Redo att kliva ut ur Edens skugga
Nästa Hazard i Chelseas A-trupp?

Redo att kliva ut ur Edens skugga

När Chelsea värvade in Eden Hazards yngre bror Thorgan så var det nog inte många som hade koll på denne belgiska spelare. Var han inköpt bara för Edens skull eller är han verkligen en talang av samma dignitet som sin äldre bror?

Thorgan Hazard kom till Chelsea så sent som förra sommaren ifrån den franska klubben Lens, där han gjort sin debut redan ett år tidigare som 18-åring. Värvning sägs ha kostat klubben omkring en miljon euro, men mer än ett par insatser för U21-laget blev det inte förrän Thorgan gick på lån till den belgiska klubben Zulte-Waregem under sommarfönstrets sista dagar.

Att finna sig i sin äldre broders skugga är förmodligen något som Thorgan kommer att få leva med resten av sin karriär, att han skulle göra något bestående intryck under sin lånsejour var det nog inte heller många som trodde. Även om han gjort sin debut ett år tidigare på professionell nivå så hade han spelat knappt 600 minuter av A-lagsfotboll innan det att han anlände till Belgien.

Klubben han kom till hade slutat på en mittenposition året innan men är i år med i striden om ligatiteln på allvar. Under sin tid i klubben så har Thorgan gjort 31 framträdanden och på dessa gjort fyra mål och fyra assist. Han har även fått chansen att debutera för det belgiska U21-landslaget.

Precis som Eden så huserar Thorgan på det offensiva mittfältet för sin klubb, men spelar oftast lite längre ner i planen än vad Eden gör. Det är inte bara där som likheterna med sin broder syns, han har samma fantastiska teknik och snabbhet med bollen som Eden visat prov på både under sin tid i Ligue 1 men också i Premier League den gångna säsongen. Han spelar med en hög svårighetsgrad och kan få svåra passningar att se busenkla ut, samtidigt som det ibland kan gå till överdrift och äventyras då han ofta försöker sig på att ta det svåra alternativet. Om Eden är den explosive av de två så är Thorgan den mer uthållige.

Olikt sin bror så har Thorgan visat prov på ett riktigt starkt defensivt arbete under sin tid i Belgien. Med sin lite mer defensiva utgångsposition så har han hjälpt till bra hemåt och har därmed fått offra lite av sitt offensiva spel. Det var som sagt förmodligen inte många som trodde att värvningen av Thorgan Hazard skulle visa sig vara ett genidrag, men frågan är om det inte blir så ändå i slutändan.

Thorgan har imponerat i den belgiska högstadivisionen och ser ut att kunna bli en av Chelseas riktigt stora talanger de kommande åren. Med en stark säsong bakom sig så är han definitivt redo för större utmaningar och en utlåning till en än starkare liga är förmodligen optimalt för Thorgans fortsatta utveckling. Om han får chansen att visa upp sig i antingen Frankrike (varför inte Lille?) eller Tyskland så tror jag att han skulle fortsätta att blomstra som spelare. Eden Hazard har länge pratat väl om sina yngre bröder och då kanske speciellt om Thorgan. Kanske har Eden rätt om att Thorgan är en framtida världsspelare, han också.

”Min bror är en exceptionell spelare och allting har hänt väldigt fort för honom, jag tar saker och ting i min egen fart. När jag anlände till den belgiska ligan så sa folk ofta att ’det där är Edens bror’. Nu får jag mindre av det, de belgiska fansen vet vem jag är och vad jag är värd, och desto bättre.”

Källor: Weaintgotnohistory.com, Soccerway.com, Telegraph.co.uk

Simon Thellsson2013-05-04 12:11:00
Author

Fler artiklar om Chelsea