Säsongsbetyg: Anfallarna

En turbulent säsong är till ända och en utvärdering inför nästa säsong, återkomsten av Mourinho, är på sin plats. Näst på tur är anfallarna

Betygsskalan
0 – Generalusel (Winston Bogarde)
1 – Bedrövlig (Mateja Kezman)
2 – Godkänd (Jody Morris)
3 – Bra (Wayne Bridge)
4 – Toppklass (Eidur Gudjohnson)
5 – Världsklass (Gianfranco Zola)


Spelare i Chelsea FC som har varit utlånade eller inte fått spela tas inte med i bedömningen.

Fernando Torres – 3 Positionens Lejon!
Ålder: 29 år
Matcher: 64 st
Mål: 23 st


Det ständiga sorgebarnet har sin överlägset bästa säsong i Chelsea, inte för att det säger så mycket. Torres får, vilket han rätteligen ska ha, en hel del skit från media och fans. Spanjoren tar felbeslut, har ibland en penibelt dålig förstatouch och kan försvinna ur matcher. Men. 23 mål. Ett i Europa Leauge-finalen och ett i den avgörande matchen mot Everton. 64 matcher. Dessutom så har Torres, med MaZaCar bakom sig, börjat se piggare ut och blir mer involverad i spelet och har gjort mer assist än föregående år. Det är otvivelaktigen så att Torres gör sin bästa säsong och gör en, för en anfallare som inte kostar 500 miljoner, till och med bra säsong med poäng i varannan match och avgörande pytsar. Men Torres kostade 500 miljoner. Torres köptes för att producera mer än en poäng varannan match. Prislappen kommer förfölja honom under hela sin tid i Chelsea, oavsett hur bra han producerar.   

Demba Ba - 2
Ålder: 28 år
Matcher: 22 st
Mål: 6 st


Demba Ba kom i januari som den store frälsaren som skulle återuppta målskörden som uteblivit sedan Torres ankomst. Senegalesen hade gjort stor succé i ett tragiskt Newcastle (Noa Bachner skriver det bäst http://www.svenskafans.com/england/newcastle/the-sound-of-silence-483017.aspx) och var redo för större utmaningar efter en fantastisk höst. Men från januari och framåt var Demba Ba inte lika vass, en effekt Chelseatröjan verkar ha på högoktaniga anfallsspelare. 6 mål på 22 matcher är inte dåligt, men heller inte bra. Ett fantasimål mål mot Manchester United och stunder av briljans utbyttes mot alldeles för tama avslut i alldeles för många lägen där det borde passats. Stundtals gav Ba ett trött och segt intryck, där kombinationen och kemin med Mata och Co inte ens existerade. Kan Demba Ba, med en försäsong i ryggen och en halv säsong på Stamford Bridge, utvecklas till den strikern som Chelsea skriker efter eller lägger Mourinho sina förhoppningar på någon annan?

Andra notabla spelare:
Romelu Lukaku var utlånad till West Bromwich
Islam Feruz fick ingen speltid


Omdöme på positionen:

Den stora hjärtefrågan för alla Chelseafans; Vad ska man göra för att göra mål i Chelsea? Vem ska göra dem? När ska de börja? Hur ska de göra? Inte sedan Drogbas guldkantade dubbelsäsong under Ancelotti 09-10 har Chelsea haft en riktigt, riktigt, bra anfallare som gjort riktigt, riktigt, mycket mål. Det är det som varit saknat i stor utsträckning. Istället har produktionen förskjutits längre bak i plan och mycket av ansvaret har hamnat på offensiva mittfältare eller yttrar. Bara en sådan sak att Terry, med tre matcher fler förvisso, har gjort lika många mål som Demba Ba är ett underbetyg och en ohållbar situation.

Med en återkomst av Lukaku, som gjorde dundersuccé i West Brom, kanske Chelsea kan hitta tillbaka till sin effektiva fotboll med en stor, stark, anfaller på topp. Samtidigt ryktas det om ett köp av Rooney för att spetsa till det ytterligare. Då måste någon forward avvecklas. Torres? Ba? Lukaku? Det vet endast Mourinho. Klart är dock att portugisen måste se till att väcka målfabrikationen till liv igen. På något sätt.

Transfers in: -
Transfers ut: -

 

Erik Belfrage2013-07-17 09:43:00
Author

Fler artiklar om Chelsea