Silva om finalen och varför Porto betyder så mycket för honom
CL-final i en stad som är väldigt speciell för Thiago Silvas del!

Silva om finalen och varför Porto betyder så mycket för honom

Thiago Silva förklarar varför han har en så nära relation till staden Porto, samtidigt ser han fram emot att spela CL-final för andra året i rad.

Oavsett vad som händer imorgon kväll kommer staden Porto alltid att ha en speciell plats i hjärtat hos Thiago Silva. Det var där som han tog sina första, preliminära steg på vägen till återhämtning efter en sjukdom som inte endast hotade att avsluta hans karriär, även hans liv.

Svårigheterna började under hans debutsäsong i Porto B 2004/05, när han hade svårt att hänga med i matchtempot. Skarpa bröstsmärtor kom och gick. Han anslöt till Dynamo Moskva på lån i hopp om att få speltid på en högre nivå, men tillståndet blev endast värre under en försäsongsturné, som ironiskt nog ägde rum i Portugal.

Den då 20-årige Silva diagnostiserades med tuberkulos, sex månader efter att ha smittats av sjukdomen. Tuberkulos, en ovärdig sjukdom, orsakar intensiva influensasymtom. Diagnosen hittades sent, men tillräckligt tidigt för att rädda Silvas liv.

Silva hamnade att vara sängliggande i sex månader på ett ryskt sjukhus, okapabel att träffa gäster på tre månader. Den föreslagna lungoperationen hade lett till att han blivit tvungen att avsluta sin spelarkarriär, men han undvek det och lyckades återvända till Porto ett år efter att hans prövning börjat. 

‘’Jag hade en lägenhet i Porto där jag återhämtade mig.’’, säger Silva.

‘’En tuberkulos-specialist rekommenderade 30 minuter promenad på morgnarna tills jag kände mig trött, sedan samma sak igen. Isabelle (Thiagos fru i dagsläget) följde med på promenaden med cykel, men jag klarade inte ens fem minuter.''

‘’Jag kände mig utmattad, men jag slutade inte. Jag förbättrade mig steg för steg. Jag började sedan jogga och efter tre månader var jag återställd.’’

Thiago Silva återvände hem till Brasilien för att återuppliva sin karriär, efter en stund imponerade han så mycket att AC Milan ville ha hans underskrift. Efter det har han haft en fin karriär hos olika storklubbar i Europa. 

Karriären är inte över än. Inte på länge. Imorgon kväll spelar han sin andra CL-final på nio månader, återigen i Portugal men den här gången i en stad synonym till möjligtvis den svåraste perioden i hans liv.

‘’Det är svårt att uttrycka sig betydelsen av allt detta.’’, säger Silva.

Prestationer är vardagliga mål i min karriär och vi förstår ofta inte vissa beslut eller faktum men jag njuter av den här speciella stunden som Gud ger mig på detta ställe som har att göra med min livshistoria. 

‘’Att återigen vara i CL-final betyder mycket.’’, tillägger Silva.

‘’Man kan säga att det är en överraskningsgåva. Förrän ifjol hade jag aldrig spelat CL-final, nu är det dags för andra året i rad. Det är väldigt speciellt.’’

‘’Fotboll för med sig mycket känsla och ibland på ett snabbt, även oförväntat sätt. När man gör något man älskar med alla nödvändiga offringar, har denna gåva en mycket större betydelse.’’

Att det är Thomas Tuchel som återigen är Silvas tränare i en CL-final ökar endast draman.

‘’Vi litar på varandras arbete och vi har liknande filosofier och profiler.’’, säger Thiago om deras förhållande efter några glada år tillsammans i Frankrike, och nu fyra spännande månader i Chelsea.

Thiago Silva anslöt till Chelsea strax efter PSGs CL-finalförlust mot Bayern Munchen i Lissabon förra augusti. Under sin korta tid i England har han lärt sig mycket om spelhantering, träningsmetoder och även passion för fotboll, trots att han är i 36-årsåldern. Hans dedikation och professionalitet har inga gränser.

‘’Jag ser det inte som en tyngd eftersom jag älskar vad jag gör.’’, förklarar Silva gällande vad som håller honom igång. 

‘’Som tur spelar jag min andra raka CL-final och jag hoppas att den slutar på annat sätt än ifjol.’’

‘’Jag håller tron och jobbar hårt eftersom det inte räcker med att endast hålla tron. Vi vet att en final är en väldigt unik match. Det är alltid svårt att spela final, oavsett om man mött samma motståndare flera gånger tidigare under säsongen eller inte.’’

‘’En finalmatch är helt annorlunda, men förhoppningsvis kan vi ta en tredje raka seger över Manchester City.’’


Källa: chelseafc.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-05-28 17:53:00
Author

Fler artiklar om Chelsea