Spelarbetyg efter Liverpool – Real Madrid 0 – 1

Spelarbetyg efter Liverpool – Real Madrid 0 – 1

Ett lag var bättre, det andra laget vann. Liverpool gick återigen bet på en stor titel med minsta möjliga marginal när Real Madrid vann sin fjortonde CL-titel. En vinnarmentalitet utan dess like och en belgisk målvakt spelade avgörande roller när Real Madrid besegrade Liverpool i Champions League-finalen. Efter gårdagens tunga känslor kommer en uppdaterad, mer rättvis, bedömning av spelarna när redaktionen ger er spelarbetygen.

Jag vill börja denna text men en ursäkt för de som hann att läsa spelarbetygen i går. Oense kan man ofta vara om hur man upplever prestationer och särskilt spelarbetyg, men när betygen kom ut direkt efter match var undertecknad fortfarande tagen av affekten efter en förlorad final och det var där jag gjorde fel. Jag tar åt mig den kritik och de tankar ni läsare gav för att utvecklas som skribent och har tagit natten och morgonen till att utvärdera, tänka om och tänka rätt. Tack på förhand för er förståelse.


Alisson 6
Liverpool hade den mesta delen av bollen och sanningen är att Alisson inte testades nämnvärt. Det enda skottet Real hade blev mål, men utan möjlighet att lasta ”Ali”. Hade även ett agerande vid Benzemas bortdömda mål i slutet av första halvlek, ett agerande som kändes präglat av nervositet och slarv. I övrigt skötte han sina fötter väl och kunde med sin höga utgångsposition avvärja något av de kontringsförsök som spanjorerna försökte sig på.

Trent Alexander-Arnold 5
Den på förhand upphaussade duellen mellan den vindsnabbe Vinicius och den högt spelande Trent blev också matchavgörande. En sekvens där ”TAA” tappar sin markering är ibland allt som krävs och blir dessvärre ett matchavgörande misstag. I övrigt sköter han sin duell med brasilianaren utan att göra bort sig. Offensivt så erbjuder han en annan dimension, men under gårdagen kändes många inspel något stressade och den lilla extra kvalitén som krävs fanns inte där i går. Märktes framför allt på hörnorna som inte utnyttjades till den grad som hade behövts mot ett fysiskt underlägset lag.

Ibrahima Konaté 8
Liverpools bästa spelare och kanske, efter Thibaut Courtois, hela matchens bästa spelare. Det var mer eller mindre 50/50 om fransmannen skulle starta eller om Matips rutin skulle krävas i en final men med facit i hand blev det nog bäst. Snabbheten krävdes med tanke på Real Madrids högerkant och Trents höga position och han löste det med bravur. Vinner sina dueller och tacklingar och spelar dessutom med ett lugn som är imponerande att se på en ung mittback i en match av denna magnitud. Hade det lite tufft i luftrummet men detta är en spelare som bara kommer bli bättre och med van Dijk som hjälp så når hans potential inga gränser.

Virgil van Dijk 6
Sattes inte på särskild många prov under matchen, men bara hans namn skrämmer många i fotbollsvärlden. Lämnar denna plan utan att vinna en tackling vilket inte hör till vanligheterna, men det gav Konaté än mer rum till att visa upp sin förmåga. En ledare som inte behövde vara bättre, men som vi vet kan vara mycket bättre.

Andrew Robertson 6
Även han hamnade något ur position i upprinnelsen till målet vilket fick ödesdigra konsekvenser. Däremot var han en av de spelarna som skapade mest i offensiven, han har anpassat sig till Luis Díaz och hittar fina kombinationer och överlapp men inte tillräckligt för att överlista Real Madrid i dag. Betyget här hade eventuellt kunnat vara ett snäpp högre, men för mig drar mängden bortslagna hörnor ned.

Jordan Henderson 6 (ut 77’)
Den vi alla ville se dansa fram mot småtimmarna, men tyvärr inte fick ut det som, eventuellt hade, krävts av. Brukar fungera som ett stabilt understöd till Trent och vanligtvis göra honom ett par nivåer bättre än att briljera själv. Men i dag blev det något passivt. Gjorde inte bort sig, men bidrog inte heller till något extra. Spelade enkel fotboll och gjorde en godkänd insats, varken mer eller mindre.

