Pulisic: ‘’Jag behövde tillstånd av Klinsmann för att få gå på skolbal’’
Real Madrid CL-semifinal våren 2021, målet Christian Pulisic aldrig glömmer.

Pulisic: ‘’Jag behövde tillstånd av Klinsmann för att få gå på skolbal’’

Christian Pulisic berättar om märkbara första grejer han varit med om i sitt liv och sin karriär till The Athletic. Han berättar bland annat hur det var att möta Leo Messi för första gången, hur Jurgen Klinsmann gav tillåtelse att delta i en skolbal och varför han sjöng USAs nationalsång i en bussresa genom Burnley.

Första planschen på väggen i sovrummet?
Luis Figo. Han var i Inter på den tiden och han var min idol. Jag kollade på matcher i vår källare tillsammans med min pappa, Figo var spelaren jag verkligen älskade. Pappa märkte det och köpte en plansch åt mig, jag undrar var planschen är nu..

Första smeknamnet?
Figo! Min pappa kallar mig faktiskt det ännu, men bara han. Jag mötte Luis Figo en gång efter en CL-match. Han befann sig i spelartunneln och jag mötte honom när han gick förbi. Jag var väldigt ivrig, jag sade hej och skakade hand med honom. Jag ville inte verka vara en fanboy men jag ville verkligen ha en bild med honom, jag frågade dock aldrig efter en. Jag fick smeknamnet ‘’Captain America’’ mycket senare. Jag antar att det är för att jag är amerikan och det är många som använder det, men inga lagkamrater eller vänner gör det. Jag har inget emot att folk kallar mig det men jag skulle inte säga att jag älskar smeknamnet heller.

Första gången du kommer ihåg att du kollade på fotboll på TV?
Hemma i källaren med pappa och hans goda vän Bob. Vi kollade på europeisk fotboll, EM, Real Madrid och Premier League. Källaren var en riktig ‘’man cave’’, mamma höll sig borta därifrån. 

Första gången du grät?
Efter att ha förlorat en match på Kiddie Kickers, jag var en väldigt tävlingsinriktad liten pojke. Jag tror inte att någon hade koll på resultatet den matchen, men jag hade koll i huvudet. Om vi förlorade grät jag hela bilresan påväg hem. De skakade på huvudet och tänkte säkert ‘’den här ungen är konstig, han behöver säkert hjälp.’’

Första gången du fick kritik?
Jag bodde i Michigan och vid ett läger fanns det en tränare som hette Andy. Han var ganska hård mot mig. Jag var ung och jag kommer ihåg att jag utförde en övning, han fortsatte att berätta för mig att jag gjorde något fel. Jag tyckte att jag gjorde allting väl och han var den första som sade åt mig att jag behöver röra bollen i en viss riktning och vara mer aktiv med kroppen. Han var väldigt sträng och det kommer jag alltid att komma ihåg. Jag lärde mig mycket från det eftersom han gav bra idéer.

Första gången du var upprörd över egen prestation?
Det har varit många tillfällen. När jag var 8-9 år och missade en straff eller spelade en dålig match var jag väldigt hård mot mig själv. Under uppväxten satte jag stora prestationskrav på mig själv. 

Första gången du befann dig i England?
Jag flyttade till Brackley för ett år när jag var sex år gammal. Jag och min syster var besvikna över att flytta, det var något helt nytt. Jag kommer ihåg att vi måste använda skoluniformer, det kändes riktigt konstigt. Allting kändes väldigt främmande men slutligen började vi trivas i England.

Ditt första mål?
Jag gjorde mitt första mål när jag bodde i England, så jag var sex eller sju år gammal då. Jag spelade för Brackley Town och gjorde mål när vi spelade i en turnering. Jag var väldigt stolt över det, jag kände mig som att jag anlänt till ett nytt land och kunde spela för ett lag. Det var då som jag för första gången började tycka om den engelska fotbollen.

