Sex frågor Chelsea måste få svar på efter VM-uppehållet
Mycket målfirande under resterande delen av säsongen är välkommet!

Sex frågor Chelsea måste få svar på efter VM-uppehållet

En tuff start på tränarkarriären hos Chelsea innebar att VM-uppehållet var mycket välkommet för Potters del, men har han det som krävs för att rädda klubbens säsong?


Det är få PL-tränare som borde ha gynnats mer av ett VM-uppehåll mitt under säsongen än Chelseas Graham Potter.

Trots att det känns som att det var väldigt länge sedan så åkte Chelsea på en tung formdipp tidigt i november, efter en lyckad inledning av Potters tränar sejour. När VM-uppehållet inleddes hade Chelsea inte vunnit på fem matcher, varav tre raka förluster. 
När all fokus luggit på fotbolls-VM i Qatar den senaste månaden har Potter haft möjlighet att reflektera och utnyttja ett otroligt sällsynt tillfälle att implementera sina idéer mitt under säsongen. 

Däremot finns det fortfarande många frågor som Chelsea måste få svar på när Bournemouth väntar hemma på Stamford Bridge på tisdag.

GOAL går igenom dessa frågor här nedan.

6. Är det värsta över gällande Chelseas skadeproblem?

Med tanke på sommarens värvningar och djupen i truppen är det lätt glömt att Chelsea plågades av skador i början av säsongen.

Nyckelspelarna Wesley Fofana, Reece James, N’golo Kanté och Ben Chilwell har alla varit otillgängliga en längre tid på grund av knä- och hamstringsskador, men något positivt var att de alla deltog i ett träningsläger i Abu Dhabi samtidigt som fotbolls-VM spelades. 

I oktober talade Potter om klubbens skadeproblem:

‘’Jag tycker inte att man ska skylla allt på tur, det är säkert.’’, sade han.

‘’Jag tror att vi kan ta en titt och se vad vi kan göra bättre. Jag har endast varit här i några veckor så svaren är inte alldeles självklara än, men det är klart att vi alltid vill försöka förbättra och det är ett område som vi kan förbättra.’’

VM-uppehållet har förhoppningsvis gett tid för återhämtning, däremot har Fofana åkt på en ny skada och förblir otillgänglig.

5. Ska spelarna som presterade väl under VM få fler chanser i klubblaget?

Ironiskt nog var två Chelsea-spelare som presterade bäst under VM två spelare vars framtid i klubben är väldigt oklar, nämligen Christian Pulisic och Hakim Ziyech.

Båda yttrarna presterade väldigt väl i landslagsdressen i Qatar och ledde sina landslag till utslagsskedet av turneringen. 

Pulisic stod för imponerande ett mål och två assists på fyra matcher för USA, där hans mål dessutom var segermålet mot Iran i den sista gruppspelsmatchen.

Även Ziyechs VM-insatser imponerade, marockanen stod för ett mål och en assist i gruppspelet, en grupp som innehöll bland annat Belgien och Kroatien och som Marocko vann. Detta marockanska lag kommer att vara ihågkommet länge som det första afrikanska laget att ta sig till semifinal i en VM-turnering. 

Nu står klubben inför ett svårt val. Ska de båda få nya chanser för klubblaget och se om de kan ha kvar den fina VM-formen för klubblagen också? Eller lönar det sig att försöka sälja dem nu i januari efter starka VM-insatser?

Det är dock ytterst osannolikt att båda två säljs nu i januari.  

4. Vilken mittfältstrio passar bäst för Chelsea?

Skador och konstanta mittfältsförändringar har lett till brist på form, konsekvens och identitet. 

Jorginho, Ruben Loftus-Cheek, Mateo Kovacic och Connor Gallagher har delat på speltiden när N’golo Kanté märkbart varit frånvarande, men ingen av dem har gjort tillräckligt väl ifrån sig anfallsmässigt. Mason Mount kunde även förstärka den trion, men även han måste höja sitt spel. 

Chelsea misslyckades med att förstärka den positionen under sommaren, däremot har Juventus-lånet Dennis Zakarias prestationer gett bilden att han förtjänar fler chanser. 

Det finns arbete som måste göras. Potter måste hitta rätt balans fort.

3. Chelseas bästa anfallsuppsättning?

Likt mittfältet har både Thomas Tuchels och Graham Potters rotationer delvis bidragit till att Chelseas anfallsspelare haft svårigheter att uppnå de nivåer som förväntas. 

En kombination av Kai Havertz, Raheem Sterling och Pierre Emerick-Aubameyang verkar vara den trio som på papper är den bästa, men det kommer ta tid att hitta kemin. 

Som det nämnts tidigare kan en Pulisic eller Ziyech i god form även främja anfallsspelet, om de lyckas hålla kvar samma spelnivå som under VM.

2. Har Graham Potter det som krävs?

Potter verkar ha förtroende av de nya ägarna, men det finns frågetecken om han är redo att träna en klubb som ska vara bland de fyra bästa i PL efter formdippen före VM.

Potter har utan tvekan arbetat mycket under uppehållet och vill få en fräsch start när Chelsea återvänder till PL-spel med matcher mot PL-nykomlingarna Bournemouth och Nottingham Forest. 

Potter har bevisat i Brighton att han klarar av att skapa ett lag som spelar bra fotboll, om han får tid. Om han ska fortsätta få förtroende av ägarna krävs det att Chelsea inleder starkt direkt. 

1. Är laget tillräckligt bra för att utmana?

Detta är den övergripande frågan för Chelsea-anhängare.

Det finns en känsla av att flera delar av truppen står och stampar på ställe, medan de stora sommarvärvningarna inte riktigt var det som krävdes.

Chelseas ryggrad på mittfältet har varit ganska samma nu i flera säsonger, trots att Mateo Kovacic klart utvecklats mycket under sina fyra säsonger så har Jorginho inte levt upp till samma förväntningar som N’golo Kanté. 

På backsidan visade det sig vara kostsamt att inte ge Antonio Rüdiger och Andreas Christensen nya kontrakt, istället har laget nu Wesley Fofana och Kalidou Koulibaly på samma position. Backsidan var en av Chelseas starkaste sidor under Tuchels ledning, nu finns där många olösta frågor.

Chelsea har länge saknat en ordentligt målgörande anfallare. Romelu Lukaku värvades in för att fixa det problemet, men alla vet hur det slutade. När man kollar på säsongen hittills är det klart att Aubameyang inte är någon långtidslösning.

Chelseas misslyckande att tävla om PL-titeln de senaste säsongerna har sett dem gå miste av värvningar som hade höjt deras spel enormt, exempelvis Erling Haaland, Matthjis de Ligt och Aurelien Tchouameni.

Chelseas moderna framgångar har byggts på en ‘’never say die-attityd.’’, exempelvis det gamla gärdet med Lampard, Terry, Cech och Drogba. Inom dagens lag finns inte samma mentalitet och det händer att laget viker ner sig i svåra situationer.

Potter kommer att göra det han kan, men det krävs att han får fortsatt förtroende. 

Källa: goal.com 

TV: Efter Potters tunga tid – Guardiola ger råd till Chelsea

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2022-12-27 13:39:00
Author

Fler artiklar om Chelsea