Spekulationer inför seriestarten (del2) - Vilket blir Contes primära spelsystem?
Vilket spelsystem filar Conte på?

Spekulationer inför seriestarten (del2) - Vilket blir Contes primära spelsystem?

4-2-4, 4-1-4-1, 4-3-3 och 3-5-2 är fyra spelsystem som alla nämnts i förhandsspekulationen om vilket spelsystem som Antonio Conte vill implementera i Chelsea.

Detta är en artikelserie där undertecknad spekulerar kring olika frågeställningar inför Premier League-starten. Detta är del två där frågeställningen är Vilket blir Contes primära spelsystem?


Under i stort sett hela Abramovitj-eran har Chelsea spelat 4-3-3 eller 4-2-3-1, men i och med nye tränaren Antonio Contes intåg kan den traditionen komma att brytas. Conte är känd för att vara flexibel med sitt spelsysytem och för att inte vara rädd att byta om han ser att ursprungsplanen inte fungerar, något som vi Chelsea-fans redan under försäsongen har fått se prov på. Efter en inledande försäsongsmatch där känslan var att italienaren mest satte ut en elva och bad dem spela ett spel som de känndes trygga med sedan tidgare, valde Conte att ställa upp med en 4-2-4 uppställning inför de kommande matcherna för att nu på slutet ha gått över till ett 4-1-4-1/4-3-3 beroende på vad man vill kalla det.

Det logiska vore att det blir en 4-1-4-1-uppställning i premiären mot West Ham på måndag i och med att det är så som Conte har valt att avsluta försäsongen. Spelsystemet har också många fördelar då det är ett spelsystem som inte skiljer sig avsevärt från det spelsystem som spelarna är vana vid sedan innan, samtidigt som det korrigerar några av bristerna med förra säsongens 4-2-3-1. Contes 4-1-4-1 öppnar upp större möjligheter för ett mer dynamiskt mittfält, där de två centrala mittfältarna i "fyran" kan, beroende på situation, ta löpningar in i boxen och bli en extraforward eller falla av och ge understöd till den ensamma städgumman framför backlinjen. I Mourinhos 4-2-3-1 hade de två defensiva mittfältarna ofta en tendens till att bli alldeles för statiska och stationära i sitt mittfältsspel. Yttrarna i Contes 4-1-4-1 är också klart mer djupledslöpande än Mourinhos 4-2-3-1-yttrar som ofta hade en tendens till att stanna utanför boxen och bolla runt på handbollsmanér. Detta kommer också förhoppningsvis att underlätta för den ensamma forwarden som kommer att få sällskap av fler spelare inne i straffområdet, något som kommer tvinga motståndarbackarna till att rikta uppmärksamhet till fler spelare än forwarden. Även defensivt finns flera fördelar med en 4-1-4-1-uppställning, där backlinjen kommer att få hjälp av en mittfältare med ett till största del rent defensivt ansvar (Kanté) samt av två tvåvägsmittfältare (t.ex. Matic och Fàbregas). Conte föredrar dessutom relativt defensivt spel av ytterbackarna, något som också lär staga upp försvaret en del.

Även om 4-1-4-1 verkar vara den primära uppställningen för tillfället så behöver det inte betyda att tanken på 4-2-4 är skrotad för all framtid. Conte är som sagt en flexibel tränare och i vissa matcher och under vissa delar av säsongen så kan säkert 4-2-4 komma att användas. En nackdel med den uppställningen är dock att den är såpass ny för i stort sett alla spelare i truppen vilket blir ett problem med tanke på den korta tid som finns tillgänglig för att lära sig ett helt nytt spelsystem på. Spelsysytemet kräver också extremt löpvilliga och lojala spelare på innermittfältet och ytterforwardsplatserna i och med att innermittfältarna behöver ta hand om hela den centrala delen av planen och yttrarna hela ytterkorridorerna. Så som jag ser det är det enbart N'golo Kanté och Willian i dagens trupp som känns klippt och skurna för sådana roller. En stor fördel med spelsystemet är emellertid den offensiva boost som ges med två centrala toppar och för den delen två väldigt offensiva yttrar. Två forwards i boxen bör ge dubbelt så stora problem för motståndarförsvaren som en forward. Med dagens backlinje tror dock jag att det behövs mer skydd än det som kommer att ges av två innermittfältare, något som kommer från de tre innermittfältarna i 4-1-4-1-systemet. Avgörande för om spelsysytemet kommer implementeras eller inte är nog ändå ifall klubben lyckas med att lösa Romelu Lukaku från Everton. Om så inte sker så kan man nog inte vänta sig att få se 4-2-4 i aktion annat än i matcher mot svagare motstånd eller senare under säsongen när spelarna på träning vant sig med sina roller i ett sådant system. 

Inför Contes ankomst till Chelsea förekom också många spekulationer kring huruvida Conte skulle te med sig det 3-5-2-spel som han spelade med det italienska landslaget till England, det mesta tyder dock på att så inte blir fallet. Laget har inte ställts upp med en trebackslinje i någon av försäsongsmatcherna och inga värvningar tyder heller på att tränaren vill ta med sig systemet till sin nya klubb. Snarare ser det ut som motsatsen i och med att han valde att släppa den offensiva ytterbacken Abdul Baba Rahman, som skulle kunnat varit ett alternativ för ett sådant spelsätt, på lån. Detta betyder naturligtvis inte att Conte aldrig någonsin kommer att spela med en trebackslinje i Chelsea, men i nuläget verkar en fyrbackslinje definitivt vara det som föredras av den numer hårfagre italienaren.

Svar på frågeställning: Det verkar onekligen som att 4-1-4-1 är det spelsystem som Conte planerar med inför seriestarten. Ett bra beslut tycker jag, även om jag instinktivt gärna ser 4-2-4 eftersom att det är något nytt och fräscht. I dagsläget känns dock 4-1-4-1 som lagom mycket nytt och lagom mycket gammalt.

Diskutera gärna Chelseas spelsystem och mina tankar i kommentarsfältet. 






 

Jonas Berglund2016-08-09 18:21:00
Author

Fler artiklar om Chelsea