Spela klart säsongen utan publik?

Spela klart säsongen utan publik?

Detaljer kring när, var och hur är fortfarande oklara, men det verkar i nuläget luta åt att Premier League 2019/20 kommer att spelas klart bakom låsta dörrar utan publik.

En dag när dödssiffran i Italien passerade 10 000 och Stephen Powis, Englands medicinske direktör för NHS (den statliga organisationen som ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien), enligt BBC säger att ”vi kommer att ha lyckats mycket väl” ifall dödstalen i Storbritannien hålls under 20 000 framstår det som ytterst osannolikt att spel i Premier League framför publik kommer att ske inom en överskådlig framtid.

The Athletic publicerade en artikel under fredagen enligt vilken flera klubbar håller på att svänga och vill annullera säsongen 2019/20. The Independents journalister Miguel Delaney och Tony Evans skriver å sin sida att de flesta klubbarna i Premier League och English Football League nu ställer sig bakom en lösning där säsongen ska slutföras bakom låsta dörrar och helt utan publik, undantaget nödvändig personal. Detta efter att ha haft fortsatta möten torsdag och fredag. Utmaningen med att spela utan publik är att det fortfarande krävs medicinsk personal och det är av förklarliga skäl en hett eftertraktad och mycket upptagen yrkesgrupp i dessa tider.

Det har också förts samtal kring vilka ekonomiska konsekvenser det nuvarande uppehållet får på klubbarna, förutom hur den här säsongen ska hanteras rent praktiskt. Det här hänger ihop eftersom en avbruten säsong utan fortsatt spel innebär att klubbarna kan tvingas att betala tillbaka sammanlagt hundratals miljoner pund till tv-bolagen. Även om matcher utan publik raderar matchintäkterna skulle i alla fall den stora utgiftsposten då undvikas. Även sponsorer kan tänkas ställa krav på återbetalning om en femtedel av säsongen inte genomförs.

The Guardian skriver att spelarorganisationen PFA undersöker vad som gäller för spelarnas försäkringar om de skulle bli sjuka om de spelar under en period när det finns en hög smittorisk av corona. Den allmänna åsikten inom PFA verkar ha skiftat från att vara bekymrad för sin egen hälsa till att spela klart säsongen efter en lång tids leda utan fotboll.

Uppgifterna är som synes inte helt samstämmiga och med tanke på hur snabbt situationen i världen har förändrats de senaste veckorna, och fortfarande förändras, får det här ses som en nustatus som kan ändra sig inom några dagar.

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-03-28 18:56:24
Author

Fler artiklar om Liverpool