möttes. Foto: Stockport County

Det blir mer och mer positivt för varje gång vi upprepar detta segment den senaste månaden och jag ska inte göra er besvikna.

The Hatters går mot sin sjätte seger i följd och utöver det sin elfte raka match utan förlust. Om vi utgår från den klassiska modellen av de fem senaste omgångarna i ligan så har Stockport 15 poäng av 15 möjliga. 14 gjorda mål och två insläppta förklarar varför County är titelutmanare.  

Morecambe däremot har enbart två segrar på de fem senaste. Tre förluster och två vinster där målprotokollet har varierat visar att de har mycket att frukta, men inte nedflyttning. Det är bara att spänna fast sig, för nu kommer det att spurtas från Merseyside-flodens mynning till Irländska havet. 

Ben Hinchliffe startar i vanlig ordning för hemmalaget i sin jakt på guldhandsken. Både Hinchliffe och Bass från Wimbledon står inför dagens omgång på 16 hållna nollor vardera. Hemmalaget väljer att starta med alla tre anfallsstjärnor i dagens match, något de gjorde för att vända formen för en månad sedan ungefär. Vi får anta att Wootton och skyttekungen Olaofe startar på topp medan kapten Madden länkar samman mittfält med anfall. Det betyder emellertid att den kreativa och anfallande centrala mittfältaren Powell förpassas till bänken. På bänken finner vi också talangen Barry som förhoppningsvis får speltid idag. Även Byrne och Lemonheigh Evans återfinns som substitut. I övrigt är det inga överraskningar på detta självspelande piano.

Stockports elva (4-3-1-2): 
Hinchliffe, Bristow, Pye, Horsfall, Knoyle, Bailey, Camps, Sarcevic, Madden (K), Wootton, Olaofe


Morecambes elva (4-3-1-2): 
Mair, Tutonda, Bedeau (K), Rawson, Senior, Khumbeni, Stokes, Edwards, McKiernan, Brown, Garner

Joel Goldman2024-04-13 15:35:00
Author

Fler artiklar om Stockport