Steve Holland: ”Kulturen i Chelsea var obönhörlig, men den genererade framgång”
Holland ser nya triumfer vid horisonten. Här syns han med JT efter ligatiteln 2016/17.

Steve Holland: ”Kulturen i Chelsea var obönhörlig, men den genererade framgång”

Englands assisterande förbundskapten Steve Holland berättar i en lång intervju med Daily Mail om sina erfarenheter från åtta år i Chelsea och sina förväntningar inför sommarens EM.

Steve Holland valde att avbryta sin egen spelarkarriär redan som 21-åring, detta då han som akademispelare i Derby County drabbades av en svår skada och tvingades lämna sin moderklubb. Karriären som semiproffs i bl.a. Bury blev alltså kortvarig, men den unge Holland fick snabbt sitt första tränaruppdrag, hos Crewe Alexandra 1992. 17 års tjänst i Cheshire kulminerade säsongen 2007/08, då Holland anförtroddes rollen som huvudtränare. Sommaren 2009 tog Holland över Chelseas U21-lag, där hans kompetens snabbt uppfattades av klubbens beslutsfattare. När Andre Villas-Boas utsågs till huvudtränare för A-laget 2011 så var Holland ”klubbens man” som assisterande, utöver det team portugisen tog med sig från Porto.

Holland blev kvar på posten när AVB visades dörren och tjänstgjorde därefter som assisterande under Roberto Di Matteo, Rafa Benitez, José Mourinho, Guus Hiddink och Antonio Conte. Efter att ha lyft Premier League-bucklan våren 2017 lämnade Holland Chelsea permanent för att istället på heltid arbeta som assisterande tränare för det engelska landslaget, en roll han tagit på sig året dessförinnan.

”I mina ögon är Steve Holland en legendar,” säger förbundskapten Gareth Southgate. ”Han är landets mest erfarna tränare. Han har gjort allt, från att utbilda ungdomar till att vinna Champions League och Premier League tillsammans med några av världens bästa tränare.”

Southgate känner såklart sin högra hand väl. De två har samarbetat sedan 2013, då Holland blev Southgates assisterande förbundskapten för Englands U21-landslag. Men Southgate gör en poäng som få kanske är medvetna om – Steve Hollands meritlista är smått unik bland nu aktiva brittiska tränare. Han har skramlat ihop rejält med guldmedaljer; Premier Reserve League 2010/11(Chelsea U21), Toulon Tournament 2016(England U21), Ligacupen 2014/15, FA-Cupen 2011/12, PL 2014/15 & 2016/17, CL 2011/12 & Europa League 2012/13. Efter semifinalplatsen i VM 2018 är det ett England som enligt seden har stora förhoppningar på sig inför sommarens EM. Steve Holland om skillnader gällande uppladdningen:

”Vi hade fyra veckor på oss att förbereda oss inför VM i Ryssland. Det var bara två spelare, Jordan Henderson och Trent Alexander-Arnold, som var sena till lägret på grund av Champions League-finalen. Nu är det mindre tid att förbereda sig på, två veckor, och vi har haft elva spelare i europeiska finaler.”

Tre av de elva spelare Holland nämner är såklart Chelseas Champions League-vinnande gunstlingar Mason Mount, Reece James och Ben Chilwell. Nog för att de blir sena till lägret, men visst får det anses vara en lyx för landslaget att ha spelare med sådant momentum i sig. Steve Holland om olika utmaningar för olika tränare:

”Gareth är en annorlunda ledare nu jämfört med den han var för åtta år sedan. Han skulle nog mena att han är mer bekväm med vissa aspekter nu,” berättar Holland. ”När jag kom till Chelsea första dagen efter att ha lämnat Crewe, så var det som att hamna i en helt annan värld. Ingen tränarutbildning kan förbereda dig på det. Du kan inte vara det kompletta paketet direkt när du börjar, det handlar om att ha förmågan att utvecklas och bli bättre. Jag vill tro att så var fallet för mig i Chelsea och att det är så för Gareth med England.”

”Sedan starten så har han velat att jag förbereder träningarna, bestämma vad vi gör och hur vi gör det. Jag kontrollerar periodiseringen så att vi inte begår några misstag med spelarnas fysiska status. Vår arbetsrelation har pågått i åtta år, vilket inte är helt vanligt i fotboll. Det visar på hur bekväma vi är i varandras sällskap. Han har en överblick på allt och kommunicerar med oss ständigt under träningspassen.

