Spelarbetyg: Manchester City - Chelsea 2-0
Calma, säger Cucurella till kritikerna.

Spelarbetyg: Manchester City - Chelsea 2-0

Chelsea förlänger sin förlustsvit men det var trots allt lättare att skönja ljusglimtar ikväll. Mer nedan.

Betyg
1 - Dålig
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Mästerlig


Startelva (3421)

Édouard Mendy - 3
Hade ingen tid för att rulla tummarna mellan stolparna då han mäktade med sju räddningar och några fångade inlägg. Konsensus bland Chelseafans verkar vara att Kepa är en bättre målvakt med fötterna men jag skulle vilja påstå att det är förenkling. Kepa är tryggare och ser mer estetisk ut under press, men han har inte samma tillslag som Mendy på längre crossbollar.

Marc Cucurella - 4
Kanske ryckte han upp sig när han mötte laget som ville värva honom i somras, men oavsett var det kul och väldigt viktigt att se en stark prestation från Cucurella idag, särskilt med tanke på Chilwells längre skadefrånvaro. Cucurella hade förra säsongen några av sina bästa matcher i Brightontröja spelandes till vänster i en trebackslinje, så det kändes alldelles för tidigt när många sade att han inte kunde spela där. Dessutom hade spanjoren halsfluss och tappat fem kilo vikt för några veckor sedan, vilket lär ha påverkat hans prestationer. Idag stod Cucurella för en avgörande brytning mot Mahrez, spelade snabba och vertikala passningar och en läcker crossboll som han inte hade visat att det fanns i hans repertoar tidigare. 

Kalidou Koulibaly - 1
Började rejält svajigt men växte mer och mer in i matchen mot slutet. Han plockade upp ostskiva, upphävde offsides och var direkt ansvarig för båda målen. Om Koulibaly hade hoppat ståendes i muren hade Mahrez frispark inte gått in och om han hade varit lika påslagen som Alvarez vid 2-0-målet hade Chelsea kunnat hålla sig kvar i matchen. 

Trevoh Chalobah ut 68’ - 3 
Ännu en stark prestation från engelsmannen. Om Gareth har något vett i skallen får han väl en plats på planet till Qatar? Hade en svår uppgift i Grealish att handskas med men skötte den på ett skötsamt vis, samtidigt som han gick ut på några offensiva räder.

Lewis Hall ut 75’ - 4 Matchens lejon!
Vi visste att han kunde göra det mot Chesterfield, men Manchester City? Oj vad det finns talang i den killen. Han var modig under press där han vågade sig på en dribbling där hans lagkamrater alla gånger hade spelat en förutsägbar hemåtpassning i samma position. Dessutom visade han prov på en känslig vänsterfot, en jäkla motor i benen och en styrka i överkroppen som får en att tro på att han klarar att ta steget till den engelska herrfotbollen. Dessutom ska det kommas ihåg att han i båda sina matcher för Chelsea har spelats på “fel” position, killen är egentligen mittfältare!

Denis Zakaria ut 68’ - 2
Var mer av vad man förväntar sig av någon som gjorde sin andra start på tre månader, jämfört med miraklerna han uträttade i Zagreb. Hade svårt att få utlopp för sitt fysiska övertag då han sällan kom nära City-spelarna. Därtill blandade han och gav i passningsspelet och lyckades inte ge Chelsea någon kontroll över matchen.

Mateo Kovacic - 2
Hade tillsammans med sin mittfältskollega oerhört svårt mot Citys numerära och kvalitativa överläge centralt. Det kändes som att City hade Kovacic som en press-trigger då han är någon som är viktig för Chelseas uppbyggnad och där lyckades City stänga ner honom på ett bra sätt.

Ruben Loftus -Cheek - 3
Blandade och gav lite men höjden på hans aktioner var otroligt bra. Stod för tvåfotare, flacka halvvolley-crossbollar och en god intensitet.

Christian Pulisic - 4
Ännu en stark prestation från amerikanen och nu måste han väl andas Sterling i nacken rejält? Det är faktiskt ett mysterium hur Pulisic inte fått mer speltid under Potter sett till hur inflytelserik han har varit när han fått chansen. Borde gjort mål idag, men det där härliga drivet Pulisic visade så ofta under Lampard öppnade upp Citys backlinje vid upprepade tillfällen.

Hakim Ziyech ut 68’ - 4
“Just when I thought I was out they pull me back in.” Kanske förblir det bäst för alla parter om Ziyech lämnar men idag var sannerligen en påminnelse om vilken kvalitet han besitter. Han Berbatov-spinnade, sulfintade i eget straffområde och skickade såklart otaliga vänsterinlägg mot bortre stolpen. Det blev inga poäng men man kan inte klaga på underhållningsvärdet.

Armando Broja ut 68’ - 2
Var oturlig då hans lagkamrater inte hittade honom när han gjorde farliga löpningar men albanen blandade tyvärr mer än vad han gav. Visst vann han lite frisparkar och var allmänt jobbig för City-försvaret, men hans största svaghet förblir beslutsfattningen.

Inhoppare:

Conor Gallagher in 68’ - 2
Gjorde inget större intryck på matchen. Även om det var en fin strut han satte mot Palace tar Conor lite onödigt många avslut från halvt omöjliga lägen.

Raheem Sterling  in 68’ - 2
Kul att se honom få ett varmt bemötande från City-fansen. Synd bara att han besvarade det med en ganska anonym insats. Visst vann han en frispark och gjorde lite löpningar men man förväntar sig fortfarande mer. 

Mason Mount  in 68’ - 2
När han väl hade knutit sina skor ordentligt tog han rätt beslut när han fick bollen. Slog en fin långboll till Loftus-Cheek och stod för en patenterad Mountvändning när han skickade ett vänsterskott tätt utanför stolpen.

César Azpilicueta  in 68’ - 2
Något fint inlägg, några mer misslyckade. Dåligt av en rutinerad lagkapten att komma in och börja bråka när man ligger under i en utslagsmatch. Det verkar som att de fortfarande hyser agg mot varandra sedan det hettade till mellan dem i maj 2021 när Azpi tog rött och Grealish spelade i Aston Villa.

Kai Havertz in 75’ - 2
Havertz är genomgående för feg och riskundvikande i sina aktioner och det var samma tema idag. Han får bollen felvänd, ibland med lite hackig förstatouch och skickar sedan hem en säker tillbakapassning istället för att söka ett mer kreativt och linjebrytande alternativ.
 

Olle Lange@_ollelange2022-11-10 00:23:15
Author

Fler artiklar om Chelsea