2022-10-25 18:45

Red Bull Salzburg - Chelsea
1 - 2

RB Salzburg 1-2 Chelsea
Klara för slutspel!

RB Salzburg 1-2 Chelsea

Chelsea blev klara för slutspel efter en jämn match nere i Salzburg.

Första halvlek

Salzburg började matchen bäst och fick ett farligt läge efter en tidig hörna. Nicken som styrdes mot mål, avvägdes turlig nog av Chalobah. Den pigga starten av Salzburg följdes upp av en inledning med mycket bollrullande från Chelsea, förutom när Kovacic sporadiskt försökte bryta sig framåt i plan. 

Just Kovacic blev i den 23 minuten målskytt efter en tilltrasslad situation i straffområdet. Pulisic lyckades bryta och bollen nådde Havertz som tog lite för lång tid på sig. Turligt nog resulterade Salzburgs brytning i att bollen hamnade hos Kovacic som instinktivt placerade bollen med vänstern i Salzburgsmålvakten Köhns högra kryss. Detta var Kovacics femte mål för klubben, en spelare som tydligen bara gör snygga mål.

Efter detta släppte Chelseas offensiv något. Efter en fenomenal upprullning i minut 32, som resulterade i ett två mot ett läge, släppte Havertz lös bollen till en fri Aubameyang.. Det fina anfallet avslutades dock med ett mindre bra när gabonesens skott gick rakt på Köhn i målet.

I minut 34 var det salzburgs tur att ställa om när Jorginho och Kovacic inte riktigt hann med. Något rakare än Chelseas tidigare omställning men skottet från Okafor var nog ännu tamare än det från Aubameyang.

Bara två minuter senare dök ännu ett toppenläge upp för de kungsblå. Gallagher jobbade sig in i straffområdet och slog ett fint inlägg mot Havertz som nickade på mål. Nicken i sig var inte den bästa men Köhn var ytterst nära att fumla in bollen.

Precis innan tilläggstiden fick vi ännu en fin upprullning av chelsea, denna gången på vänsterkanten. Bollen, efter några korta passningar och klackar nådde sterling som ändå rätt finurligt släppte bollen mot de offside-springande Havertz och Kovacic. Offside var dock inte Aubameyang som blev den som gick för bollen men han hann inte riktigt före Salzburgs målvakt.

Halvleken avslutade av, ja, ännu ett fint anfall från de kungsblå. Aubameyang avlutade men Köhn hann snabbt ner och styrde bollen till en hörna. Hörnan hann aldrig slås då domaren satte visslan i munnen och avslutade en första halvlek där Chelsea hade växt mer och mer för varje minut som gick.
 
Andra halvlek

Andra halvleken hann knappt börja innan det dök upp en misstänkt handssituation med Kovacic inblandad. Domaren friade och Susic åkte på ett gult kort i och med protester.
Salzburg kunde dock strax därefter glädjas för ett kvitteringsmål. En snabb omställning, där Thiago Silva var osedvanligt för het på mittplan, resulterade i att Wöber kunde skicka in en fin boll till Adamu. Adamu i sin tur hade inte några större problem att skicka in bollen i nät.

Innan timmen var spelad hade Pulisic, Jorginho och Havertz alla lägen att återställa Chelseas ledning. Det ville sig inte riktigt i det läget, men det kändes mer som en fråga om tid 
Strax därefter kom då ett mål som fick Kovacics mål att se något mediokert ut. Efter en dryga timmes spel tog Kai Havertz emot bollen utanför straffområdet och placerade den till perfektion mot Köhns högra kyss. Ribba in och Chelsea tog tillbaka ledningen.

Salzburg svarade upp med att skapa några chanser efter baklängesmålet när Kepa fick visa varför han numera är förstamålvakt för Chelsea. Med det sagt fick han även lite hjälp, t.ex. när han kom lite fel i en höjdduell som innebar att bollen studsade mot tom bur. Lyckligt nog kunde Thiago Silva rensa.

Innan sista kvarten passade Chelsea på att göra några byten. In kom Loftus-Cheek, Broja och Azpilicueta för Kovacic, Aubameyang och Pulisic. Kort där senare gjorde även Salzburg tre byten där anfallslinjen, Okafor och Adamu, byttes ut mot bland andra lagkaptenen Ulmer som återvände efter skada.

Förutom lite byten, gula kort en mindre forcering av Salzburg, var slutminuterna rätt så händelselösa och Chelsea kunde spela av matchen som avslutades med 90+6 på klockan.
 
Sammanfattning och statistik
Det var stundtals ett väldigt bra Chelsea idag, framförallt i den andra fjärdedelen av matchen, där de ställde om väl, kombinerade fint och skapade bra avslutningslägen. Om något borde Chelsea vunnit matchen tidigare än de gjorde och Aubameyang, bland andra, får nog fila lite på avslut i veckan. Salzburg känner sig förmodligen besvikna men trots förlust gör de en bra insats vilket nog kan ingjuta lite mod inför deras avslutande match i gruppspelet på San Siro. För Chelseas del är de nu klara för slutspel och kommer dessutom att bli garanterade förstaplatsen om Milan tar poäng mot Dinamo Zagreb senare ikväll. Oavsett vad möter Chelsea Dinamo Zagreb i deras sista match nästa vecka på Stamford Bridge.

Skott: 16-15
Skott på mål: 7-11
Bollinnehav: 29-71
Hörnor: 9-2

Elias Thomasson2022-10-25 21:08:00
Author

Fler artiklar om Chelsea