Statistik - 100 matcher med Torres
Det har bara blivit 26 mål, men det som föregick denna bild är oförglömligt.

Det har snart gått två år sedan den spanske anfallaren första gången satte på sig den kungsblå tröjan och debuterade för Chelsea. Nu, 100 matcher senare, är det dags att se vad Fernando Torres lyckats åstadkomma.

Det var en prestigevärvning av sällan skådat slag. Fernando Torres till Chelsea. För £50 miljoner. Debuten gjordes en knapp vecka senare. Mot Liverpool. Ni vet hur det gick...

Torres insatser har varit av varierande kvalitet, men trots utebliven succé har anfallaren i och med ligacupmatchen mot Swansea i onsdags spelat 100 matcher för Chelsea. Tanken är nu att vi ska försöka titta lite närmare på hur det gått.

Det här med 100 matcher kom lite som en överraskning för undertecknad som noggrant hade räknat till 99 matcher. I matchrapporten på chelseafc.com från i onsdags nämns dock att det var Torres 100:e framträdande och jag antar att de då räknar Community Shield-matchen från augusti (trots att det inte var en tävlingsmatch), så den matchen är nu medräknad.

I de matcher Torres fått speltid har resultaten varit enligt nedan.

Matcher Vinster Oavgjorda Förluster Gjorda mål Insläppta
100 51 24 25 191 110

Vi kan konstatera att resultaten inte varit helt lysande med Torres i laget. Majoriteten av matcherna har vunnits, men med Chelsea-mått (från de senare åren) mätt så har det inte levt upp till standarden. Hur mycket Torres ska lastas för det låter jag var osagt.

Spanjorens målskytte är något som inte levt upp till förväntningarna, som visserligen var högt ställda men med tanke på vad han presterat tidigare i sin karriär så var de ändå rimliga. Debuten i Chelsea blev allt annat än lyckad och tyvärr fortsatte misären under Torres första vår i London. Till slut. Efter 13 matcher. Efter 730 minuter. Kom målet. Nu skulle det vända. En sommar med Chelsea skulle få igång anfallaren. Fem mållösa matcher inledde säsongen 2011/12 innan första målet. Fyra mål på fyra matcher följde innan det var dags för nästa måltorka. Tjugofyra matcher. Efter 50 matcher i klubben hade Torres mäktat med fem mål. En fullständigt usel målskörd.

Den miserabla inledningen har bytts mot en avsevärt mycket bättre fortsättning. Visst har Torres fortfarande mycket att bevisa och med tanke på den nya konkurrensen från Demba Ba så gäller det för Torres att ta chansen när den kommer. De senaste 50 matcherna har han faktiskt gjort 21 mål. En inte helt usel målskörd.

Dags att jämföra lite. Torres siffror från hans första 100 matcher kommer ställas mot siffror från de tio senaste anfallarna i Chelsea som spelat minst 100 matcher. Det vi kanske redan visste kommer bevisas.

John Spencer 1992-1996 33 9

Bäst inledning i Chelsea av ovanstående hade utan tvekan Hasselbaink. Hela 31 fler mål än Torres. Att nämnas kan att Hasselbaink efter 50 matcher gjort 34 mål vilket alltså innebär att holländaren i match 51-100 gjorde 23 mål. Bara två fler än Torres. Kanske är det ett bevis på att Torres senaste 50 matcher, vad gäller gjorda mål, är ganska bra? Hur som helst, tittar vi på 100 matcher är Torres näst sämst av ovanstående. Den med färre mål är Kalou som dock har många färre spelade minuter och dessutom ett antal av dessa minuter i en position på kanten och alltså inte som anfallare. Vad gäller kort så är Torres högre upp i listan med sina 12 varningar och 2 utvisningar.

Som en parentes till ovanstående kan nämnas att Torres gjorde 60 mål på sina 100 första matcher i Liverpool. För att komma upp i 26 mål krävdes 35 matcher. Ruskigt bra siffror som dock är irrelevanta vad gäller hans bristande målfabrikation i Chelsea.

Att Torres första mål dröjde länge har nämnts, men hur länge fick vi vänta om vi på nytt jämför med några andra Chelsea-anfallare? Efter hur många minuter och i vilken match kom premiärmålet?

John Spencer 130* 7
 * John Spencers första mål kom efter 90 minuter + två inhopp (mot Walsall 7/10 -92 och mot Crystal Palace 6/1 -93) som jag inte funnit info om i vilken minut bytet skedde. Ett antagande att de båda gjordes i minut 70 har därför gjorts. Om någon sitter inne med informationen jag söker, hör av er!

Ja, Torres är utan tvekan den som fick vänta längst på nätkänning. Betydligt mycket snabbare var Flo och Hasselbaink som, liksom Demba Ba, gjorde mål i debuten. Om Torres debut slutat annorlunda, hade dessa siffror sett annorlunda ut? Om han fått stå över Liverpool-matchen och sedan fått debutera mot Fulham eller FC Köpenhamn. Hade han då kunnat ha samma facit som efter 100 matcher i Liverpool-tröjan? Omöjligt att svara på, men visst hade allt kunnat se annorlunda ut.

Det stöd Torres hade under sin första vår, jakten på första målet, var imponerande. Vissa kanske gav upp hoppet redan då, men merparten stod bakom honom och lyfte honom i match efter match, önskade innerligt att han skulle få göra mål. Så kom målet. Ett ”skitmål” mot West Ham 23 april. Underbart, men tyvärr blev det alltså inte det riktiga lyftet.

£50 miljoner. Chelsea’s number nine. Många har givit upp hoppet. Några tror fortfarande. Kan det där riktiga lyftet ännu komma eller är det bara att cementera att han är den största floppen i Chelsea någonsin?

Det kanske inte blev så mycket siffror och statistik, men vi avslutar åtminstone med några siffror. Torres spelade sex år i Atletico och gjorde en hel del mål. Han spelade tre och ett halvt år i Liverpool och gjorde en hel del mål. Något han dock inte gjorde var att vinna något. Målskyttet må ha gått knackigt sedan han kom till Chelsea, men han har äntligen fått lyfta en pokal. Eller två faktiskt. FA Cupen. Champions League. På knappt två år. Det är i alla fall allt annat än dåligt (även om han definitivt inte var den starkast bidragande orsaken)!

Drogba såg till att Torres titeltorka avslutades. Med besked.