Fabinho 7
Haft ett par veckor som präglats av skador och var ett osäkert kort inför den här finalen. Men när laget kom ut så var han till allas stora glädje med. Det är svårt med spelare som mer eller mindre alltid håller en hög, jämn, nivå för då vill man nästa se något extra för de högre betygen. Men Fabinho gör först och främst det han är bäst på, att vinna boll. Visar sig även från och till i offensiven där han under säsongen blivit mycket bättre men inget som ledde till något nämnvärt i dag. En sedvanlig insats från bläckfisken på mitten.

Thiago 7 (ut 77’)
En spelare som jag inte upplevde var så bra som statistiken och repriserna visar. Jag upplevde att Thiago var något hämmad av tidigare skador/skada han drog på sig under dagen men när man ser hans fot, rörelsemönster och bollvinster så känns det mer eller mindre löjligt att envisas om vad jag som korpenspelare tyckte. Hade vi haft en Thiago till på planen eller att byta in hade troligtvis denna match slutat annorlunda.

Mohamed Salah 7
Egyptiern var taggad från tårna upp till håret och skapade mycket i vad som skulle vara hans final. Tog många skott, varav många utmanade den briljante Courtois, men utan resultat. Vad man hade hoppats skulle bli en upprättelse från en svagare vår uteblev. Skapar tillräckligt mycket för att det ska leda någonvart, men är i mina ögon lite för inkonsekvent i det sista utförandet och betyget är i högsta lag i min bok.

Sadio Mané 6
I vad som mycket möjligt kan vara Sadio Manés sista match i Liverpool-tröjan blev resultatet inte vad vi önskade. Försöker samspela sig med Diáz och Salah från den centrala positionen men det blir inte riktigt lika bra som det kan se ut i Senegal från samma position. Är ingen gjuten striker och det kanske är det som saknas, jag upplever att han borde fått mer förtroende och ansvar med boll för att nå upp till sin högsta nivå. Kommer bli ett par jobbiga dygn om Mané lämnar truppen.

Luis Díaz 5 (ut 65’)
Hade inte sin dag i Paris. Hade svårt att utnyttja sin kreativitet, speed och finess och kändes inte igen med det vi fått sett det första halvåret. Hade något bra samspel med Mané och Robertson men som till sist inte bar frukt. Var det rätta valet att byta ut efter en dryg timme när målen skulle jagas. Kommer få fler chanser och med en försäsong tillsammans med laget kan detta bli vår nästa anfallsstjärna.


Diogo Jota 6 (in 65’)
Kom in som en frisk fläkt till en början, ville mycket men hade svårt att få ut något direkt. Envisades med klackar och onödiga skarvningar som fick en att svära framför TVn, och saknar kanske den direkta tekniken som krävts för att bryta upp det låga och kompakta försvar som Real Madrid ställde upp sista halvtimmen. Kunde eventuellt utgått mer centralt?

Naby Keita 6 (in 77’)
Likt Diogo Jota så upplevde jag att hans första minuter på planen var bra. Höjde tempot något och försökte utnyttja sin spelförståelse och passningsfot för att bryta upp försvaret. Däremot tar han ett par onödiga beslut i form av skott och passningar som inte håller måttet, men hade på det stora för lite tid och boll för att göra något avgörande.

Roberto Firmino 6 (in 77’)
Kom in och skapade ett par chanser, kommer i mina ögon lite för långt ner i banan när vi jagar mål med cirka 15 minuter kvar. Hade velat ha en mer offensiv och direkt forward á la Origi att slänga in, men han gör det han kan och gör inte bort sig men inte det direkta hot man som TV-supporter ville se.

Matchens bästa spelare enligt Liverpoolsweden: Ibrahima Konaté

Till sist vill jag återigen be om ursäkt för gårdagens betyg och tacka för den kritik jag fick ta emot. Att skriva betygen efter en okej/godkänd insats när man precis förlorat en final var ett felbeslut, men det är sådana här beslut och kvällar som förhoppningsvis utvecklar en som skribent i det långa loppet. Ett stort tack till alla fina kommentarer, all bra och mindre bra kritik under säsongen och till alla läsare, det har varit en ära och fantastiskt roligt att få följa Liverpool och dessutom skriva om laget vi älskar. På återseende, YNWA.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2022-05-29 09:36:00
Author

Fler artiklar om Liverpool