Southampton - Chelsea
2 - 1

Spelarbetyg: Southampton - Chelsea
Sterling hittade nätet igen, men det hjälpte föga.

Chelsea tog ledningen borta mot Southampton, men släppte sedan in två mål innan halvtid. I andra halvlek var de kungsblå knappast nära att ens hitta en kvittering. Slutresultatet denna tisdagskväll skrevs 2-1 till Southamptons fördel.

Edouard Mendy – 2

Såg ut att vara rejält skymd av Koulibaly vid Southamptons kvittering. Borde ha kunnat parera skottet om han sett bollen tidigare. Blev inte direkt hjälpt av försvararna när Chelsea hamnade i underläge, tre backar följde Adams och lämnade Armstrong fri. De räddningar Mendy lyckades göra var på harmlösa avslut från hemmalaget.

Cesar Azpilicueta (ut 66’) – 1
Gav bort bollen oprovocerat vid ett par tillfällen, vilket satte Chelsea i onödigt svåra situationer. Var relativt lyckad i närkampsspelet, men blev märkligt nog stressad sedan han brutit en passning avsedd för Ward-Prowse. I stället för att rutinerat spela bollen till Mendy passade kaptenen ut bollen till hörna, vilken sedermera resulterade i ett kvitteringsmål för hemmalaget sedan Azpilicueta misslyckats med sin rensning.

Thiago Silva – 3 – Matchens lejon!
Chelseas ohotade försvarsgeneral var en av få spelare som stack ut i positiv bemärkelse. Fick stundtals stora ytor att täcka, men löste det bra trots att benen inte är lika snabba som förr. Avväpnade sina markeringar på löpande band, räddade också en boll på mållinjen.

Kalidou Koulibaly – 2
Nyförvärvet var tillbaka från sin avstängning, till en början i en fyrbackslinje. Såg ut att ha kontroll på grejerna fram till Southamptons kvittering. Stod inte för några katastrofala ageranden personligen, men lyckades inte kompensera för Chelseas rämnande innermittfält.

Marc Cucurella – 3
Cucurella gav åtminstone inte upp sedan Chelsea hamnat i underläge. Spanjoren visade prov på initiativförmåga när många lagkamrater stod stilla. Hade inte alltför många inlägg från sin kant, kvaliteten på dessa varierade lite väl mycket. Cucurellas vänsterkant var inte den främsta källan till Southamptons farligheter.

Ruben Loftus-Cheek (ut 46’) – 2
Som många andra inledde Loftus-Cheek matchen på ett bra sätt. Engelsmannen hade återigen ett nytt uppdrag, nu som sittande mittfältare i ett slags 4-2-2-2. Duellspelet såg lovande ut, sedan gick han bort sig när Jorginho redan passerats. Resultatet blev i förlängningen Southamptons 2-1-mål. I mitt tycke kunde Jorginho lika gärna ha varit den som offrades i pausen.

Jorginho (ut 66’) – 2
Inledde matchen med ett rakt och hotande passningsspel. Krattade manegen för Mount och Ziyech och såg till att dessa kom rättvända med boll. Denna speluppbyggnad dog av efter en halvtimmes spel. Agerade rundningsmärke i upprinnelsen till Southamptons andra mål, det blev inte mycket roligare än så.

Hakim Ziyech – 1
Hade några fina kombinationer under första halvlek. Därefter tog beslutsfattandet lång tid, Southampton kunde samla sig. Såg inte alls ut att ha bråttom i andra halvlek när Chelsea behövde en kvittering. Förstår inte varför han startar när han är så nära att lämna klubben?

Mason Mount – 2
Hämtade boll på ett bra sätt under långa stunder, men beslutsfattandet när han kom rättvänd var inte alltid det bästa. Hade kunnat få mer inverkan på matchen om lagkamraterna visat något intresse för att pressa mostståndet.

Raheem Sterling – 3
Fortsatt en av Chelseas bästa spelare i offensiven. Hade ett guldläge innan sitt ledningsmål som borde ha förvaltats bättre. En av få spelare som drev upp tempot framåt och försökte få till någon form av presspel.

Kai Havertz (ut 66’) – 1
Var delaktig i Chelseas fina start på matchen, men spelade något av en biroll i den uppvisningen. Föll därefter ifrån helt och hållet, närmast märkvärdigt att han spelade så pass länge.

Inhoppare

Mateo Kovacic (in 46’) – 3

Inledde trevande, men växte in i matchen. När Chelsea gick över till trebackslinje turades Mount och Ziyech om att agera ”mittfältare”. I praktiken var Kovacic ensam sittande mittfältare och axlade det ansvaret på ett bra sätt. Var inte helt lyckad med sina passningar, men visade prov på rutin och lugn i svåra situationer. Pluspoäng för att han sade vad han tyckte till linjemannen i minut 80.

Ben Chilwell (in 66’) – 1
Såg ut att vara tagen av stundens allvar när han kom in. Osäkerheten i laget smittade av sig på en spelare som behöver bygga upp kropp och självförtroende igen. Var ojämn i passningsspelet och vägde lätt i närkamperna.

Christian Pulisic (in 66’) – 1
Kom inte till sin rätt som wingback ute till höger. Amerikanen har förvisso fått minuter där tidigare, men föredrar bevisligen att spela högre upp i planen. Hade en lyckad offensiv aktion men hade problem i duellspelet både framåt och bakåt.

Armando Broja (66’) – 2
Ett lovande inhopp från albanen. Visade direkt prov på kampvilja, skyddade bollen bra och fördelade den till rättvända lagkamrater. Löpte på ett bra sätt, men lagkamraterna var under långa stunder oförmögna att få fram vettiga passningar till Broja. Hade ett av Chelseas få avslut på mål, men fick ingen direkt kraft i nicken.