St Mary's Stadium, 2022-05-17 20:45

Southampton - Liverpool
1 - 2

Southampton – Liverpool 1-2: Liverpool segrade på sydkusten

Tre poäng var ett måste för att titelhoppet skulle leva för Liverpool. På banan ställde Jürgen Klopp reservlaget när Southampton stod som motståndare i Premier Leagues nästsista omgång.

Ja, Klopp valde att vila i stort sett hela sin ordinarie startelva i kvällens match. Mohamed Salah, Sadio Mane, Virgil van Dijk och Trent Alexander-Arnold var bara några som inte ens befann sig på bänken. Upp till bevis med andra ord för de spelare som fått mer sparsamt med speltid under säsongen.

Matchens första farliga chans kom för hemmalaget. Chelsea-lånet Armando Broja löpte sig loss från mittplan och hamnade i ett en mot en-läge med Joel Matip. Albanen rykte förbi den gängliga mittbacken men en av de få ordinarie i Liverpools startelva, Alisson, räddade med benet.

Några minuter senare hade brassen däremot ingen chans. Efter att Diogo Jota väldigt märkligt nog inte fått med sig en av de tydligaste frisparkarna för kvällen, så kontrade Saints i matchminut 13. Bollen spelades ut till Nathan Redmond som drev framåt, vek in och avlossade ett skott som gick via James Milner och förbi en chanslös Alisson. Ytterligare en situation att ta med i VAR-diskussionen, då man kan tycka att ett så pass tydligt regelbrott i uppbygganden av ett mål borde kollas och domslutet korrigeras. Som Bojan Djordjic sa i halvtid, även om du är full och det är efter midnatt, så måste du ta den frisparken.

Liverpool reagerade dock bra. Det reservbetonade Liverpool dominerade helt resten av halvleken efter Southamptons mål vilket även skulle ge utdelning på resultattavlan. Takumi Minamino har de senaste månaderna knappt funnits med i matchtruppen när det har vankats match. Ikväll hittades han i startelvan för första gången i Premier League denna säsong. Och japanen tog vara på chansen. Efter ett fint spel som började ute på högerkanten, hittades bollen in till Jota som perfekt spelade fram Minamino som smällde upp bollen i det närmsta krysset. 1–1 var ett faktum och resultatet stod sig fram till halvtidsvilan.

Andra halvlek fortsatte på samma sätt som den första hade sett ut. Liverpool fortsatte spela bra och satte ”Saints” under press. Och inte ens fem minuter in i halvleken var bortalaget nära att fullborda vändningen. Kostas Tsimikas fick bollen på sin vänsterkant och hittade in med ett fint inspel till Jota. Portugisen är däremot inte lika het som tidigare, och kunde dessvärre endast vinkla bollen strax utanför stolpen.

Det dröjde sedan till nästa stora möjlighet, men när den väl kom, då satt den. I den 67:e matchminuten var det återigen den grekiska vänsterbacken som spelade in bollen, denna gång från hörnflaggan. Tsimikas hörna skarvades av hemmalagets Mohamed Elyounoussi, perfekt vidare till Matips panna som med lite flyt styrde in bollen via Kyle Walker-Peters hjässa. Ett väldigt viktigt mål som gör att titelstriden mellan Liverpool och Manchester City lever in i sista omgången.

För mer mål i matchen blev det inte. Liverpool löste en uddamålsseger och fick samtidigt vila i stort sett samtliga nyckelspelare. Nu skiljer endast en poäng mellan Liverpool och City. Liverpool har inget i egna händer, men jävlar vad kul att det ändå lever in i det sista.