Spelarbetyg efter Liverpool – Ajax 2-1

Spelarbetyg efter Liverpool – Ajax 2-1

Efter drottningens bortgång var det återigen dags för Liverpool att spela fotboll, och återigen var det dags för Champions League. Efter den senaste plattmatchen mot Napoli var det dags att bjuda in Ajax till Anfield och segern satt långt in efter att Matip avgjort i matchens slutskede.

Alisson 7
Helt chanslös på Kudus fantastiska avslut, och får göra en räddning från nämnde Kudus i andra halvlek. Men det som går att påpeka är den fantastiska distributionen vi blir bortskämda med. Aldrig stressar han upp sig på korta passar, kan kasta bollen med precision på en tiokrona och de långa bollarna som leder fram till kontringar och även till det första målet är ju bara perfekt!

Trent Alexander-Arnold 5
Ser fortfarande något nonchalant ut, både i passningsspelet och i det defensiva. Missar löpningen som sätter Matip i en taskig position vid 1-1-målet. Slår en del bra hörnor, men även en del riktigt dåliga och skulle nog behöva en liten paus från 90 minutare, dessvärre finns det ingen solklar lösning där för tillfället.

Joel Matip 7
Otroligt fint med även Matip tillbaka. Solid i det defensiva arbetet, erbjuder mycket i det offensiva genom sina älglöpningar och också med sin längd på hörnorna. Något som till sist även blev avgörande när den sjuttionde hörnan letade sig in i målet.

Virgil van Dijk 6
Gör en godkänd insats. Man har väl blivit bortskämd med åren men tycker att det är svårt att lyfta fram något som sticker ut. Vinner nickdueller, är bra med fötter och ofta först på hörnor. Betyget hade gynnats om han kunde fått till någon av sina nickar bara den lilla procenten extra.

Kostas Tsimikas 8
Tyckte till en början att han var slarvig i sitt offensiva spel, men i andra halvlek bevisar han motsatsen. Löser den defensiva duellen med Tadic och det offensiva spelet med en fantastiskt fin teknik och får även lämna matchen med en assist efter att Liverpool till sist fick belöning från hörnet.

Harvey Elliott 5 (ut 66’)
Får inte i gång sitt spel till max idag och gör en relativt svag insats, något som hört till ovanligheterna den senaste tiden. Slår bort 2-3 enkla bollar redan de första tio minuterna och om det sätter sig i huvudet eller ej låter jag vara osagt, men hittar inte spelet efter detta. Sanningen är att det har varit svårt för Harvey och Trent att få till högerkanten lika bra som Henderson och Trent gjorde förra säsongen, båda tenderar att vara lite för offensiva samtidigt och det har orsakat skada hittills.

Fabinho 5
Har svårt att hitta tillbaka till bläckfisk-nivån som gjorde honom till en av världens bästa defensiva mittfältare. Har svårt att hänga med de tekniska mittfältarna och anfallarna och saknas helt i ytan där Kudus gör 1-1-målet. Behöver hitta tillbaka till sitt bästa spel så kommer Liverpool komma undan i flera defensiva situationer.

Thiago 8 (ut 94’)
Gör tillskillnad från sina mittfältskollegor en fantastiskt fin match. Helt otroligt lugn med bollen, och slår fantastiska passningar. Rörelsemönstret och den låga tyngdpunkten är ju helt enkelt briljant att se på. Känns otroligt skönt, men framför allt viktigt att spanjoren är tillbaka på mittfältet.

Mohamed Salah 6
Inleder något svajigt, gör mycket av det enkla svårt för sig själv. Har sina duster med Bassey och tycker det borde utnyttjats mer då jag tror att Salah hade haft överhanden där. Får göra 1-0-målet som förhoppningsvis underlättar den press han ser ut att känna. Blir lite bättre till andra halvlek och har några fina framspelningar i straffområdet som förtjänade ett bättre öde. Skulle vilja påstå att det är ett steg i rätt riktning men långt ifrån den nivå vi vet att han besitter.

Diogo Jota 6 (ut 66’)
Fantastiskt kul att se Jota tillbaka, och han gör en fullt godkänd insats. Tillskillnad från Salah håller Jota mycket av det enkla just det, enkelt. Helt osjälviskt och med ett imponerande lugn spelar han fram Salah till 1-0, och sedan sliter han och kämpar på sedvanligt sätt centralt. Saknar lite mer positionsbyten med yttrarna och kanske främst med Salah som vi saknat under stora delar av säsongen, men kul att se portugisen tillbaka. Kommer bli en viktig spelare i år när han ges chansen från start eller som inhoppare.

Luis Díaz 6 (ut 91’)
Ger sig ta mig fan aldrig (åtminstone sällan) och går på alla bollar. Det tillsammans med de inledande positionsbytena med Jota skapar egentligen stora delar av det första målet när Ajax-försvaret går bort sig. Ännu en slitvarg i anfallet men har i övrigt relativt svårt att få ut maximalt i sitt spel.

Roberto Firmino 6 (in 66’)
Kommer in på alla positioner som vanligt. Defensiv mitt, offensiv mitt och forward. Hinner inte uträtta allt för mycket men har åtminstone en fin bollvinst och en fin framspelning under den knappa halvtimmen han hann att spela.

Darwin Núñez 6 (in 66)
Måste göra mål på läget han får serverat av Salah. Det är i en sådan match hans enda uppgift, men får inte riktigt det att stämma. Behöver fortfarande fler minuter att spela in sig i, men är en jobbig situation i laget att försöka hitta form. Gör efter missen en briljant aktion i det högra straffområdeshörnet som så när spelar fram Díaz. Förhoppningsvis viktiga matchminuter för framtiden.

James Milner (in 91’)
Spelade för kort tid för att betygsättas, men hade såklart varit en 6:a annars.

Stefan Bajcetic (in 94’)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Matchens främsta spelare enligt Liverpoolsweden.se: Thiago
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2022-09-13 23:19:00
Author

Fler artiklar om Liverpool