Rüdiger: ”Tuchel gav mig nytt liv”
Rüdiger låter ingen komma undan.

Rüdiger: ”Tuchel gav mig nytt liv”

Antonio Rüdiger anslöt till Chelsea redan 2018 men växte ut till en mittback i världsklass år 2021 under Thomas Tuchel. I en lång intervju med The Guardian berättade Rüdiger om sitt spel, sin bakgrund och sin kontraktssituation.

Den breda massans uppfattning av Toni Rüdiger har sannerligen transformerats under det gångna året. Mittbacken sticker ut med sitt aggressiva försvarsspel, sina äventyrliga bolltransporter och sitt livliga kroppsspråk. Under kalenderåret 2021 har Rüdiger och hans kamrater i Chelsea-försvaret dessutom varit nästintill omutliga.

”Få människor känner mig. Jag har alltid varit den spelaren,” berättar Rüdiger. ”Skillnaden nu är att det går bra. Alla har såklart rätt till sin åsikt. Jag har alltid varit samma gamla Toni.”

Chelseasupportrar kan skriva under på det påståendet, ända sedan firandet av FA Cup-titeln 2018 har Rüdiger synts och hörts med sitt karaktäristiska löpsteg, spektakulära glidtacklingar samtidigt som han bjudit på sång och dans. Vem är då Toni?

”En kille som är allvarlig när det kommer till sitt jobb. Det är den jag är på planen, det är bara känslor.”

Rüdigers resa i Chelsea har inte varit spikrak, under sommaren 2020 blev det tydligt att Frank Lampard ville satsa på andra mittbackar och var villig att låta tysken lämna. Rüdiger blev kvar, och exploderade när landsmannen Thomas Tuchel ersatte Lampard på tränarbänken.'

”Tuchel gav mig nytt liv,” säger Rüdiger. ”Han sade inte ’Du måste vara den mest högljudda i omklädningsrummet.’ Det är inte den jag är, men jag vill ge allt på planen. Han berättade vad han förväntade sig av mig – mitt eget spelsätt: att vara aggressiv, att vara en ledare.”

Säsongen 2020/21 kulminerade med Champions League-triumfen i Porto. Rüdiger stod ofta i rampljuset, inte minst för duellen som tvingade Kevin De Bruyne att avbryta matchen.

”Det var en stor lättnad, det var galet. Plötsligt så var du ’buhmann’ (syndabocken), du var en dålig person att ha omkring dig. Det var vad jag fick höra, men det passade mig. Du kan inte stänga ute människor, de kommer fortsätta snacka, det är inte för deras skull jag spelar fotboll. Men det var skönt att komma ut på andra sidan som vinnare.”

Chelsea lyfte bucklan med de stora öronen för andra gången, den tyske mittbacken var en av de spelare som lyftes allra mest i Tuchels spelsystem. Rüdiger får frågan om han kände ett behov av att tysta tvivlarna.

”Så var det, hundra procent. Tränaren fick sparken och det var många människor [paus] jag vet inte vad de försökte uppnå, men de lyckades inte.”

Rüdiger under CL-slutspelet 2021

Sedan Tuchels intåg i klubben har Chelsea blivit ett lag som är extremt solida defensivt. Rüdiger får redogöra för olika spelsystem och hur de tolkas påverkar försvaret.

”Jag spelade i en trebackslinje under [Antonio] Conte med Chelsea. Jag spelade i en fyrbackslinje med [Maurizio] Sarri, vilket var en bra säsong. Det handlar om struktur, varför jag måste ge mycket kredd till tränaren. Ibland är det en trebackslinje, men ibland är det jag som pressar högt upp i planen, då är det plötsligt en fyrbackslinje i stället.
Det är lite udda, men vi släpper in färre mål, vilket är bra. När man har en svit där du inte släpper in mål så börjar du tänka på det. Så var det inte förut, vi hade få hållna nollor.”


I den moderna fotbollen talas det ofta om försvarares offensiva förmågor. Diskussionen om vilka försvarare som faktiskt kan försvara har stundtals fått sitta i baksätet. Toni Rüdiger tillhör något av en gammal försvarsskola i sin mentalitet, han vet vilken hans främsta uppgift är.

”För en försvarare finns inget viktigare än att hålla nollan. Om det finns en tydlig plan för hur du ska agera så spelar det ingen roll om du har en tre- eller fyrbackslinje.”

Rüdigers offensiva bolltransporter och optimistiska distansskott har gjort honom till en publikfavorit, kanske har han plockat upp stafettpinnen från David Luiz. Dessa spektakulära aktioner har dock inte alltid varit en självklarhet för Rüdi.

”När jag var yngre så var jag inte spelaren som drev bollen uppåt i planen. Jag kan göra det, men det handlar mer om den defensiva aspekten. Jag gillar att pressa högt, presspelet finns i mitt DNA. Tränaren gav mig utrymme att göra det, så nu förväntar han sig det av mig.”

