Redaktionen reflekterar

Redaktionen reflekterar

2020 har passerat, ett tufft år och en ansträngd period av fotboll lägger vi bakom oss. Sedvanligt svarade redaktionen på frågor i samband med att halva säsongen passerat. Respondenterna denna gång var Wiktor Lidvall, Mattias Henriksson och Kevin Ståhlberg.

Transfer-fönstret inför säsongen - mest respektive minst lyckade värvning?

Lidvall: Mest lyckade: Edouard Mendy. Hans fantastiska form har dalat något på slutet, men vilken uppgradering jämfört med föregående säsonger.

Minst lyckade: Kai Havertz. Kai har helt enkelt inte fått till det. Inför värvningen pratades det om hans mångsidighet, nu om att han bara ska spelas på en position. Verkar vilsen och utan självförtroende, har dessutom haft covid. En värvning som ska löna sig sett över 15 år, så jag är inte orolig i det långa loppet.

Henriksson: Framförallt ett spektakulärt fönster minst sagt och för mig har Ben Chilwell inneburit det vi saknat mest. Stabilitet på en kant där diskussionen innan rörde sig om katastrof eller större katastrof. Edouard är tvåa.

Minst är svårare men jag säger Hakim Ziyech av den enkla anledningen att han varit mycket skadad. Jag gnuggar händerna när jag tänker på honom och lika frustrerande att han får begränsad speltid eller är frånvarande.  Påminner mig mycket om min kärlek till Júan Sebastian Veron. 

Ståhlberg: Den minst lyckade enligt mig är Timo Werner hittills. Många kanske höjer på ögonbrynen för att Kai Havertz namn inte nämns. Men inför säsongen hade jag snack med både Filip Wollin, Keven Bader. Samt tog del av mycket media från Tyskland, alla var överens om att Kai kommer behöva en längre inkörningsperiod. Vilket jag tycker bevisligen dom har haft rätt om.

Timo Werner å andra sidan tycker jag ska vara ”klar” för att spela på en toppnivå i Premier League. Där tycker jag inte han är just nu, visst. Han har en okej poängskörd hittills, springer mycket och skapar lägen. Men hans utdelning på xG är horribel. Att många viftat bort Werner som en toppklass-avslutare hade man hört talas om, men inte att det var såhär illa. Tron på "Turbo-Tim” är såklart inte borta, men en rannsakning och träna avslut behövs för Timo.

Den mest lyckade värvningen hittills är utan tvekan Thiago Silva. Han har och är allt klubben har sökt i defensiven, en ledare. Framförallt är han fortsatt världsklass trots sina 36 år, han kom dessutom gratis. Tror dock i slutet av säsongen att Thiago Silva & Hakim Ziyech kommer dela på denna utnämning om marockanen får bukt med skadorna.

Tankar om framförallt PL och CL inför tomma läktare?

Lidvall: Känner att samtliga matcher, oavsett motstånd, får ett visst mått av träningsmatch-känsla över sig. Engagemanget i varje drabbning har svalnat sedan publiken försvann i våras.

Henriksson: Tomma läktare är tragiskt. Jag själv som gammal striker kan känna med de som gör mål - de kan vinka till en halvt sovande funktionär som maximalt.
Skulle säga att CL-känslan är värre än PL då det innebär härliga resor utomlands och lite pirrande känsla inför en desperat publik i ett, säg, kokande Frankrike. Men nu.

Ståhlberg: Trist givetvis, förståeligt sett till världsläget dock. Blir ju verkligen en träningsmatch-aura över hela kalaset även om man på något sätt alltid taggar till som supporter inför match. Men vi är snart där igen, hoppas jag.

Säsongens bästa spelare så här långt?

Lidvall: Finns en hel del bubblare, men Ben Chilwell för mig. Genomgående hög nivå, fantastisk i båda riktningarna. Särskilt imponerad av hans återerövringar av boll på offensiv planhalva.

Henriksson: Kurt Zouma - framförallt i förhållande till förväntningar. Rest sig oerhört och skulle säga att han gör folk runtom sig stabila - inkluderat Thiago Silva som sägs tända igång Kurt.  Tar in Reece som tvåa.

Ståhlberg: Finns många kandidater jag vill bolla upp, Thiago Silva & Mason Mount är två av dom. Men den som varit klart bäst i mina ögon är Reece James. Att vi kände till hans talang och vad han kan fick vi klart för oss föregående säsong. Men att hans utveckling har gått såhär fort redan denna säsong var jag inte beredd på. Har höjt jämnheten i det defensiva som offensiva, han tar även mer plats och dirigerar mer på planen och känns på något sätt tryggare i sitt spel likt den ledare man tror han kan bli.
England har ett angeläget problem med högerbackar i landslaget, men jag har så otroligt mycket tro på James att jag tycker mig se en av världens bästa högerbackar om några år i honom. Otrolig spelare.

Säsongens besvikelse i spelartruppen så här långt?

