Säsongsbetyg: Mittfältare

Säsongsbetyg: Mittfältare

En turbulent säsong är till ända och en utvärdering inför nästa säsong, återkomsten av Mourinho, är på sin plats. Näst på tur är mittfältarna.

Betygsskalan
0 – Generalusel (Winston Bogarde)
1 – Bedrövlig (Mateja Kezman)
2 – Godkänd (Jody Morris)
3 – Bra (Wayne Bridge)
4 – Toppklass (Eidur Gudjohnson)
5 – Världsklass (Gianfranco Zola)


Spelare i Chelsea FC som har varit utlånade eller inte fått spela tas inte med i bedömningen.

Ramires - 3
Ålder: 26 år
Matcher: 45 st
Mål: 7 st

Ramires gör en klart godkänd säsong, där han endera bredvid Lampard och endera bredvid Mikel erbjuder en löpvillighet och framåtanda som de övriga två (Lampard på ålderns höst) inte besitter i samma utsträckning. Det är just den, löpvillligheten, som är Ramires stora egenskap. Brassen är inte den bästa passningsspelaren, den smartaste defensiva mittfältare eller det stora fysiska praktexemplaret – men med sin ettrighet och förmåga att alltid hålla sig i rörelse är han en vital del utav dagens Chelsea FC. Under säsongen, där Ramires inledning lämnade en del att önska, har han fått chansen som defensiv innermittfältare i större utsträckning och har tagit chansen att göra platsen till sin egen. Ojämnheten och den stundals slarviga bollbehandlingen drar ner betyget något.

Frank Lampard - 4
Ålder: 35 år
Matcher: 48 st
Mål: 17 st

Vad kan det sägas om Frank Lampard som inte redan blivit sagt? Legendaren är numera Chelseas bästa målskytt genom tiderna när han mot Aston Villa när han smällde in mål 202 och 203, och gör mer än 10 mål för Chelsea för den tionde (10!) säsongen i rad. Engelsmannen är en legendar och har bevisat sin klass återigen med en formidabel säsong som sittande mittfältare. Den mer defensiva rollen, som Lampard axlat med bravur, påvisar ytterligare vilket fantastiskt fotbollsinne han besitter. Spelförståelsen och intelligensen på plan ersätter det allt försämrade löpsteget och gör att Lampard klarar av att spela som defensiv mittfältare i en av världens bästa ligor.

John Obi Mikel - 2
Ålder: 26 år
Matcher: 38 st
Mål: -

Återigen en vattendelare; John Obi Mikel. Vissa fans, likt redaktionens Lovén och Joannou, skyr Mikel som pesten, medan undertecknad och Isaksson ändå kan finna nigerianen behövd och till och med bra. Men Mikel har sina begränsningar och det blir allt tydligare ju längre revolutionen av att göra Chelsea till ett kontringsstarkt, snabbt spelande, lag. Mikel är seg i det offensiva spelet och tar hellre ett par touchar extra än att spela snabbt och rappt. Mot lag som Aston Villa, Fulham, QPR och Wigan är Mikel således överflödig. Men i det defensiva spelet, där det handlar om att stänga ytor, bevaka och dominera i det farliga området utanför straffområdet är Mikel genialisk. Mot lag som Bayern Münnchen, Barcelona, Manchester City och Arsenal är således Mikel ett säkert kort. Under säsongen som gick fick Mikel allt mindre speltid ju närmare maj säsongen kom. Efter en stark inledning på säsongen så sjönk prestationsnivån och i slutet var Mikel regelrätt petad av Benítez (inte för att det säger så mycket..). Nigerianen har hunnit bli 26 år och någon vidare utveckling är svår att se. Kommer Mikel nöja sig med att inte vara förstavalet?

Juan Mata – 5 Positionens Lejon!
Ålder: 25 år
Matcher: 64 st
Mål: 19 st

När inte Juan Mata spelar, eller när Juan Mata spelar dåligt, så fungerar inte Chelsea FC. Det är den bittra sanningen. Turligt nog spelar spanjoren extremt mycket och ofta extremt bra. Den lille kreatören har en förmåga att kontrollera tempot i matcherna och hela tiden diktera villkoren för matchbilden. Med små, fina, vrickningar, snabba vändningar och precisa passningar är han Chelseas enskilt viktigaste spelare. Dessutom gör han mål också. Under fjolårssäsongen fick Juan Mata spela en mer defensiv roll och agera vänsterspringare i Chelseas marsch mot Europatiteln, men i år fick han chansen att blomma ut. Under hela hösten var Juan Mata Premier Leagues bästa spelare (Kalle Karlsson på sportbladet instämmer) och dominerade totalt. Under vårvintern så dalade formen lite, bara för att återkomma strax innan slutet på säsongen. Juan Mata är elementär för Chelsea.

Oscar - 3
Ålder: 22 år
Matcher: 62 st
Mål: 12 st

Den spelare som spelat överlägset flest matcher sedan säsongen satte igång är Oscar. Brassen kom direkt från ett lyckat OS och gick rakt in i hetluften. En anpassningsperiod, två fantastiska mål mot Juventus, ett par kassar i Europa League och 62 matcher senare kan Oscar sammanfatta sin första säsong i Chelsea som klart godkänd. Tillsammans med Hazard och Mata utgjorde han en fruktad trio, där han om än får anses vara den minst skräckinjagande. Brassens fina touch och spelsinne passar utmärkt med Mata och Hazard, även om han inte alltid fått spela på sin favoritposition som trequartista. Mot slutet av säsongen syntes det att Oscar spelat alldeles för många matcher och vilat för lite med en medföljande formdipp. Oavsett så kan Brassen se tillbaka på ett bra år.