Ditt första kontrakt?
Det var nog med Dortmund. Jag kände mig väldigt nöjd med att byta USA mot en storklubb i Europa. Trots att jag inte spelade med förstalaget direkt kändes det som att jag tog ett stort steg i min resa att bli professionell och den spelare jag vill vara. I början var det tufft i Tyskland. Första natten kommer jag ihåg att jag var på ett hotell och pratade i telefon med vännerna från hemknutarna. Jag gav upp både skolan och att umgås med vänner för att vara så långt hemifrån. Det var en stor risk och en stor offring men jag ville verkligen göra det och komma igång.

Första matchen för Dortmund?
En ligamatch mot Ingolstadt. Känslan när jag byttes in var helt otrolig. Det var en hemmamatch med 80.000 på läktaren, när jag kollade upp mot den gula väggen och såg alla människor, hemmastödet i Dortmund är verkligen starkt.

Din första pokal?
DFP-pokalen 2017. Väldigt speciellt. Vi mötte Frankfurt i final och jag byttes in i halvtid. Jag vann straffen som Pierre-Emerick Aubameyang sedan förvaltade, målet visade sig bli segermålet. Det var en häftig kväll. Pokalen är väldigt speciell i Tyskland och vi firade stort i Berlin. 

Din första landslagsmatch?
Det var i Columbus, Ohio 2016. Vi besegrade Guatemala med 4-0. Jag byttes in under VM-kvalmatchen, det var ett stort tillfälle. Columbus är en fotbollsstad och deras lag har gjort det väl. Jag var chockad över att bli uttagen. Jag var 17 år och hade endast spelat några matcher för Dortmund. Jag var väldigt stolt. Två år tidigare hade jag kollat på landslagets matcher i VM och hyllat spelarna. Det var en stor ära. Jag fick ett e-postmeddelande där det stod att Jurgen Klinsmann skulle välja mig till landslaget och det gjorde han. Han sade att han hade sett mina prestationer i Tyskland och ville ha mig till landslaget. Jag befann mig i min lilla lägenhet i Tyskland och berättade genast om de goda nyheterna till min pappa. Vi var väldigt nöjda.

Ditt första landslagsmål?
Mot Bolivia i en träningsmatch i Kansas City strax före Copa America. Jag fick en bra passning av Darlington Nabe, han hade möjlighet att skjuta själv men valde istället att passa till mig. Direkt efter målet sprang jag mot ena hörnflaggan för att fira med familjen, som befann sig där i närheten.
Kvällen innan deltog jag faktiskt i en skolbal. Det var galet. Jag hade en träning med landslaget och jag sade åt Jurgen Klinsmann, ‘’Får jag ställa dig en galen fråga?’’ Jag berättade för honom att jag hade missat så mycket och att alla mina vänner ville ha mig dit. Jag visste att det var i en annan stad. Jurgen pratade med sin fru och gav mig tillåtelse att åka iväg. Jag tog flyget till Harrisburg direkt efter träningen och tog mig till balen vid Hershey. Det var en lång kväll. Jag dansade hela natten och åkte till några efterfester. Man kan inte delta i balen utan att besöka efterfester efteråt. Jag undvek alkohol och flög tillbaka till Kansas nästa morgon. Jag sov endast tre timmar under flygresan. Jag var ganska trött och startade inte matchen, men jag byttes in mot slutet och gjorde mål!

Din första pokal med landslaget?
Tidigare i sommar i Nations League. Vi mötte Mexico i final, en helt otrolig match i Denver. Mexico är en stor rival som lockar mycket åskådare, arenan var nästan full och stämningen helt otrolig.
 
Första VM?
Det är en dröm för mig att spela VM med landslaget. Jag har följt landslagets matcher så länge jag bara kommer ihåg, hemma i källaren eller hos min kusin i Virginia när vi hade en släktträff för att se på matcherna med landslagets färger.

Kommer ni ihåg Landon Donovans och Clint Dempseys mål? De stunderna följer med för evigt. Hela världen kollar.
Det var tungt när vi inte lyckades kvalificera oss 2018 i Ryssland. Jag grät efter matchen när jag insåg att vi inte kommer att spela VM. Jag ville det så otroligt mycket och vill det fortfarande. Nu har vi börjat kvala för VM 2022 i Qatar, det är spännande och vi ser fram emot det. Jag har erfarenhet av det tunga för fyra år sedan och kommer nu att använda mig av det.

Första intervjun med median?
Det var nog under min tid i Dortmund. Det kändes skumt i första början men man blev van. Jag var inte bra på att tala och visste inte riktigt vad jag skulle säga. Jag har förbättrat mig. Jag gjorde mina första intervjuer på engelska men så småningom kunde jag göra det på tyska. Först måste jag tänka på vad jag skulle säga, sedan översätta det i huvudet. Min tyska hade förbättrats men behövde ännu arbete. Jag brukar inte kolla på mina egna intervjuer, tycker det vore för pinsamt.

Vem var första spelaren du frågade en selfie av?
Jag spelade mot Argentina och vi hade det tufft den dagen. Vi låg under med 2-0 i halvtid och Leo Messi var helt otrolig. Jag byttes in i halvtid och tänkte ‘’det här blir ju kul.’’ Vi förlorade 4-0. Jag och Messi valdes ut till slumpmässiga dopingtest efter matchen, jag satt bredvid honom och försökte hålla mig lugn, endast 17 år gammal. Jag sade åt vår läkare att han skulle hämta min telefon. Jag behövde min telefon för att ta en bild med Messi. Vi kunde inte riktigt kommunicera och jag var för nervös för att försöka prata med honom, jag frågade efter en bild med honom genom gestalter. Han var riktigt okej med det hela. Det är säkert många som frågar honom efter en selfie, inte bara under dessa omständigheter…

Första gången du såg ditt efternamn på ryggen hos en anhängare?
Kanske inte den första gången, men min favorit gång var min första upplevelse med landslaget. Jag åkte på en match och såg en hel familj med Pulisic 10-tröjor. Jag var på lagbussen, det var grymt, jag försökte agera som att det ofta hände att jag såg mitt namn på ryggen hos en anhängare. En annan gång besökte jag Chipotle under mina Dortmund-dagar. Framför mig i kön var det en typ med en Dortmund-spelskjorta och mitt efternamn på ryggen. Jag var där med min kusin. Jag tror inte att han lade märke till mig först, men efter att jag slagit mig ner vid ett bord kom han dit och hälsade.

Ditt första affärsavtal?
Först Nike och sedan Panini. Panini är coolt för mig eftersom jag tyckte om att samla spelarkort och klistermärken när jag var yngre. Jag brukade besöka loppmarknader för att söka efter sällsynta kort och försöka bli av med såna som jag hade flera av samma. Jag hade endast en dollar när jag sökte efter kort, jag älskade basketboll, amerikansk fotboll och baseboll, jag är ju trots allt amerikan. Jag var ett stort fan av NFL-laget New York Jets och ville ha kort av deras legender. Jag hade även fotbollskort. Jag samlade MLS-kort och kände faktiskt till vissa spelare. 
Några år senare hittade jag ett kort med mig själv på. Det var riktigt häftigt. Min bror Chase älskar att samla kort nu för tiden. Han ringde mig en gång och sade ‘’Du är inte endast på kortet utan även på förpackningen!’’ Jag tror han hade förväntat sig att få ett kort med mig på. Panini brukar ge kort åt min bror nu för tiden också. 

Första gången du besökte Chelseas träningsanläggning Cobham?
Jag var faktiskt där 2010. Jag kommer inte ihåg det så väl men jag hade ett mindre träningspass. Jag fick inget kontraktserbjudande, jag var väl inte tillräckligt bra. När jag sedan skrev på för Chelsea och besökte Cobham igen tyckte jag ‘’Wow, jag kommer ihåg det här stället.’’ Jag var på andra ändan av träningsanläggningen men jag kommer ihåg det och min far kom ihåg Kevin Campbell, spelarsambandet med Chelsea. Han arbetade med ungdomarna i laget. Vi träffades och tog en bild tillsammans. 

