Premier League dubbelt besvikna på regeringen

Premier League dubbelt besvikna på regeringen

Det blir inget krispaket för klubbarna i Premier League som i stället ombeds att ge ekonomiskt stöd till klubbarna i Championship, League One och League Two. Dessutom har datumet för att börja släppa tillbaka publik på arenorna skjutits upp från 1 oktober på obestämd tid.

Hoppet var att publik gradvis skulle kunna börja släppas tillbaka på arenorna med start den 1 oktober men det hoppet har nu grusats efter att regeringen i dag meddelat att den planen är skrotad tills vidare.

Premiärminister Boris Johnson har i dag uttalat sig om de nya åtgärderna för att bekämpa covid-19 i Storbritannien och som medför flera nedskärningar. Det kan hända att det kommer att dröja så länge som till mars 2021 innan supportrar tillåts tillbaka på arenorna.

Premier League har svarat att de uttrycker sin besvikelse över de nya åtgärderna och menar att även om hälsan går först hade det varit möjligt att skapa trygga förutsättningar för att fans återigen skulle kunna se sina lag på plats inne på arenorna.

”Vi är säkra på att man genom riktlinjer och uppförandekoder framtagna i samarbete med forskare och myndigheter kommer att kunna säkra att supportrar är minst lika trygga, eller tryggare, inne på arenan än på andra offentliga platser som redan har fått tillåtelse. Detta är redan bevisat i andra europeiska ligor.”

En följd av tomma läktare är ett stort inkomstbortfall på matchdagar och det för oss över till dagens andra negativa nyhet för klubbarna i toppdivisionen. Football League har bett Premier League om ett stödpaket på 200 miljoner pund och regeringen ber nu Premier League att öppna plånboken och hjälpa till.

Telegraph meddelar att regeringen har beslutat att de inte kommer att ge något ekonomiskt stöd till klubbarna i de fyra översta divisionerna i England. I stället anser regeringen att Premier League, som är världens rikaste liga, bör hjälpa klubbarna i Football League, det vill säga Championship, League One och League Two, ekonomiskt.

Efter ett övergångsfönster som ser ut till att överträffa fjolårets med tanke på summorna som brukats på värvningar och ett väldigt lukrativt tv-avtal som fortfarande är intakt ser regeringen ingen grund till att bistå de största klubbarna.

Det pågår samtal mellan regeringen och idrottsområden där de i sitt ekonomiska krispaket till fotbollen väljer att prioritera klubbarna från nivå fem och nedåt i seriesystemet samt Women’s Super League.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-09-22 20:35:57
Author

Fler artiklar om Liverpool