Som vanligt inför ett mästerskap så pågår det stor debatt bland alla miljoner inofficiella förbundskaptener om vilka spelare som borde tas ut och hur laget skall formeras. Steve Holland är van vid tuff konkurrens och att hantera stora egon. Holland ser ett landslag som utvecklas och blir bättre under han och Southgates ledning:

”När vi tog ut truppen till Ryssland så var det ingen uppståndelse över de spelare som petades. Den här gången var det annorlunda, det fanns många spelare som opinionen ansåg hade förtjänat att tas ut. Det säger något om vilken bredd vi har. Min åsikt är att du bara är så bra som dina mest rutinerade spelare. Utöver det så har vi sju-åtta väldigt talangfulla unga spelare som gör sitt första mästerskap. Det blir intressant att se hur det utvecklas, du vill inte tappa konkurrensen om platserna. Spelare måste ha hoppet att om de tränar bra så kommer de också ges chansen.”

”I Chelsea så övergick Antonio Conte till en trebackslinje och lyfte Victor Moses och Marcos Alonso ur frysboxen. Jag hade Cesc Fabregas, John Terry och Branislav Ivanovic bakom mig på bänken! Moses och Alonso gjorde det bra och spelade hela säsongen, det visar att om du gör det tränaren ber av dig, så kommer du få chansen. Vad gäller England så är alla spelare stora personligheter i sina klubbar. Att få dem att känna sig viktiga som en del av gruppen snarare än stjärnan hemma i klubblaget är en utmaning.”

Stora personligheter är som sagt inget nytt för Holland, som hann se flera generationer spelare komma och gå under sin tid i SW6. Trotjänaren Steve Holland om vinnarmentaliteten och det aldrig sinande kravet på framgångar i Chelsea FC:

”De stora spelarna – Didier Drogba, John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard, Petr Cech – de var så drivna varje dag. De hade talangen, men de såg till att få ut maximalt av sin förmåga. Allteftersom de blev de erfarna så lyfte de resten av laget. Om vi ’bara’ fick oavgjort borta mot Manchester United så var bussen som en likvaka på vägen tillbaka. Dagen därpå är det helt tyst i korridorerna. Första halvtimmen av nästa träning så sparkar spelarna halvt livet ur varandra. Alla snäser åt varandra, inte ett leende så långt ögat kan se.”

”Det är en märklig kultur och miljö att förklara, du kunde bara inte acceptera att inte vinna. Efter en förlust så kunde du höra Roman Abramovitjs helikopter landa på Cobham. Det var obönhörligt och och stressigt, men det genererade framgång.”

En spelare som tidigt fångade förbundskapten Gareth Southgates öga var Mason Mount. Den unge mittfältaren fick redan efter sitt lån hos Vitesse vara del av Englands träningsläger inför VM 2018, då utan att vara med i den faktiska mästerskaps-truppen. Det vittnar verkligen om vilken status Mount har i tränarteamets ögon. Mason Mount var såklart ingen ny bekantskap för Steve Holland när han bjöds in till seniorlandslagets del av St Georges Park för första gången:

”När jag tränade U21-laget så frågade jag akademiansvarige Neil Bath om jag kunde får hjälpa honom en kväll i veckan. Jag blev varse om Mason Mount när han var 12-13 år. Han var liten och ganska svag då, men hade en fantastisk fotbollshjärna. Ibland när du som ung spelare inte är bland de mest utvecklade fysiskt så sätts din hjärna på prov. Du kan inte vinna bara på att spela snabbare och tuffare. Det aktiverar sinnet - ’Hur får jag fler bollkontakter, hur ska jag läsa spelet, för jag går inte segrande ur närkamperna?’ Det är den processen Mason gick igenom. Nu har kroppen hunnit ikapp och är på samma nivå fysiskt, men har en fördel i och med de utmaningar hans fotbollshjärna har tvingats hantera. Det är ovanligt att ha en spelare som är vaken offensivt och smart defensivt. Normalt så får du det ena eller andra. Han är en av få som ger dig både och, det är därför alla tränare som fått arbeta med honom uppskattar honom så mycket.”

Slutligen, vad händer i sommar? Kommer England vara med och slåss om medalj igen? Kommer det vara med Chelsea-spelare i elvan? Holland förklarar vad som krävs för att skapa vinnarlag:

”Personligen så tror jag att vårt mål är att konsekvent vara där uppe, vara nära. Då har vi rätt att tro på att det är vår tur att vinna. Det är en personlig åsikt, inte förbundets, och det gör inget med pressen som ligger på oss att prestera i sommar. Ibland så kommer en segrare som en blixt från klar himmel, som Leiciester 2016 och Grekland i EM 2004. Men framgång är oftast en konsekvens av att ha nått nästan hela vägen tidigare. Frankrike vann VM efter sitt EM-silver. Vi vann CL med Chelsea 2012 efter att ha spelat semifinaler och final tidigare.”

”Jag minns första gången jag kom till Camp Nou, jag såg en klar himmel och 99000 åskådare, medveten om att Messi, Xavi och Iniesta hade förmågan att köra över alla lag efter 20 minuter. När Chelsea återvände, så visste Lampard, Terry, Drogba & Co vad som väntade. Normalt så bygger framgång på erfarenhet och spelare som vill ta det sista steget.”

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-06-06 20:47:11
Author

Fler artiklar om Chelsea