Säsongen 1974/75: Omgång 9
Dave Mackays Derby visade spelglädje mot Chelsea.

Omgång 9 säsongen 1974/75 spelades den 25 september: Derby – Chelsea 4 – 1

I serien om säsongen 1974/75 som var rekordjämn och slutade med ligaguld för Derby County, kris under hösten för samtliga Londonlag och ett Manchester United i andradivisionen har turen nu kommit till omgång 9. Derbys matcher står i huvudfokus i denna artikelserie.

Krisen hos Chelsea blev större efter deras besök i Derby. Londonlaget blev merparten av matchen utspelade av ett spelglatt Derby som vann enkelt med 4 - 1. De fyra målen gjorde också att Dave Mackays män nu hade gjort hela 18 stycken de fem senaste matcherna.

Trots att de inledande minuter bjöd på jämnt spel så tog Derby ledningen i den 10:e minuten. En Derbyhörna rensades på måfå och hamnade hos Colin Todd som snyggt passade till Bruce Rioch som samlat sköt hårt förbi en chanslös John Phillips i Chelseamålet.

Chelsea kunde dock kvittera bara fyra minuter senare när Peter Houseman plötsligt var fri – och Derbyförsvaret vinkade för en offsideavblåsning som aldrig kom. Houseman var utan press när han passade till Derbyfödde Ian Hutchinson som enkelt kunde nicka för Colin Boulton.

Efter detta missöde tog Derby dock definitivt kontroll över matchen och kunde göra ytterligare två mål i första halvlek – båda faktiskt av försvarare. I 23:e minuten slog Bruce Rioch – som gjorde en väldigt bra match – en frispark som Ron Webster i flygande stil kunde nicka i mål. Elva minuter var det dags för 3 – 1. Återigen rensade Chelsea dåligt efter en frispark. Todd fick tag på bollen och förpassade den in i straffområdet där Peter Daniel sköt stenhårt i mål. Detta var Daniel´s andra mål på tre matcher, detta från en man som alltså dessförinnan på nio säsonger aldrig gjort mål!

Mellan mål två och tre hade både Kevin Hector och Roger Davies varsin jättechans så Chelsea kände nog att halvtidssignalen var en befrielse. Dock var standarden hos bortalaget fortsatt låg i andra halvlek. Endast en målchans kunde noteras för Chelsea samtidigt som hemmalaget producerade ett otal. Det skulle dröja tills 84:e minuten innan fjärde målet föll och så skede genom Hector. Återigen hade Todd en fot med i uppbyggnaden. Han kombinerade elegant med Francis Lee och den sistnämnde fick iväg en perfekt passning till Hector som rundade Chelseamålvakten innan han lugnt lade in bollen i mål. Sista målet var dagens snyggaste och var signifikativt för Derby´s dominans. Synd att bara drygt 22 000 åskådare hade mött upp för att se en sådan imponerande insats.

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Newton, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Bourne

Chelsea: Phillips, Locke, Houseman, Hollins, Droy, Harris, Hay, Garland, Cooke, Hutchinson, Sissons. Avbytare: Kember

Publik: 22 036

Positioner efter matchen: Derby 7:a, Chelsea 15:e