2024-04-09 20:45

Colchester - Stockport

Stockport beger sig till Englands äldsta stad för att skriva historia
Wootton firar Camps avgörande 2-0 mål mot Colchester. Foto: Stockport County

Stockport beger sig till Englands äldsta stad för att skriva historia

Endast fyra poäng krävs på de återstående fem matcherna för att säkra en uppflyttning till League One. County är på jakt efter sin tredje ligatitel på sex år och Colchester ser på förhand inte ut som en omöjlig uppgift.

Stockport har tagit fler poäng tidigare, när de vann National League för två säsonger sedan tog de hela 94 poäng. De har också spelat i högre divisioner tidigare, 1998 slutade de på en imponerande åttondeplats i Championship. En vinst ikväll skulle emellertid innebära att County slår sitt gamla poängbästa för en säsong i League Two, vilket är 82 poäng från både säsongen 1996/1997 och 2007/2008.

Återigen ska Stockport möta ett lag i botten, men Colchester är kända för att överleva sina bottenstrider. De ska nu möta varandra igen för 50 gången i historien och det är statistik som kan styckas upp i olika epoker. Av dessa 49 möten har The U’s gått segrande ur 23. 15 matcher har slutat oavgjort medan 11 möten har resulterat i vinst för The Hatters. Detta är den 14 matchen som spelas under 2000-talet. Colchester har må ha vunnit 8 möten i kontrast till Stockports 3, men samtliga County-vinster har kommit under de senaste tre säsongerna. Det innebär att Stockport kan gå för sin fjärde raka vinst mot laget från det blåsiga Essex.


Camps och Wootton firar vinnarmålet i förra mötet. Foto: Stockport County

Tabell och förutsättningar

Enbart fyra pinnar behövs för att Stockport ska säkra en uppflyttning. Det innebär att County kan fira rejält hemma mot Morecambe på lördag samtidigt som Mansfield stångas med MK Dons om den tredje och sista direktplatsen. Utmanarna Wrexham förväntas också ta ett steg närmare League One på lördag då de möter jumbon Forest Green, men först ska de ta sig an ett formstarkt Crawley som huserar på den sista playoffplatsen.

Stockport med 80 poäng på 41 omgångar har en bit ner till Wrexham på 76 pinnar och en match mer spelad. MK Dons har för tillfället den tredje och sista direktplatsen upp med 74 poäng på 43 matcher. De utmanas av Mansfield som bara är en poäng bakom men har två matcher till godo. Mansfields sviktande form är dock något som talar för The Dons.

Stockport kan maximalt nå 95 poäng denna säsong medan både kronhjortarna Mansfield och walesarna Wrexham som mest kan ta 88 poäng. Det innebär att Stockport kan krönas till mästare borta mot Notts County med två omgångar kvar, även om deras konkurrenter tar full pott.

Rent tekniskt kan County säkra uppflyttning redan ikväll vid seger, men då gäller det att Mansfield förlorar mot jumbon Forest Green, vilket inte är särskilt troligt.


Euforin var påtaglig efter höstens möte. Foto: Stockport County

Form och startelvor

Det kan inte ha gått någon förbi hur Stockport har tagit sig tillbaka till höstens storform, precis i rätt tidpunkt för säsongsavslutningen. The Hatters står på fyra raka vinster inför kvällens match, men kanske ännu mer imponerande är faktumet att de rör sig mot tio matcher utan förlust, trots att allt står på spel. 13 poäng, lika många gjorda mål samt två insläppta kassar indikerar att ljuset kan släckas snabbt för hemmalaget, både i matchen men även för säsongen i sin helhet.

Colchester gjorde det bra mot topplaget Wrexham senast, trots att de tappade sin 1-0 ledning till en knapp förlust. Det var emellertid deras enda förlust de senaste fem omgångarna. 1-1 är mer synonymt för The U’s då alla tre kryss har slutat med det specifika resultatet. Den enda vinsten under denna period var 2-1 mot Newport, där den blåvita Essex-klubben lyckades vända sent i andra halvlek. Sex poäng och lika många insläppta som gjorda mål ger inget darr på ribban direkt. Hemmalaget är piskade att vinna för att ha en rimlig chans till fortsatt spel i League Two nästa säsong, men hur de ska göra för att nå önskat resultat är ett stort frågetecken på förhand.

Det turkosklädda Stockport verkar kopiera formationen från föregående omgång då de ställer upp med 5-3-2. Hattrickhjälten Madden startar på topp bredvid skyttekungen Olaofe medan Wootton startar på bänken. De två kreativa mittfältarna Lemonheigh Evans och Powell skapar oreda på mitten medan Sarcevic behåller balansen centralt. Minnesota-lånet Bristow får åter starta som vänsterback efter att ha stått vid sidan under de senaste fem matcherna. Försvararna Pye, Horsfall, Byrne och den formstarka Knoyle håller hårt i sina platser medan Hinchliffe vaktar kassen i vanlig ordning.

Det finns många talangfulla spelare på bänken, exempelvis Bailey och Camps men den största nyheten är att Villa-lånet Barry finns med som avbytare.

Colchesters elva (3-4-1-2):
Goodman, Mingi, Kelleher, Hall (K), Anderson, Chilvers, Read, Iandolo, Akinde, McGeehan, Hopper

Stockports elva (5-3-2):
Hinchliffe
, Pye, Horsfall, Byrne, Bristow, Knoyle, Powell, Sarcevic, Lemonheigh Evans, Madden (K), Olaofe

Joel Goldman2024-04-09 20:40:00
Author

Fler artiklar om Stockport