1 - 5

Porto – Liverpool 1-5: Män mot pojkar – som vanligt?

Champions Leagues gruppspel rullade under tisdagskvällen vidare. Liverpool begav sig till Portugal för en bortamatch mot favoritmotståndet Porto, och än en gång skulle historien upprepa sig.

På förhand var det den match som jag ansåg var viktigast i gruppspelet. Tre pinnar på Estadio do Dragao och fullt hus hemma anser jag ska räcka för avancemang men matcherna ska även spelas.

Portos kväll inleddes på värsta tänkbara sätt. Kaptenen, försvarsgeneralen och ledaren Pepe togs ur truppen under uppvärmningen och det skulle få ödesdigra konsekvenser för portugisernas kväll.

Inledningsvis var matchen raka motsatsen till den inledande omgången mot Milan och helgens match mot Brentford. Tempot var lågt och försvaret kompakt och lugnt. Det var nog få som antingen satt på helspänn och bet på naglarna eller var i extas efter de inledande 15 minuterna denna gång, men inte långt efter den första kvarten skulle matchens första händelse komma.

Curtis Jones bibehåller sin fina form och tackar för förtroendet på mitten när han i matchminut 19 viker in och tar avslut, denna gång ingen raket som senast men tack vare en usel retur från Diogo Costa och en sömning Zaidu Sanusi kunde Salah peta in 1-0 till Liverpool. Målet innebar att han tangerar Samuel Eto’o som den näst bästa afrikanska målskytten i Champions League enbart bako, ja även här, Didier Drogba. Men sanna mina ord, efter denna säsong har vår fantastiska egyptier gått om Drogba i Premier League och efter nästa säsong även i Champions League.

Den första halvleken bjöd inte på särskilt mycket händelser utan Liverpool fokuserade mer på att behålla ett lugn som bådar gott inför helgens match mot Manchester City. Men innan Sergey Kasarev skulle blåsa av för halvtid skulle Liverpool hinna bli bjudna på ett mål till.

Trent Alexander-Arnold har efter föregående veckors sjukdom hunnit med att skada ljumsken vilket innebar att han missade kvällens match och troligtvis även helgens match mot Manchester City, men vad gör det? För som back-up finns han, den eviga maskinen som stängde ner Wilfried Zaha senast han vikarierade som högerback och som för enbart tre säsonger sedan slog assistrekordet i Champions League, James Philip Milner.

För alla vet, inklusive Milner, att om man ska vara ytterback i Liverpool är det assists som räknas. Sagt är gjort och i minut 45 slår han in en boll i straffområdet som Diogo Costa och samtliga i Porto-försvaret struntar i. Dumt gjort och ett simpelt misstag som Sadio Mané kapitaliserar på, 0-2 och paus.

Andra halvlek inleds med att den gamle bekante Marko Grujic kommer in för Porto, och det verkade tända till Liverpool. Inom de första fem-tio minuterna delas tre-fyra halvfula smällar ut men utan gehör från domaren. Porto blir ännu mer skärrade och den tveksamma insatsen fortsätter.

Liverpool tackar och tar emot, och i matchminut 60 vinner Liverpool bollen högt för 711 gången i andra halvlek, denna gång genom den briljante Curtis Jones som märker att Porto inte hunnit hem och frispelar Mohammed Salah som har lärt sig att varje chans räknas och sätter dit 3-0.

Efter att trean kom insåg Jürgen Klopp att det är ju en dag i morgon också. I 66:e matchminuten ersätts Milner, Salah och Mané av Gomez, Firmino och Minamino och sju minuter senare skulle även Hendo få vila när Oxlade-Chamberlain fick hoppa in. Bytena satt ingen skräck i Porto och de portugisiska pojkarna ville inte ge upp riktigt än. Med kvarten kvar nådde Taremi högst och satt dit reduceringen 1-3.

Men för tredje gången i matchen skulle Diogo Costa visa upp ett mindre bra ingripande. En fullkomligt urusel utrusning leder till att Firmino kan sno bollen framför en försvarare, än en gång framspelad av Curtis Jones, och från 30 meter passa in bollen till 4-1 och fullkomligt döda matchen.

Matchen i sig var över men det portugisiska lidandet på den Iberiska halvön var inte slut där, efter 123 sekunders VAR-granskning kunde man se att någon i Portos försvar glömt att klippa tånaglarna. Firmino hade koll på det och satt dit sitt andra och Liverpools femte(!) för dagen. Och efter ett par veckor av ineffektivitet på Diogo Jota så sitter nog Klopp med ett angenämt problem om vem som ska ackompanjera Salah och Mané i fronttrion mot Manchester City.

För att citera den stora Marcus Leifby, ”PFYYYY PFYYY PFYY”. Matchen slutar 1-5 och Liverpool fullkomligt förgör Porto. Nog för att Diogo Costa inte kommer sova på ett par dagar så var det fler som såg ut som pojkar i det portugisiska laget. Om min profetia stämmer kommer denna seger innebära ett avancemang, men något jag kan garantera är att uppladdningen inför matchen mot Manchester City inte kunde bli mycket bättre.