Lidvall: Den märkliga situationen med Fikayo Tomori. Hans frånvaro började i och för sig redan föregående säsong, men hösten 2019 var nog med bevis för mig - han är bättre än minst två övriga mittbackar i truppen och har potentialen att växa ytterligare.

Henriksson: Lampard om han kallas till spelartruppen men annars Pulisic. Ljusår från kvalitén under våren.

Ståhlberg: Om man ser till var vissa spelare är idag, så trodde jag inte att det skulle gå såhär illa för Fikayo Tomori. Har alltså spelat två cup-matcher och en halvlek mot Liverpool i säsongens andra match efter Christensens röda kort. Har efter det knappt tagit plats på bänken, något han enligt mig ska. Christensen/Rüdiger är enligt mig en nivå under Tomori sett till vad man fick se föregående säsong.

Här är jag orolig att någonting hänt mellan honom och Lampard, något tidningar också varit ute och viftat om. Något jag verkligen INTE vill ska stämma, släpper vi honom för tidigt tror jag vi släpper en oslipad diamant.

Säsongens bästa period hittills?

Lidvall: Blir enkelt att svara slutet av oktober - början av november sett till resultaten. Men var dessutom väldigt nöjd med spelet, mycket tack vare Hakim Ziyechs stora inflytande på planen.

Henriksson: Hela året har ju egentligen varit bra innan vi i mitten av december bestämde oss för att blåsa bort allt intresse för fotboll.

Ståhlberg: Från 0-0 matchen mot United fram tills Leeds-matchen som vi vann med 3-1 hemma tyckte jag allt gick på räls. Hakim Ziyech visade vilken kvalité han besitter, Werner bidrog med poäng, Abraham/Giroud turades om att göra mål.
Sen har ju något hänt, en dipp, svacka, dålig form. Ja något är det som hackar, spelet har kommit av sig och självförtroendet finns inte riktigt där just nu.

Säsongens bakläxa hittills?

Lidvall: Är innerligt less på att prata om covid, men bakläxan får ändå bli att påminna sig själv om vilken annorlunda säsong vi är inne i. Lika för alla lag, men väldigt otacksamma förutsättningar för en manager som Frank Lampard, som har vissa krav på att det "ska hända" i år.

Henriksson: Den går till fansen som måste ha tålamod. Lampard är inte Mourinho som med magi kunde lösa ett nytt lag. Våga satsa på den inslagna vägen från ifjol när ’ungdomarna’ härskade.

Ståhlberg: Arsenal-Chelsea är bland det värsta jag bevittnat ur ett Chelsea-perspektiv på några år, fanns inget från den matchen att ta på. Lampard var också väldigt kritisk till insatsen och sägs ha skällt ut spelare öppet framför andra, för hur viljelöst det såg ut. Något jag kan uppskatta och hålla med om, från minut ett till nittio visade vi inga sorts tecken till att vinna matchen.


Det perfekta transfer-fönstret i januari, hur ser det ut enligt dig?

Lidvall: Jorginho skeppas till en klubb som har användning för honom. Har inga krav på ytterligare nyförvärv, vill bara att Ziyech ska bli hel igen.

Henriksson: Att vi säljer av tillhörande negativism och går vidare med livet. Då bör exempelvis Rüdiger, Arrizabalaga, Drinkwater, Rahman, Barkley etc. säljas efter behag. Åh, vad jag aldrig har ogillat en spelare så mycket som Arrizabalaga. Inga köp - bara fasa in.

Ståhlberg: Att Alonso, Jorginho, Christensen, Rüdiger och Kepa tar sitt pick och pack till nya klubbar. Frigör lite löneutrymme och kanske få en summa tillbaka för var och en av spelarna. Gör plats för Declan Rice som åter får förenas med bästa vännen Mason Mount. Rice är en spelare som jag varit otroligt skeptisk till, men som under säsongen kanske betytt allra mest för sitt lag efter Bruno Fernandes i United.

Sen skulle vi må bra av att värva in en reservmålvakt som redan kan ligan, ungefär som besättningen vi hade med Courtois/Begovic. Typ någon som Alex McCarthy, eller möjligen Dúbravka som fått stenhård konkurrens av Karl Darlow.


Förhoppningar inför andra halvan av säsongen?

Lidvall: Vi slår ut Atletico Madrid och når minst kvartsfinal i CL. Hoppas att vi är med i racet om PL-titeln hela vägen, vi har alla möjligheter att vara det.

Henriksson: Inte sämre än förra säsongen! Tror på stor skräll i Champions League med då jag tror att vår svacka nu blir avgörande till vår fördel när det blåst över.

Ståhlberg: Att Lampard vänder den nedåtgående trenden med förluster, och att vi får hålla oss ifrån sjukstugan. James går småskadad, Ziyech har varit borta i perioder, Chilwell stukade foten tidigare och spelar med smärta. Får vi bara tillbaka självförtroendet och det flyt vi hade tidigare under säsongen kan det här bli riktigt bra.


CSS-redaktionen önskar alla våra läsare och medlemmar en god fortsättning på det nya året

KTBFFH

Emanuel Ålund 2021-01-03 13:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea