Spelarbetyg efter Villarreal – Liverpool 2 - 3

Liverpool bjöd på den sämsta halvleken för säsongen innan en sedvanlig scenförändring i halvtid ledde till Champions League-final. En frenetisk och anfallsglad colombian ändrade matchbilden och skickade Liverpool till säsongens tredje final. Redaktionen ger er spelarbetygen efter att biljetten till Paris säkrats:

Alisson 6
Kan inte lastas för något av målen. Lugn och trygg med fötterna och står för en ruskigt viktig frilägesräddning när Lo Celso förhindrades ett mål.

Trent Alexander-Arnold 5
Skolboksmisstag på Coquelins 2-0-mål. Har inte koll bakom ryggen och viker ner sig totalt. Kompenserar en liten del av detta när han serverar Luis Díaz fram till de matchavgörande 2-2-målet. Drar också på sig en ruskigt onödig ostskiva när han sparkar bort bollen vid 3-2-ledning som bara utsätter han för en (minimal) risk för ett rött.

Ibrahima Konaté 5
Den enda backen som inte gör ett stort misstag. Slår visserligen bort en del passningar i första halvleken men ser ändå stabil ut man mot man. Finns inte jättemycket mer att anmärka på.

Virgil van Dijk 4
Den andra spelaren som tappar sin gubbe efter tre minuter när Villarreal gör 1-0. Orsakade också (typ) hälften så många frisparkar i den första halvleken som han gjort denna säsong. Sätter höga standards på sig själv när man är bäst och då syns även misstagen lite klarare. En bottenmatch men ska man ha det får man ha det när man går till Champions League-final.

Andrew Robertson 4 (ut 81’)
Tappar sin gubbe helt vid 1-0-målet och går även bort sig rejält vid 2-0. Har inte jättemycket att bidra med i offensiven heller. En dålig insats och han bjuder in till spekulationer kring vänsterbacksplatsen mot Tottenham.

Naby Keita 4 (ut 79’)
NabyLad bjöd på en av de sämre insatserna jag sett denna säsong i första halvlek, var nog betydligt närmare 0 procent än 90-100 i de mesta kategorierna. Steppar likt hela laget upp i andra halvlek och får en assist till sitt namn, men mycket mer positivt kan jag inte förmedla.

Fabinho 6 (ut 84’)
Var den bästa mittfältaren på planen. Tröttnade också på den bedrövliga offensiven efter en timme och förvandlades till ”Striker-Fabinho” á la januari. Uppmärksammade att Rulli tjuvade och smällde dit reduceringsmålet som räckte till finalplatsen.

Thiago 5 (ut 80’)
Efter flera fantastiska veckor fick vi se en mindre bra insats av Thiago. Likt hela laget så slogs bollarna i väg höger och vänster i första halvlek men som flera så skedde en liten höjning i andra halvlek. Det positiva var att han fortfarande var lugn och trygg med boll och kunde ge laget en liten vila emellanåt.

Mohamed Salah 3
Börjar bli en och annan match för mycket med dåliga insatser från Salah. Gör visserligen en assist, men i denna match hade man nästan kunnat kräva två-tre poäng till av den Salah vi alla känner. Frågan är om tröttheten efter 700 raka matcher börjar synas eller om det bara är en långdragen formsvacka? Förhoppningsvis hittar han tillbaka till touchen och målen som kommer krävas när två finaler och fyra ligamatcher ska avgöra hur bra denna säsong ska bli.

Diogo Jota 5 (ut 45’)
Var kanske bäst av fronttrion i första halvlek, och kollar man på betygen förstår man hur dåligt det var. Rev och slet men det ledde inte till något dessvärre, och någon vidare hjälp från sina kollegor fick han inte. Borde fått en bättre pass av Salah vid sitt friläge men touchen är ändå under all kritik och inget vi är vana att se. Fick lämna först av alla, troligtvis på grund av hierarkin i anfallsuppsättningen.

Sadio Mané 5
Hade ingen bra match i sin helhet. Dåliga passar och dåliga bollmottagningar var det mesta vi fick se. Däremot hade han två riktigt bra touch när han petar bollen förbi både Rulli och en glidande Foyth när han satte slutresultatet 3-2. Ibland kan det räcka till ett knappt godkänt när skribenten känner sig generös.

Luis Díaz 8 (in 45’)
Luis Díaz kom in och vände denna match med sin frenesi. Vem hade trott att lite glädje och anfallsvilja skulle leda till mål? (Samtliga). Efter en onödig konstspark så kompenserade han med en fantastisk löpning in bakom backlinjen friställde Díaz som med en nätt liten nick kunde stänga, låsa och kasta bort nyckeln i denna match. Inkasserade inte bara en Champions League-final utan stärkte nog sina aktier till att spela fler minuter de sex sista matcherna för säsongen.