Sju förändringar Potter måste utföra för att rädda sitt jobb
Är Potter kvar om en vecka?

Sju förändringar Potter måste utföra för att rädda sitt jobb

Storspenderande Chelsea är i ytterst dålig form och det krävs förändringar för att Potter ska få behålla sitt jobb.

 Graham Potters framtid som Chelsea-tränare är ytterst oklar och kommer avgöras efter klubbens två följande matcher, hemma mot Leeds och Dortmund.

Efter Chelseas förlust mot Tottenham i söndags började det ryktas i medierna att Potter riskerar att få sparken om han inte lyckas vända på lagets usla form. 

Däremot ryktas det även att Potter har ägarnas förtroende. 

Oavsett vad som stämmer eller inte så är det sannolikt att Potters situation kommer att försämras väldigt fort om Chelsea misslyckas med att ta tre poäng mot Leeds och/eller åka ut ur Champions League efter andra matchen mot Dortmund.

För att rädda sitt jobb krävs det att Potter gör förändringar, och snabba sådana.

Justera formationen och släpp lös Reece James
Efter VM-uppehållet och storspenderande januarimånaden har Potter ändrat formation från 4-3-3 till 4-2-3-1. 

Formationen har inte lyckats väl hittills.

Ett stort problem är att höger wingbacken Reece James, en av de bästa spelarna i världen på sin position, har spelat på en djupare och mer traditionell högerbacksposition.
Den engelska landslagsspelaren har inte varit i sin bästa form efter att ha återhämtat sig från sin knäskada och inte hotat lika mycket från högerkanten som vanligt.

En trebackslinje med wingbacks kunde främja laget och hjälpa James att hitta tillbaka till sin bästa form.

När det gäller mittbackar är det en stor nackdel att Thiago Silva åkt på en skada och missar 5-6 veckor, speciellt när Benoit Badiashile inte är en del av CL-truppen.

Men Potter har ändå Wesley Fofana, Kalidou Koulibaly, Cesar Azpilicueta och Trevoh Chalobah till sitt förfogande när Dortmund väntar hemma på Stamford Bridge på tisdag.

Ge Aubameyang en chans
Efter att ha varit utanför laget några veckor fick Pierre-Emerick Aubameyang återigen speltid i söndags, när han hoppade in i slutet av matchen mot Spurs. 

Möjligtvis är det ett tecken att Aubameyang, den enda etablerade PL-målgöraren i hela Chelsea-truppen, kommer att få mera möjligheter när laget är i stort behov av mål.

Trots att han uteslöts från CL-truppen och inte är tillgänglig mot tidigare laget Dortmund så har en bra chans att komma in i laget på lördag när nedflyttingshotade Leeds väntar på Stamford Bridge. 

Så länge Kai Havertz och David Fofana inte gör mål och Aubameyang varit så ‘’professionell’’ som Potter påstår så förtjänar han en chans.

Eller håll de oönskade spelarna utanför laget!
Alternativt kunde det vara dags för Potter att visa sin hänsynslösa sida och inte spela med de spelarna han vet att inte kommer vara i klubben nästa säsong.

Det har rapporterats att huvudtränaren känner att hans stora trupp påverkar träningen på ett negativt sätt efter januari, medan han har svårigheter att hitta sätt att involvera alla medlemmar i hans 31-manna stora trupp.

En enkel men kallhjärtad lösning kunde vara att utesluta spelarna som inte har någon avsikt att vara i klubben efter sommaren och börja bygga laget för säsongen 2023/24 med de spelare som är och kommer fortsätta vara fullt engagerade.

Enzo behöver stöd
Enzo Fernandez klass har varit tydlig för alla att se sedan den stora januariövergången från Benfica i januari. 

Däremot är det klart att han inte kan göra allt på egen hand och Potter måste lista ut vilken mittfältspartner som vore bäst för argentinaren. 

Efter de senaste matcherna är det tydligt att det inte är Ruben Loftus-Cheek och Conor Gallaghers form har inte varit den bästa under senaste tid.

En fördel för laget är att både Mateo Kovacic och Denis Zakaria har börjat återhämta sig från sina skador och trots att mittfältet ser ganska defensivt ut så kan de båda hjälpa Enzo och eventuellt tillåta VM-vinnaren att vara mer äventyrlig i sitt spel.

Det finns också ett annat alternativ….

Dags för Kanté?
Korrekt. N’golo Kanté har äntligen återvänt till träning och kan vara till stor nytta för laget, om han lyckas hålla sig skadefri.

Chelsea är inte i behov av nya värvningar efter januari men Kanté känns som en ny värvning efter att ha varit borta från spel sedan mitten av augusti. Han har inte spelat under Potter än. 

Fransmannen kan vara ytterst viktig för Chelsea under säsongens resterande tre månader. En mittfältsduo bestående av Kante-Enzo är något som folk gärna vill se.

Laget hoppas att den franska VM-vinnaren får litet speltid under de kommande matcherna och de hoppas att hans inverkan är omedelbar.

Gör litetteambuilding
Efter åtta nya värvningar i januari var det naturligt att det skulle ta tid för den nya truppen att hitta sitt spel.

Däremot, vare sig det beror på dålig form eller språket, ser en hel del Chelsea-spelare ännu väldigt vilsna ut. 

En bra relation utanför planen kan hjälpa att förbättra lagets form på plan, det är något som Potter måste jobba på.

Tända till och skörda belöningarna
Med två hemmamatcher som kan bestämma hans framtid måste Potter dra nytta av energin från The Shed End och själv vara peppad för att få igång publiken.

Det har förekommit uppmaningar om att den vanligtvis lugna tränaren ska vara mer peppad vid sidlinjen. Det börjar vara dags att ge publiken det de vill ha.

Tidigare har Chelsea haft stor nytta av hemmapubliken under knepiga situationer. Det är exakt det de behöver när Leeds väntar på lördag och Dortmund på söndag.

På ett sätt eller annat måste Potter bevisa att han är rätt man för jobbet. 

Källa: goal.com

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2023-03-02 15:24:00
Author

Fler artiklar om Chelsea