Premier League lyckas ena ett splittrat Everton
Everton förlorar tio poäng och ramlar raskt ned på en nittonde plats. Premier League delade ut rekordstraff, men har sannolikt enat ett sedan tidigare svårt splittrat Everton.
Sällan har väl ett landslagsuppehåll varit så förödande. Normalt sett handlar det om att försöka få tillbaka så många spelare som möjligt utan skador, men denna gång tappade vi poäng. Hela tio poäng. Det hårdaste straffet som Premier League delat ut avseende brott mot de ekonomiska spelreglerna.
Bakgrunden
I korthet handlar det om att en klubb i Premier League får inte gå med större förlust än 105 miljoner pund över en treårsperiod. Everton har en förlust på 124,5 miljoner pund, det vill säga 19,5 miljoner pund mer än regelverket tillåter. Men att komma fram till denna förlust är dock inte omkomplicerat. Det räcker inte med att plocka fram en resultaträkning, utan det finns en rad olika förmildrande omständigheter som gör att klubbar kan minska sin förlust, eller snarare pengar som inte räknas in i förlusten. Om man exempelvis satsar på dam- och ungdomslagen eller investerar i nya projekt för framtiden, såsom arenabygget, finns där möjlighet att räkna bort det och därmed minska förlusten. Detsamma gäller effekten från covid 19 som markant minskade möjligheten att dra in pengar på den löpande verksamheten. Everton har också hänvisat till eliminering av kontrakt av en av deras dyraste spelare som stod anklagad för sexuella övergrepp. Det finns säkert fler argument.
Everton chansade och förlorade
Det man inte får göra är dock att chansa på spelarköp, höga löner och liknande trots att du inte kommer få in pengar från verksamheten som gör att klubben går med större förlust än 105 miljoner pund under en treårsperiod. Antar att grunden för detta är att förhindra osunda verksamheter där ägare kan skjuta in pengar i verksamheten, bara för att de har obegränsade resurser.
Kokar man samman allt på ett förenklat (och kanske något generaliserande) vis handlar det om ekonomer som dribblar med på vilka rader siffrorna ska bokföras och sedan jurister som ska argumentera varför siffrorna hamnade just där. Everton gick en match mot Premier League, där en oberoende instans skulle avgöra vem som hade rätt. En match Everton förlorade, och dessutom rejält.
Förmildrande omständigheter
Klubbens taktik var att öppet redovisa hur det hade gått till med tanke på att man ansåg att fanns så pass många förmildrande omständigheter. Främst angavs arenabygget, effekten av covid 19, det oväntade kontraktavslutet på spelaren som var anklagad för sexuella övergrepp samt att de hade drivit en transparent linje mot Premier League om vad som pågått. De argumenterade också om att Everton kanske drabbats hårdast av alla rent ekonomiskt på grund av kriget i Ukraina, vilket resulterade i oligarken Alisher Usmanovs uttåg från en rad olika riktigt tunga sponsoravtal. Framförallt rörande arenabygget.
Ligan var av en annan åsikt
Premier League ansåg dock att Everton inte hade det goda uppsåt som angavs. Den opartiska instansen gick på deras linje och menade att Everton chansat medvetet, att det fanns ett ont uppsåt och att man därmed hade fuskat. Här finns många argument fram och tillbaka och Everton medgav också att drygt 9 miljoner pund inte var föremål för förmildrande omständigheter. Men faktum kvarstår: Everton förlorade matchen och det hårdaste straffet i Premier Leagues historia utdelades.
Och visst, Everton är nog skyldiga i någon mån. Inte minst eftersom man kört på. Men om man skrapar på ytan hos fler klubbar, vad finner man då? Och hur står sig i så fall Evertons hårda straff i proportion till detta?
Merseyside vs "Stor-England"
På Merseyside råder som vanligt en mentalitet att hela "Stor-England" är emot dem. Det finns givetvis visst fog för det, rent historiskt. Något som utvecklats till en konspiratorisk paranoia som nu får ytterligare ved på brasan. Känslan av att just Everton kan kastas till vargarna och inte andra - mäktigare - klubbar lever nu vidare.
Det innebär också att Premier League lyckats ena en klubb som sedan år tillbaka splittrats allt mer mellan ledning och fans. Räkna med att alla nu kommer att vara eniga och det genuint hårdjobbande lagbygget som Sean Dyche lyckats få ihop kommer att få ett massivt och unisont stöd. Det kommer att handla om vi och dom. Om Everton och Premier League.
Framtida hotbilder
Många är nog rätt säkra på att dagens Everton har goda förutsättningar att klara sig kvar i ligan trots poängavdraget, men osäkerheten över att detta kom så snabbt och så hårt, gör ju att rädslan för att stämningar från klubbar som Leeds, Leicester, Burnley och Southampton skulle kunna sätta Everton på randen till konkurs och dessutom ge ytterligare poängavdrag. Och då är det nog god natt.
Men där är vi inte ännu och klubben har också med en illa dold syrlighet gått ut med att man med stort intresse kommer att följa hur det går för andra klubbar framöver, särskilt med tanke på hur hårt straffet blev för Everton.
"Dogs of War"
Det lär också vara så att det finns bara en klubb under Premier League-eran som klarat sig kvar trots att man låg på samma poängnivå så här pass långt in i säsongen, och det är Everton 1994/95. Ett lag i spillror som togs över av Joe Royle. En av hans första insatser var att visa en video med den tidens mäktigaste fotbollslag - AC Milan. Uppmärksamheten riktades mot hur hårt Milan-spelarna jobbade för att stänga ned motståndarna och Royle menade att Everton har kanske inte de vassaste spelarna - definitivt inte i nivå med Milan - men nog fan skulle de kunna slita lika hårt och därmed stressa sönder motståndarna. Det var då Evertons mittfält fick namnet "Dogs of War". John Ebbrell, Barry Horne och Joe Parkinson kanske inte var de mest sofistikerade lirarna, men de såg till att varje motståndare fick känslan av att möta Everton var lika med att läggas in för en operation. Det skulle göra ont. Förr eller senare.
Och nu är det dags igen. Vi mot dom. "Dogs of War". Goodison Park kommer att stå bakom. Fientligt och frenetiskt.