Chelsea - Crystal Palace2 - 1
Spelarbetyg: Chelsea – Crystal Palace
Chelsea vände på steken efter nederlaget på julafton och vann med 2–1 när Crystal Palace kom på besök. Flera kungsblå spelare stod för fina insatser i derbysegern.
Betygsskala:
1 – Dålig
2 – Godkänd
3 – Bra
4 – Mycket bra
5 – Mästerlig
Startelvan:
Djordje Petrovic – 3
Den främsta anledningen till att Petrovic just nu vaktar Chelsea-kassen är brist på alternativ. Det skiter han fullständigt i. Inledningen på serbens karriär i kungsblått har varit tuff, kanske främst på grund av yttre faktorer. I mina ögon ställdes Petrovic under onsdagskvällen inför sin största utmaning hittills i Chelseatröjan. Han svarade upp på ett galant sätt med flera fina räddningar.
Malo Gusto – 4 – Matchens lejon!
Var aggressiv, fartfylld och noggrann i merparten av sina aktioner. Hade några iögonfallande och högklassiga bollmottagningar trots att han föreföll vara ur balans. Riktigt fin improvisation som låg bakom assisten till Mudryk där han plötsligt bytte kant. Gusto drev upp anfall och vann dueller. Han lät sig inte saktas ned bara för att han flyttades över till vänsterkanten i andra halvlek. En inspirerande insats från fransmannen.
Axel Disasi – 2
Hade i ärlighetens namn inte alltför mycket att göra, merparten av örnarnas anfallsspel förlades till Chelseas vänsterkant. Chelseas nummer 2 förde en ganska anonym tillvaro denna afton.
Benoit Badiashile ut (90+2) – 2
Badiashile gjorde på intet sätt en dålig match i mina ögon. Okej, han blev rundad av Mateta vid ett tillfälle. Ja, Olise var omarkerad vid kvitteringsmålet. I stort såg jag dock samma gamla lugna, trygga, Badiashile i det kungsblå mittlåset. Inget stressar upp honom. Det rapporterades om sjukdom i senaste hemmamatchen, då mot Newcastle. Jag köper den förklaringen, då var han inte sig själv. Big Ben is back on track.
Levi Colwill (ut 58’) – 2
Fick återigen ta på sig rollen som vänsterback och skötte den helt okej. Får dock ta på sig markeringsmissen vid 1–1 i betydligt högre grad än Badiashile. Colwill klev upp i rygg på Mateta, som redan hade Badiashile som sällskap. Olise blev helt ren bakom Chelseas nummer 26 och kunde raka in kvitteringen.
Moises Caicedo – 3
Fortsätter växa med ett allt större ansvar på Chelseas mittfält. Invändningen kanske lyder ’för många bolltapp’, den skriver jag inte under på. Ecuadorianen blir foulad i parti och minut utan reaktion från domarna. Det ligger kanske på Caicedo att slipa bort de extra tiondelarna i bollbehandlingen, men hans spel på mittfältet har det mesta för stunden. Caicedo är rejäl i duellerna och axlar numera ett större kreativt ansvar i Enzos frånvaro.
Conor Gallagher – 4
Kaptenen fortsätter leverera. Hur denna kille gång på gång kan slutföra 90 minuter medan andra tacklar av är nästan obegripligt. Särskilt med tanke på hur många dueller Gallagher är involverad i under dessa matcher. Rånades nästan på en assist sedan han frispelat Jackson. Tog ett onödigt gult kort för snack på tilläggstid.
Ian Maatsen (ut 58’) – 3
En uttagning som förvånade, men det visade sig vara ett väl motiverat val från Pochettino. Maatsen hade ett fint samspel med Gallagher och Gusto och presterade bra såväl offensivt som defensivt.
Christopher Nkunku (ut 71’) – 3
Betyget kanske är influerat av något slags smekmånads-känsla. Låt gå. Fransmannen visade klassen mot Crystal Palace. Särskilt med hockeyassisten till Gusto, som sedan spelade fram Mudryk. En mindre erfaren spelare hade kunnat stressa upp sig i den situationen, men inte Nkunku. Känslan är att RB Leipzig-versionen inte är särskilt långt borta.
Mykhailo Mudryk (ut 71’) – 4
Ukrainaren stod för ett livsviktigt mål mot Newcastle för en vecka sedan, under onsdagen hittade Mudryk nätet igen. Han hade utöver det flera fina aktioner där han med sin fart tog sig in i banan och skapade oreda för gästerna från sydöstra London.
Nicolas Jackson – 2
Spelmässigt var det en av Jacksons bättre insatser på slutet. När han var felvänd värderade han bra och fördelade boll på rättvända lagkamrater. Framåt var han återigen ineffektiv och hamnade offside i avgörande lägen.
Inhoppare:
Thiago Silva (in 58’) – 3
I försvarsspelet på egen planhalva var Silva Chelseas bäste spelare när han äntrade planen. Hann bli frånåkt av Olise en gång, men de kungsblå hade spelare på rätt sida bollen och kunde styra upp situationen. Stod för ett par vackra djupledsbollar i jakten på ett ledningsmål som mycket väl hade kunnat ge utdelning. Istället innebar de en viktig signal som väckte både lagkamrater och supportrar.
Romeo Lavia (in 58’) – 2
Lavia stod inte för någon sprakande debut, men det ska vi heller inte förvänta oss av en mittfältare som lär anförtrots en hel del defensivt ansvar. I och med belgarens introduktion flyttades Gallagher upp i planen. Caicedo tog på sig ett större ansvar med bollen och Lavia höll det mestadels enkelt. Det funkar också.
Noni Madueke (in 71’) – 3
Har fått högst begränsat med speltid, men denna kväll var det inga sura miner från yttern. Inledde direkt med att ordna frispark och gult kort för Palace-försvarare och fortsatte sedan på den inslagna vägen. Visade på smart ”furbo” när han lät ett ben släpa för att låta Eze skicka omkull honom, vilket också renderade i en straff. Hur cool som helst när han sedan förvaltar läget från elva meter till 2–1. Det lugnet hittar man inte i alla inhoppare som skriker efter speltid.
Armando Broja (in 71’) – 2
Efter ett gäng svagare framträdanden visade Broja återigen prov på varför Chelsea valt att satsa på honom. Kombinationsspelet var förvisso sådär, men albanen visade återigen hur stark han är i djupled och att han kan hitta farliga målchanser. Klassaktion när han plockar ned Silvas djupledsboll, ytterst nära att få sätta ett mål.
Alfie Gilchrist (in 90+2’) – Spelade för kort tid för att betygsättas.