Redaktionen reflekterar

Redaktionen reflekterar

Årets sista dag är här, och i sedvanlig ordning fick CSS-redaktionen besvara frågor om säsongens första halva. Respondenter denna gång var Mattias Henriksson, Thomas Engstrand och Daniel Karlsson

Spontana tankar om Chelsea under säsongens första halva?

Henriksson: Ostoppbara när vi är som bäst och laget är intakt.
Folk har liksom talat om en Chelsea med fasa - när upplevde vi det senast? inte ens när vi vann CL snackades det lika frekvent. 

Bästa höstsejouren på åratal för att vara ärlig och då är jag duktig på statistik.  En del slarv absolut, men jösses vilken show emellanåt.  Mendy överträffar alla rekord och alla gör mål i laget. Enastående.

Jag menar avslutningen på året slutade ju i moll trots allt, men kan man säga det om en förlust på sista 20 matcherna?
Det Chelsea har lagt upp som kapital nu är frukter vi kommer få ta del av fortsättningsvis. 

Engstrand: Riktigt stark inledning, otur med corona och skador senare under hösten men att vi är i topp 3 vid årsskiftet är inte fy skam på något sätt.

Karlsson: Att laget verkligen har blandat och gett. Efter att ha börjat riktigt bra och varit i topp så har laget varit i en formsvacka det senaste och befinner sig i den fortfarande. Såklart har skadeläget spelat in men så som det ser ut nu och så som skadeläget lyder, är det lite halvt oroväckande.


Vilken spelare har varit roligast att följa?

Henriksson: Lukaku. När han inte spelat har mest anmärkningsvärt varit Reece James och Trevoh Chalobah. Sedan har jag tidigare sagt att Mason Mount är bäst i världen - då vet ni den hemligheten nu. 

Engstrand: Thiago Silva. Kanonsäsong redan i fjol, att han som nu 37-åring fortsätter att nicka in hörnor mot bland annat West Ham och Tottenham och rensar bort bollen från mållinjen mot Juventus visar bara vilket jävla kap vi gjorde när hans kontrakt med PSG löpte ut efter CL-finalen förra året. 

Karlsson: Rüdiger har varit en fröjd att se. Dessutom är han lite hetlevrad och det händer alltid något kring honom. Antingen tar han en soloräd som han ofta gör, pangar på med sitt stenhårda distansskott eller så tjafsar han med någon motståndare, vilket också händer ofta i matcherna.



Har någon spelare varit en besvikelse så här långt?

Henriksson: Jag säger aldrig Lukaku om ni tror det, den mannen älskar jag. Jag gillar Jorginho och han är stabil men när han är nonchalant så är han verkligen just det. Saul går ju mot Kezman och Oriol Romeu- säsonger men jag hade hoppats mer på Havertz om jag skall säga en. 


Engstrand: Saul Niguez. En ok match borta mot Wolves men förutom det har han inte gjort mycket rätt…


Karlsson: Lukaku har förvisso varit skadad men han får ändå ses som lite av en besvikelse. Nu har han gjort två mål de senaste matcherna men han har inte riktigt fått till det ändå på något vis. Sen går det inte att blunda för Sauls insatser i den blåa dressen. Man kan förstås förstå att han tycker att tempot är något annat än vad det är i La Liga. Vilket även Thiago Silva medgav när han anlände till laget. Men från att vara helt ordinarie i ett ”Simeone-lag” till att vara så vilsen och slå felpass på felpass är ytterst märkligt.


Bästa respektive sämsta matchen så här långt?

Henriksson: Sämsta blir väl West Ham utan större tvekan och aldrig i livet att matcherna mot Wolverhampton och Everton får räknas då vi spelade med ett lag som inte fanns då. Jag skrev efter matchen mot Wolves till min vän att FA parerade bort Chelsea från guldstriden i år (jag som slutat vara konspiratorisk) - jag hoppas få fel där. 
Annars är större besvikelsen alla 1-1 mål vi bjuder in opponenten på - förstör ju hela kvällarna. 

Bästa är ju en hel hög med höjdpunkter som Juventus och sedan får man ju tacka Zenit för 3-3 och det där senare volleymålet som gav oss Lille OSC. Men den match jag nog njutit mest utav var premiären mot Crystal Palace som var så mycket show, Chalobahs bugande och Vieira sade efteråt: 
’Alla lag som åker hit i år kommer att få det otroligt svårt att ta poäng’.


Engstrand: [bästa matchen] 3-0 segern över Tottenham i september. En dålig första halvlek följdes upp av en gudomlig andra, alltid roligt att tvåla till våra London-rivaler, att det var på bortaplan gjorde endast segern ännu skönare. 

Sämsta matchen måste vara i början av säsongen mot Liverpool när Anthony Taylor orättvist visade ut Reece James, och förstörde en match som kunnat bli hur bra som helst.


Karlsson: Bästa: Juventus hemma i CL. I särklass bästa matchen då vi verkligen visade varför vi vann turneringen i våras.

Sämsta: Watford borta i ligan. Bedrövlig insats trots vinsten.




Transferfönstret i januari, spelare du hade önskar in eller ut?


Henriksson: Adjö Saul och resten kan la få stanna. Kommer Hazard gratis får han gärna anlända annars nej. 
Mitt råd är att binda upp kontraktet med flertalet spelare som är under diskussion och skeppa fler spelare som står på lån. 

Engstrand: Har snackats om Lucas Digne på lån, kan vara nödvändigt nu när Ben Chilwell missar resten av säsongen.

Karlsson: En vänsterback utan tvekan, Digne i Everton ryktas och honom hoppas jag verkligen på då jag ser Marcos Alonso som allt begränsad.


Förhoppningar inför andra halvan av säsongen?

Henriksson: Guld, guld, guld. Nej men skämt åsido. Jag har i så många år velat tituleras som bäst i världen och jag var så sorgesam 2012 när vi inte lyckades på den enda chans vi fått.
Så för mig blir det en stor sak att få spela VM i klubblag och det blir förhoppningsvis kulmen. 
Utöver det så vill jag inte se något snack om att Tuchel inte borde stanna - han är rätt kan väl alla konstatera. Med det sagt vill jag ju få i Terry i akademin, det är givet.
Dessa tre förhoppningar är de jag bjuder in året med. 

Engstrand: Vinna klubblags-VM, ta oss långt i CL, vinna någon inhemsk cup och sluta bland de fyra bästa. Det anser jag definitivt som en lyckad säsong.

Karlsson: Att skadeläget blir bättre och vi kan fortsätta hota i samtliga turneringar som vi är med i.


Chelsea Supporters Sweden-redaktionen vill önska alla våra läsare, podd-lyssnare och engagerade följare, ett riktigt gott nytt år
 

Emanuel Ålund 2021-12-31 15:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea