Räcker rösterna för Project Restart?

Räcker rösterna för Project Restart?

14 av 20 klubbar i Premier League måste rösta ja till att återuppta ligaspelet för att det ska ske och i nuläget uppfylls precis kvoten. Men ytterligare två klubbar förutom de sex som redan opponerar sig har uttryckt tveksamhet, något som lämnar utkomsten av omröstningen fortsatt öppen.

Enligt Premier Leagues tidsplan var det inplanerat ett möte på fredag för att rösta om den vidare strategin för säsongen 2019-20. Nu meddelar BBC att Boris Johnson kommer att informera om nya riktlinjer för det brittiska samhället först på söndag, och inte torsdag som först var sagt, och därmed är det väntat att mötet mellan ligaklubbarna skjuts fram till nästa vecka.

För att Premier League ska spelas klart krävs 14 av 20 röster för och enligt The Mirror är det just nu på håret att det antalet uppnås. Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Aston Villa och Norwich – av en händelse de sex lägst placerade lagen i tabellen efter 28-29 omgångar – har samtliga uttryckt sin oro för att spela klart ligan under rådande omständigheter. De hänvisar till spelarnas säkerhet samt att hemmaplansfördelen skulle gå förlorad om matcherna spelas på neutral plan.

Newcastle, Southampton, Burnley, Crystal Palace, Leicester och Sheffield United namnges som klubbar som är starkt för att spela klart säsongen.

Just nu är det alltså tillräckligt, men det finns inte utrymme för att en enda klubb av de som är positiva till slutförandet svänger eller övertalas att byta ståndpunkt. Enligt The Times ska ytterligare två klubbar förutom de sex i botten stå och väga med sitt beslut och därmed inneha en form av vågmästarroll.

Förutom klubbarnas representanter har också spelarna makten i sina händer och de måste vara inställda på att fullföra säsongen. Premier League förväntas arrangera att separat möte där spelarna ska kunna ställa frågor till medicinsk expertis runt riskerna med att spela fotboll under covid19-pandemin.

Skulle omröstningen bland klubbarna bifalla "Project Restart" är den 12 juni i nuläget det datum som nämns som realistiskt att återuppta säsongen.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-05-04 20:59:10
Author

Fler artiklar om Liverpool