Den tyska skolan och dess gegenpressing har anammats av många från Europas elitklubbar. Toni Rüdiger är bekväm med spelsättet vid det här laget och har helt och hållet köpt in sig på konceptets fördelar. Han tolererar inte att någon slappnar av och låter bli att utföra sin uppgift.

”Det är automatiserat. Du måste göra det på träning och alla måste vara uppmärksamma. Förlåt för att jag säger det, men det finns inte utrymme för klåpare. Minsta lilla detalj som du tummar på kan stå dig dyrt. När du pressar så högt så uppstår det alltid yta på någon del av planen. Om någon står och sover så kan det bli kaos.

Jürgen Klopp – sedan han kom till Liverpool så har de pressat, pressat, pressat. Manchester City gör det bra. Det är bra att pressa högt, för när du vinner bollen så är du närmare motståndarmålet.”


Undertecknad kan inte minnas något distansskott från Rüdiger iklädd Chelseatröjan som faktiskt gått in i mål, men minst en ribbträff har det blivit. Ett skott som inte alls var nära mål kom mot Aston Villa i september, det höll snarare på att passera ovanför Matthew Harding Upper.

”Jag måste jobba med mina skott,” säger Rüdiger och skrattar. Mason Mount – kanske måste jag jobba med honom, han kanske kan lära mig ett och annat.

Låt mig klargöra en sak, det fanns inte en tanke på att jag skulle skjuta, jag ville bara rensa bort bollen. Folk såg det som ett skott, men det kunde ha blivit en kontring åt andra hållet. Om jag försöker få bollen under kontroll där så har jag [Danny] Ings på mig, kanske tar han bollen ifrån mig och alla måste ta en 70-meterslöpning hemåt.”


Chelseas försvarare har varit riktigt målfarliga denna säsong, man har förlängt en stolt SW6-tradition under 2000-talet. Tidigare hette backarna med näsa för mål John Terry, Brenislav Ivanovic och Gary Cahill. I denna nya Chelsea-era heter de Ben Chilwell, Marcos Alonso och Toni Rüdiger. Alla tävlingar inkluderat så har 17 olika spelare i dagens trupp målat denna säsong, men de offensiva spelarna har fortfarande en del att bevisa i målprotokollet. Vi väntar ännu på att det ska lossna Rüdigers landsmän, Timo Werner och Kai Havertz.

”Livet är en berg- och dalbana. Ena dagen är du nere i källaren, nästa dag är du Kung Kai. Han är väldigt ung, mognaden kommer med tiden. I fotboll är tålamod sällsynt, men vi måste lyfta upp honom. Lyfta upp varandra, vi har många unga killar i laget.”

Rüdiger har hunnit fylla 28 år och blivit en familjefar i London. Han växte upp i Berlin med en Tysklandsfödd pappa och en mamma från Sierra Leone. Barndomen var inte enkel för den unge Toni, som minns tillbaka på vändpunkten i sin uppväxt.

”Jag växte upp på en plats där jag var tvungen att vara tuff. Jag tyckte det var häftigt att hamna i bråk. Ibland när jag provocerades så eskalerade jag situationen, och blev utvisad. Jag sade till mig själv: ’Jag borde fokusera mer på mitt spel och lugna ner mig.’”

Chelseas starka försvar innehåller flertalet spelare med utgående kontrakt, en av dessa försvarare är Rüdiger. Huvudpersonen själv tar situationen med ro.

”Det viktigaste är att jag är lycklig här. Jag tror att när folk ser mig spela, så ser de att jag är glad. Angående kontraktet så pratar jag med klubben, ingen annan behöver höra något. Det är som jag sade efter EM, det kommer diskuteras.

Marina [Granovskaija] har pratat med min agent. Vi har den situation vi befinner oss i, jag har inget att göra med spekulationerna. Det är inget jag tänker på, jag fokuserar på mitt jobb, det är anledningen till att jag vaknar upp varje morgon.”


Rüdi har som sagt full koll på vad som förväntas av honom som mittback. Han har heller inget problem med att det är de offensiva förmågorna som snor rubrikerna.

”För dem som tittar in utifrån så är det alltid viktigare vem som gör målen. Om du gör en spektakulär block för att förhindra ett givet mål så kanske det blir ihågkommet. Men annars ingenting. Låt mig säga så här: du har Messi, Ronaldo, Salah, Benzema, Lewandowski med flera, så vem är jag att säga att jag ska bedömas likadant som dem? Jag vet vad mitt uppdrag är, jag är realistisk. Om jag får en hållen nolla så är det bra för mig, mitt lag och mina försvarskollegor.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-10-30 12:08:00
Author

Fler artiklar om Chelsea