Ruben Loftus-Cheek om att spela på en ovan position
Loftus-Cheek ställer upp för sin manager!

Ruben Loftus-Cheek om att spela på en ovan position

Chelsea fick jobba hårt för gårdagens seger mot Luton i FA-Cupens femte runda. De kungsblå tvingades hämta upp två underlägen för att till slut vinna med 3–2. I trebackslinjen återfanns ovanligt nog Ruben Loftus-Cheek, som snackade ned matchen i en intervju med officiella hemsidan.

Championship-laget Luton fick en drömstart hemma på Kenilworth Road. Inom två minuter hade man tagit ledningen efter en hörna. Skrällar hör inte till ovanligheterna i Englands äldsta klubblagstävling, och The Hatters började direkt hoppas på en sådan. Stämningen blev med ens elektrisk, vilket märktes enligt Ruben Loftus-Cheek.

”Det var tufft, framför allt när vi hamnade i underläge tidigt och de fick med sig supportrarna,” säger Loftus-Cheek. ”Du såg i spelarnas ögon att det gav dem hopp, det var inte den starten vi ville ha. Vi ville hålla supportrarna tysta, visa vad vi går för, ta bort allt hopp om att få med sig ett resultat. Att sedan hamna i underläge på nytt gjorde det till en tuff kväll, men killarna ska ha kredd för att vi jobbar oss tillbaka till slut.”

Med en uppeldad hemmapublik och en långt ifrån idealisk gräsmatta så började fiaskorubrikerna hopas hos den brittiska tabloidpressen. Saúl levererade dock en kvittering efter knappa halvtimmen och hällde därmed olja på stormvågorna. Hemmalaget Luton lyckades förvisso återta ledningen innan paus, men i andra halvlek visade Chelsea klassen. Timo Werner satte kvitteringen och spelade fram till Romelu Lukakus avgörande 3–2-mål. Ruben Loftus-Cheek njuter av de utmaningar som FA-Cupen har att erbjuda.

”Det är kul att spela under dessa förhållanden. Det kanske inte alltid ser idealiskt ut, men med dessa förhållanden och högljudda supportrar så är det roligt att vara fotbollsspelare,” säger Loftus-Cheek. ”När du blickar tillbaka så är det en fin erfarenhet, killarna gjorde det bra och vi är klara för nästa omgång. Chelsea-supportrarna var fantastiska, vi hörde dem konstant, vi behövde deras stöd för att klara av comebacken. Tack till er.”

Chelsea luftade reserverna under gårdagskvällen, däribland Kenedy som gjorde säsongsdebut. Med ligacupfinalen i ryggen och flera småskador tvingades dock Thomas Tuchel starta flera spelare på ovana positioner. Kanske mest iögonfallande av dessa var Ruben Loftus-Cheek som mittback, flankerad av Antonio Rüdiger och Malang Sarr.

”Det var en överraskning! Jag fick höra dagen innan att jag kanske skulle behöva hoppa in där. Många av våra försvarare dras med känningar, många spelade 120 minuter plus straffläggning i helgen. Du måste prestera var du än spelar, jag försökte ta med mina kvalitéer och vad som gör mig till Loftus-Cheek. Det är allt jag kan göra, men det var skoj,” säger Loftus-Cheek.

Cobham-produkten Loftus-Cheek avslöjar att ansvaret som mittback inte är helt och hållet nytt för honom. Att spela i mitten av en trebackslinje var dock en annorlunda upplevelse jämfört med hans tidigare erfarenheter.

”Jag spelade mittback i en säsong eller två, när jag var 12–13 år, jag tyckte verkligen inte om det,” säger Loftus-Cheek. ”Nu var det annorlunda, när jag var yngre så var det i ett mittbackspar.
Denna gång hade jag mer utrymme att vandra uppåt i planen och inleda anfall, så det var kul.”


Denna quarterback-position innebär ofta ett stort ansvar i speluppbyggnaden. I tidigare versioner av Chelsea har vi sett David Luiz briljera på den positionen, normalt så ockuperas den i dagsläget av giganten Thiago Silva. Vikarien Ruben Loftus-Cheek såg till att använda sitt mittfälts-spelsinne på bästa sätt när han med en utsökt passning spelade fram Timo Werner till dennes kvittering.

”Jag hade mycket tid med bollen vid mina fötter och ingen pressade mig,” säger Loftus-Cheek. ”Så jag tittade upp och såg Timo och försökte bara nå fram till honom. Det var en fantastisk mottagning och ett bra avslut, all kredd till honom.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-03-03 13:31:46
Author

Fler artiklar om Chelsea