Ditt första Premier League-framträdande?
Det fanns alltid lite press på en själv när man har en hög prislapp. Det har alltid varit en dröm för mig att spela i Premier League och att få ansluta till Chelsea var riktigt coolt. Det var en riktigt fin upplevelse att få sätta på sig den kungsblåa spelskjortan. Vi förlorade 4-0 på Old Trafford, trots att vi spelade bra och hade en del bra chanser tidigt i matchen. Sådan är fotbollen. Jag byttes in och vi låg redan under. Tuff dag för laget, men det var inte en dålig plats att göra min PL-debut på. 

Ditt första hattrick?
Jag gjorde mitt första hattrick på professionell nivå borta mot Burnley i oktober 2019. Det var väldigt stort för mig, även det första målet. Jag hade spelat bra tidigare och fått en del matchminuter, till slut fick jag äntligen chansen från start. Jag behövde visa att jag kunde vara en del av laget och allting gick min väg. Att göra tre mål stärkte mitt självförtroende väldigt mycket. Folk säger att Burnley borta är en tuff match, när jag tänker på Burnley tänker jag på de tre målen jag gjorde där. När jag klev på bussen efter matchen spelade lagkamraterna USAs nationalsång från högtalarna. Jag ställde mig upp och sjöng högt och stolt när vi tog oss genom Burnley. Alla skrattade, det var en fin kväll för mig. 

Ditt första längre skadeuppehåll?
Jag spelade inte en match på sex månader under 2020 på grund av skada och pandemin. Det var väldigt tufft för alla men jag var ensam i en ny stad och kunde inte gå ut och träffa folk. Jag började spela mycket schack och lärde mig även att spela gitarr. Jag håller på att bli bättre. Jag höll även kontakten med vänner och familj, det var viktigt. Jag var äntligen redo att spela igen i första matchen mot Aston Villa, efter att säsongen återupptogs. Jag var besviken över att inte starta men jag byttes in och gjorde mål. Några säger att målet endast var att peta in bollen, jag anser själv att jag var på rätt plats vid rätt tillfälle. Målet gav mig ett starkare självförtroende mot slutet av säsongen.

Din första FA Cup-final?
Jag gjorde mål, blev skadad och utbytt och sedan förlorade vi. Det var en väldigt speciell dag. Jag anser att vi inledde starkare men jag blev skadad efter min första löpning i andra halvlek. Vi hade några andra skador och det gick inte vår väg. En tuff upplevelse men även en som gjorde mig ivrig att vinna FA-Cupen.

Ditt första mål i en CL-semifinal?
Jag tänker alltid om jag någon dag berättar för mina barn vad som hände skulle de aldrig tro mig. Det var på Reals träningsanläggning i ösregn och utan anhängare, men det hände faktiskt. Jag gjorde mål mot Real Madrid i en CL-semifinal.

Din första CL-final?
Uppladdningen inför matchen är så stor och nervös. Det är så mycket spänning inför finalen och förväntan är helt otrolig. När matchen äntligen sparkar igång kan man koppla av och börja leva in sig i matchen. Vi hade en mindre segerfest med vänner och familj vid hotellet. Vi firade inte helt för fullt men vi hade åtminstone några anhängare i Porto. Vi såg dem köra till matchen och i stan. Vi kunde höra anhängarnas ljud från balkongerna i vårt hotellrum. Jag gillar låtarna men Chelsea-anhängarna får gärna hitta något annat än bara ‘’USA!’’ för mig. Inget fel med det men de får gärna vara lite mer kreativa.

Källa: theathletic.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-09-06 17:10:26
Author

Fler artiklar om Chelsea