Schalke-supportern om Kabak: “En säkerhetsrisk”

Schalke-supportern om Kabak: “En säkerhetsrisk”

Ozan Kabak, 20, är klar för Liverpool. Den turkiske mittbacken ansluter från Schalke 04 på ett låneavtal som löper ut i sommar, varefter de röda har möjligheten att köpa honom för £18 miljoner. liverpoolsweden.se kontaktade Schalke-supporten Albin Ekström som inte är helt såld på Kabaks talang: “Helt ärligt känner jag inte att det är ett så stort tapp som det borde vara,” säger han.

Efter säsongens tredje långtidsskada på en ordinarie mittback (Joël Matip den här gången) öppnade äntligen Liverpool plånboken och värvade in två ersättare i Preston North Ends Ben Davies, 25, och Schalke 04:s Ozan Kabak, 20. 

Värvningarna kom på januarifönstrets sista dag och är båda välkomna tillskott till ett mittlås som närmast kan liknas vid lärarjobbet i försvar mot svartkonster på Hogwarts - alla bara försvinner under mer eller mindre mystiska omständigheter. 

Ozan Kabak kommer in på lån från Bundesligajumbon Schalke 04 och för att få bättre koll på klubbens senaste nyförvärv valde vi att kontakta supporten, tillika SvenskaFans-skribenten, Albin Ekström. Nedan följer vår intervju med honom. 

*** 

Berätta för oss inskränkta anglofiler som inte konsumerar speciellt mycket fotboll utanför öarna vem Ozan Kabak är egentligen? Hur är han som spelare? 

“Kabak är en spelare som är stark i huvudspelet. Jag tror att det var den stora anledningen till att Schalke värvade honom från Stuttgart inför fjolårssäsongen. Han har producerat sex mål på sina 55 Bundesliga-framträdanden och då ska vi ha i bakhuvudet att han gått mållös i de 14 ligamatcher han spelat den här säsongen. Så hans stora styrka är att han är ett hot innanför motståndarnas straffområde och vass på de defensiva fasta situationerna.

Sedan kommer vi till det som kanske inte är så roligt för Liverpool-supportrarna att få läsa. Jag skulle säga att Kabak är en säkerhetsrisk när det kommer till eget straffområde. Det är ofta han satsar alldeles för hårt i glidtacklingar och riskerar att dra på sig en straff, vilket han gjort tre gånger den här säsongen. Klopp får nog jobba hårt med Kabaks disciplin för att alla Liverpool-fanatiker inte ska behöva riskera att bli gråhåriga på grund av sin nya mittback.”


Han var i blåsväder under hösten när han fångades på bild när han spottade i riktning mot landslagets Ludwig Augustinsson. Kabak twittrade att det var en olyckshändelse men blev ändå avstängd i fem matcher och tvingades böta en ansenlig summa. Är det en problematisk typ eller tror du på honom när han säger att det inte var flit? 

“Det är en otroligt svår fråga att svara på med tanke på att jag inte vet vem personen Kabak är utan jag har bara fått se fotbollsspelaren. Jag som såg situationen när det hände tyckte där och då att han bara spottade så som fotbollsspelare ofta gör och att han inte tänkte på att en nedtacklad Augustinsson låg precis nedanför honom. Oerhört klantigt och typiskt en ung spelare – om jag får säga så – att inte tänka efter före man gör något. Ett misstag som jag tror och hoppas att Kabak har tagit lärdom av.”

Hur pass stort tapp är det här för Schalke? Ni ligger trots allt sist i Bundesliga och förlorar en ordinarie spelare? 

“Helt ärligt känner jag inte att det är ett så stort tapp som det borde vara. Som du säger ligger Schalke sist i Bundesliga och det är väl ingen spelare som presterat (förutom Matthew Hoppe). När jag tidigare fick svara på frågan om Schalke borde sälja Kabak under vintern tyckte jag att klubben skulle göra det till rätt pris. Och det står jag för fortfarande. Det pratas om att han behöver ett stabilt lag runt omkring sig och att han är en jättetalang. Jag köper inte det riktigt om jag ska vara helt ärlig. Kabak är 20 år och visst det är ungt men inte onormalt ungt för att spela i Bundesliga. Min ärliga åsikt är att han inte har de ledaregenskaperna som krävs för att göra backlinjen runt omkring sig bättre och därmed kommer han aldrig att bli en världsspelare på sin position, eller så kanske han har dem men inte visat upp det i Schalke. Så enligt mig är Kabaks utlåning (kan bli en permanent övergång) till Liverpool ingenting som Schalke-supportrar behöver vara nedstämda för.”


Mustafi ersätter. 


Ni får in Arsenals Skhodran Mustafi som ersättare, tankar kring det skiftet? 

“Nu har inte jag sett Mustafi spelat fotboll på ett bra tag. Men det är en spelare som har kvalitéer och som – likt Kabak – inte lyckats i sin senaste klubbadress. De Arsenal-supportrarna jag har pratat med är otroligt glada över att Mustafi nu har lämnat klubben och det är väl aldrig ett gott tecken. Men jag känner ändå att om han är lite lugnare i eget straffområde än Kabak kan Mustafis ålder och rutin vara nyttig för Schalke i det läge som klubben befinner sig i. Det är ju inget skifte för framtiden men Schalke kan inte tänka längre än den här säsongen sträcker sig.”

Slutligen, klarar ni er kvar i Bundesliga? 

“Nej. Det finns ingenting som tyder på att Schalke skulle klara det. Varken spelet på planen eller statistik från Bundesliga-historien. När även media börjar rapportera om att nyskrivna kontrakt kommer att gälla i andraligan också så förstår man att klubben redan nu börjar förbereda sig för bortamatcher mot Regensburg, Heidenheim och Sandhausen. Och när jag efter halva säsongen tippade hur Bundesliga kommer att sluta placerade jag Schalke nästsist. Två omgångar senare och jag säger nu istället att klubben blir Bundesligajumbo.”

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-02-02 16:25:08
Author

Fler artiklar om Liverpool