Victor Moses - 2
Ålder: 23 år
Matcher: 42 st
Mål: 10 st

Muskelberget från England som representerar Nigeria kom från Wigan i augusti och det var många Chelseafans som gladde sig åt ”kapet”. Moses hade varit Wigans go-to-guy med sin styrka, snabbhet och förmåga att göra sin gubbe. I Chelsea skulle han passa perfekt. Det gick sisådär. Moses fick speltid och gjorde inte bort sig, men gjorde heller ingen instrumental skillnad. Det är en stor omställning att spela i ett lag som slåss för sin överlevnad och har begränsade ekonomiska resurser som Wigan och spela i ett lag där du är en i mängden som slåss för sin speltid. Moses gjorde det, efter förutsättningarna, klart godkänt. Har man Oscar, Hazard och Mata framför sig blir det tufft om speltid. Dock så satt man ofta framför TV:n och svor över Moses usla inlägg och förmåga att konsekvent ta fel beslut, spela fel passning, skjuta i fel läge eller inte göra någonting alls, bara för att in nästa sekund se honom dundra in en sträckt vrist. Ojämnheten och orutinen lyser stundtals igenom och frågan är om Moses verkligen är Chelseamaterial.

Eden Hazard - 4
Ålder: 22 år
Matcher: 62 st
Mål: 13 st

En blixtrande inledning där belgaren gjorde vad han ville med bollen och förstörde livet för sina motståndarbackar. Iblandad i precis allt som Chelsea skapade och gjorde mål på under säsongsinledningen och belgaren var namnet på allas läppar. Men ju kallare det blev, desto svalare blev Hazard. Under senhösten och vintern var Hazard helt plötsligt mänsklig och hans påverkan på spelet sjönk, ibland var han till och med osynlig. Efter den olyckliga incidenten i Wales så vände det dock för Hazard som började producera och prestera igen, med drömmål mot såväl Stoke som Steaua Bukarest som följd. Framemot slutet på säsongen var Hazard återigen en av lagets bästa spelare och avslutade som säsongen började. Potentialen i belgaren är enorm och otvivelaktig, förhoppningsvis kan han uppvisa den under en hel säsong.

Marko Marin - 1
Ålder: 24 år
Matcher: 6 st
Mål: 1 st

Chelseas första värvning under fjolårets transferfönster var Marko Marin. Den unge tysken hade varit namnet på allas läppar ett par år tidigare, men hade stått stilla i Werder Bremen under ett par säsongers tid. Marin hade förhoppningar om speltid och en nytändning, så blev inte fallet. Tysken fick spela sex matcher och göra ett mål, och det var ingen som saknade honom när han inte spelade. Nästa säsong spenderas i Sevilla på lån.

Oriol Romeu - 1
Ålder: 22 år
Matcher: 9 st
Mål: 1 st

Spanjoren hämtades in av Villas-Boas och skulle bli den nya defensiva motorn på mittfältet som skulle leverera passningar av Xavi-klass och defensivspel av Makelelekaliber. Av det där har vi sett väldigt lite. En skada han ådrog sig i december satte stopp för Romeu under säsongen, men faktum är att han redan innan dess varit väldigt väl inkvarterad i frysboxen hos endera Di Matteo och endera Rafael Benítez. Det går lite långsamt, det är lite omständigt och det är inte alls den fysiska närvaro som kan krävas av en PL-mittfältare. Lånas ut till Valencia för att hitta formen och självörtroendet.

Yossi Benayoun - 0
Ålder: 33 år
Matcher: 13 st
Mål: -

En tragisk värvning, för en tragisk övergångssumma, fick en tragisk karriär i Chelsea och fick ett tragiskt slutår. Hejdå Benayoun, du blir inte saknad.

Övriga notabla spelare
Josh McEachran, Michael Essien, Ulises Davila, Lucas Piazon och Jeffrey Bruma var alla utlånade under säsongen.

Omdöme på positionen:
Mittfältet håller världsklass, från botten till toppen. Ramires, Mikel, Lampard, Van Ginkel, Essien, McEachran och Chabolah är alla defensiva mittfältare av yppersta klass och Schürrle, Hazard, Mata, Moses, Oscar, Kakuta, De Bruyne och Piazon är ingen dålig offensiv uppställning. Det finns extremt mycket ungdomlig entusiasm och kvalitet, såväl som rutin och konstaterad klass. Frågan är om det inte finns lite för mycket, att Chelsea, utlåningar av Marin och Romeu och avyttringar av Malouda och Benayoun till trots, besitter alldeles för mycket kompetenta mittfältsspelare.

Man kan faktiskt ställa tre riktigt bra mittfält på benen

Alternativ 1; Lampard – Ramires
Schürrle – De Bruyne - Piazon

Alternativ 2; Essien – Van Ginkel
Moses – Mata – Kakuta

Alternativ 3; Mikel – Chabolah
Hazard – McEachran - Oscar


En försäljning av Mikel till Galatasaray, en utlåning av McEachran, Chabolah och Piazon borde vara närastående. Mourinho har, oavsett, extremt mycket val att tillgå och kommer kunna rotera friskt – om det är positivt förblir osagt.

Transfers in: André Schürrle (Bayer Leverkusen) Marko van Ginkel (Vittese Arnhem)
Transfers ut: Florent Malouda, Yossi Benayoun (klubb ej klar) Oriol Romeu (Valencia, lån) Marko Marin (Sevilla, lån)

 

Erik Belfrage2013-07-16 09:41:00
Author

Fler artiklar om Chelsea