Spelarbetyg: Brighton - Chelsea 4-1
Conor är en av få som kan bära huvudet högt efter dagens insats.

Spelarbetyg: Brighton - Chelsea 4-1

Det blev en mardrömsåterkomst till Amex Stadium för både Graham Potter och Marc Cucurella. Mer om prestationerna kan ni läsa nedan.

Betyg
1 - Dåligt
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Mästerlig


Kepa Arrizabalaga - 2 ut 46’
Fanns inget han kan göra för att stoppa sina lagkamrater att trycka in bollen i egen bur. Kunde möjligtvis ha väntat med att komma ut på Trossards mål, men var fortsatt säker som sweeper. Vi får hoppas att det inte är något allvarligt.

Marc Cucurella - 1 ut 64’
Blev utbuad av Brightonfansen varje gång han rörde bollen, och om Chelseas supportrar hade hörts mer hade spanjoren mycket väl kunnat få skit där också, för det var ännu en usel insats från Cucurella. March hade lekstuga med honom i första halvlek, och även om det blev bättre i och med skiftet till fyrbackslinje kändes bytet berättigat.

Thiago Silva - 2
Hade en katastrofal matchinledning, där han gav bort bollen i farliga ytor vid upprepade tillfällen och var direkt ansvarig för Brightons första mål. När veteranen som oftast är säkerheten själv blottar sig på det sättet sänder det signaler till resten av laget. Silva växte succesivt  in i matchen men det var trots allt en match att glömma för brassen. Känslan är att ett så hyperintensivt och högoktanigt lag som de Zerbis Brighton inte är den optimala matchbilden för trettioåttaåringen.

Trevoh Chalobah - 2
Efter en rad imponerande prestationer från Trevoh hade han likt resten av laget svårt att handskas med Brightons frenesi. Mitoma och Estupinan skapade rejält med huvudbry för Chalobah, särskilt då Pulisic var osynlig i försvarsspelet. Var olycklig vid självmålet.

Christian Pulisic - 2 ut 79’
Om det var någon som tvekade visade Pulisic idag att han inte är en wingback. Trots avsaknaden av defensiva bidrag var Pulisic positiv med boll, även om den sista aktionen inte riktigt satt.

Mateo Kovacic - 2
Visade karaktär i första halvlek genom att våga be om bollen i trånga lägen och vara konstruktiv med den, när resten av hans medspelare såg paralyserade ut. Trots det blev det återigen tydligt att varken Kovacic eller Loftus-Cheek är defensiva mittfältare, då Brighton gång på gång kunde skära sig igenom Chelseas mittfält.

Ruben Loftus-Cheek - 2
Hade varit en solklar etta i första halvlek. Om Chalobahs självmål var oturligt var Rubens slarvigt och okoordinerat. Medan Kovacic iallafall visade sig verkade Loftus-Cheek bollskygg, och vann heller inga dueller. Men som högerback, en totalt ovan position för engelsmannen, såg Ruben betydligt mer stabil ut, både offensivt och defensivt.

Raheem Sterling - 1 ut 64’
Nionde matchen i rad utan mål för tjugosjuåringen. Timo Werner, Kai Havertz, Christian Pulisic, Hakim Ziyech och Pierre-Emerick Aubameyang: det är rätt många offensiva värvningar som har svårt att leverera i kungsblå tröja de senaste säsongerna. Är det här dåliga spelare eller kan det vara så att det finns bakomliggande strukturella problem? Visst kan vi klaga på att Sterling underpresterar, men faktum är att Chelseas offensiv aldrig kommer klicka innan ett mer balanserat mittfält etableras.

Mason Mount - 2
Hade fina spelsekvenser, som när Mac Allister fick köpa korv när han blev totalt bortvänd av Mase, men hans för hårda passning på en touch till Kai i första halvlek summerade också en kväll där det inte riktigt stämde för Mount.

Conor Gallagher - 3 ut 79’ Matchens lejon!
Var högst delaktig i det mesta positiva Chelsea gjorde idag. Han löpte in i boxen, nickade, pressade frenetiskt i vanlig ordning, slog inlägg, och fick en assist i betalning. Att Potter har beslutat att spela Gallagher högre upp i banan än vad Tuchel gjorde har resulterat i en helt annan spelare.

Kai Havertz - 3
Klart positiv insats från tysken. Har lite tur vid målet, där Sánchez borde göra bättre, men spelade annars rollen som en falsk nia på ett bra sätt, där han droppade ut från straffområdet och var trygg med bollen i trånga ytor.

Inhoppare:

Édouard Mendy 46’ - 2
Visade kort inpå att han kom in varför Potter hade föredragit Kepa, då senegalesen slog bort en enkel passning. Det är aldrig optimalt att slå returer rakt ut, men det är trots allt svårt att belasta honom för Brightons fjärde mål.

Ben Chilwell in 64’ - 2
Chilwell uträttade inga mirakel på vänsterkanten, men det är ganska tacksamt för honom att jämföras med Cucurella den senaste tiden.

Pierre-Emerick Aubameyang in 64’ - 2
Hade en positiv aktion där han drev med bollen, vek in och tvingade Sánchez till en räddning, men var annars inte särskilt involverad.

Armando Broja in 79’ - Spelade för kort tid för att betygsättas.
Hakim Ziyech in 79’ - Spelade för kort tid för att betygsättas.

 

Olle Lange@_ollelange2022-10-29 18:45:39
Author

Fler artiklar om Chelsea