Säsongen 1974/75: Omgång 10
Veteranen Geoff Hurst satte 1-0 för Stoke mot Derby.

Omgång 10 säsongen 1974/75 spelades den 28 september: Stoke – Derby 1 – 1

Självförtroendet som The Rams hade införskaffat från Chelseamatchen - vinst 4-1 tre dagar tidigare - kunde ses i deras spel på Victoria Ground mot Stoke. Passningsspelet från Dave Mackay´s manskap var långa stunder imponerande. Ändå var det hemmalaget som tog ledningen efter en knapp halvtimmes spel. Ett antal frisparkar för Stoke på kort tid resulterade till slut när Mike Pejic – engelsk landslagsman – fick till en lång boll mot bortre stolpen där tidigare VM-vinnaren från 1966, Geoff Hurst, från minimal vinkel och med en knapp bollträff ändå lyckades få in bollen bakom Colin Boulton.

Åtta minuter senare slarvade Roger Davies bort en gyllene chans att kvittera när han – efter fin framspelning av Lee – sköt högt över ribban när det verkade enklare att göra mål än att missa. Både Lee och Davies skapade rejäla problem för Stokeförsvaret – adderat med ett fall från Lee inom straffområdet där Derbyspelarna verkligen vädjade om straff - så sett till målchanser borde Derby inte befunnit sig i pausunderläge.

I andra halvlek såg Derby ut som laget som skulle göra mål. Flera chanser kunde noteras, framförallt från Lee och Archie Gemmill, så kvitteringen med en kvart var synnerligen rättvis även om det var en bjudning från John Farmer i Stokemålet. På en nick från David Nish - efter ett Hectorinlägg - fumlade han med bollen så att Lee plötsligt hade bollen vid sina fötter och enkelt kunde peta in den. I slutet hade Stoke några hörnor men The Rams redde ut dem under ledning av Colin Todd som återigen gjorde en fantastisk insats.

Vid september månads utgång låg Derby med sina elva inspelade poäng på en 8:e plats, fem poäng efter ett Ipswich som under Bobby Robsons ledning spelat strålande. Fem poäng skiljde också till bottenregionen då det i tabellen fanns fyra lag på sex poäng - Leeds, Arsenal, Tottenham och QPR, varav de tre sistnämnda innehade nedflyttningsplatserna.

Stoke: Farmer, Marsh, Pejic, Mahoney, Smith, Dodd, Haslegrave, Greenhoff, Hurst, Hudson, Salmons. Avbytare: Robertson

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Newton, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Powell istället för Rioch (65)

Publik: 23 589

Positioner efter matchen: Derby 8:a, Stoke 9:a