Sam Kerr avslöjar detaljen bakom segern i FA-Cupen
Sam Kerr gör mål. Så enkelt är det.

Trots att hon nyss kommit hem från landslagsspel med Australien så spelade Sam Kerr återigen en avgörande roll för sitt Chelsea, denna gång i FA Cup-finalen på Wembley. Två mål i 3–0-segern mot Arsenal innebar ytterligare en guldmedalj för Chelseas målmaskin.

Nej, det fanns ingen märkbar jetlag i Sam Kerrs ben efter landslagsuppehållet. Chelsea pressade stenhårt från start, firma Kerr & Kirby stressade fram ett friläge och 1–0 redan efter tre minuters spel. Med sin snabbhet och löpvilja skapar Kerr väldigt många lägen för sig själv och sina medspelare. Finalen mot Arsenal var inget undantag, men hennes allra bästa chans i den första halvleken slutade med ett skott i ribban. 1–0 var fortfarande ställningen när domaren blåste av den första halvleken, Arsenal hade undkommit med blotta förskräckelsen. Inne i omklädningsrummet fick så Sam Kerr ett värdefullt råd från reservmålvakten Carly Telford, vilket sedermera återgavs på Chelseas officiella hemsida.

”Det hade kunnat stå fyra, fem-noll i halvtid,” sade Kerr. ”Bollen gick inte i mål, men vi visste att det skulle komma. Vi hade inte gjort så många mål som vi borde ha gjort. Under halvtidsvilan sade Carly att deras målvakt ofta lämnar linjen och stöter uppåt. Mina avslut i första halvlek var inte särskilt bra, så jag tänkte att jag skulle försöka lobba henne. Det funkar inte alltför ofta, men nu gick det bra.”

Kerr far inte med osanning när hon beskriver tungviktsmötet på Wembley. Chanskavalkaden borde verkligen ha fått effekt på resultattavlan tidigare. Chelsea lät sig inte slås ned av sin ineffektivitet. Det dröjde bara tio minuter av den andra halvleken innan Kerr och Chelsea fick utdelning, självfallet framspelad av Fran Kirby. Tipset från Telford fick alltså effekt, det med drygt tio minuter kvar av matchen. Kerr frispelades återigen i djupled och lyfte bollen retfullt enkelt över Zinsberger i Arsenalmålet. Slutresultatet skrevs således till 3–0. Fran Kirby och Sam Kerr spelade som i trans, kanske ville de visa att en viss holländare i Arsenal inte alls var landets bästa fotbollsspelare.

”När du som forward inte lyckas hitta nätet trots enkla chanser så blir du lite frustrerad,” sade Kerr.  ”Men det handlar om vem som kan hålla huvudet kallt. Vi visste att vi kunde sätta ett mål till, vi skulle stänga matchen och det gjorde vi också. Vi fick in det andra målet, det kom ett tredje och sedan var det klart.”

Chelsea förlorade säsongens första ligamatch mot Arsenal med 3–2. Emma Hayes hade precis introducerat sitt nya spelsystem, hon inledde dessutom med Kirby och Kerr på bänken. Chelsea återhämtade sig från den stjärnsmällen och ligger nu en poäng bakom ligaledarna Arsenal i WSL. FA Cup-finalen, som egentligen skulle ha spelats i våras, gav Chelsea och Kerr en tidig chans att revanschera sig.

”Vi förtjänade det. Vi spelade riktigt bra och har spelat bra de senaste veckorna. Vi hade en liten känsla av att slå underifrån, att vi hade något att bevisa. Vi är i extas! Vårt försvar var fantastiskt, mittfältarna spelade som besatta. Det var en verklig laginsats.”

Denna försenade FA Cup-final var den 50:e i ordningen på damsidan. Det har nu passerat 50 år sedan damfotboll återigen blev tillåtet i England, efter att ha förbjudits 1921. Drygt 40 000 åskådare var på plats på Wembley för att se två av Europas bästa lag göra upp om pokalen. Enligt Kerr så var spelarna fullt medvetna om att historiens vingslag ramade in finalen.

”Det var vår önskan, 100 år efter [förbudet], att det skulle bli en dag att minnas,” sade Kerr. ”Jag tror vi lyckades med det. Publiken var fantastisk, särskilt bakom målet med alla Chelsea-flaggor. Att komma ut från spelartunneln och se det kungsblå publikhavet var en grym känsla. Att få ge dem en sådan show betyder allt. Detta är vad damfotbollen kan åstadkomma. Jag är överlycklig och kommer för alltid komma ihåg den här dagen. När vi gjorde mål så kände du av publiken bakom oss. Det gav oss en extra boost. Efter matchen var det fint att få fira tillsammans med supportrarna, med familj och vänner.”