2023-01-08 17:30

Manchester C - Chelsea
4 - 0

Storförlust för Chelsea mot Manchester City

Chelsea åkte ur FA Cupen med dunder och brak efter att ha blivit utklassade av Manchester City med 4-0.

Manchester City på Etihad är aldrig en enkel uppgift och det skulle visa sig vara sant även den här gången. Trots två roterade lag var det tydligt vilka som var bättre, och det med råge.

Första halvlek:

Hemmalaget tog direkt tag i taktpinnen. Med en hög press och vägvinnande bollinnehav gavs Chelsea aldrig några chanser att andas. Graham Potter ställde upp sitt lag i en slags julgrans formation (4-3-2-1) där de offensiva mittfältarna skulle centrera och de lite mer sittande mittfältarna skulle understödja ytterbackarna. Draget föll inte väl ut då det framför allt var kanterna som City utnyttjade. Gång på gång kunde främst Mahrez och Sergio Gomez ta sig förbi Lewis Hall och Trevoh Chalobah och skapa fina inspelsmöjligheter.

Efter 23 minuter började också bollarna flyga in i nätet bakom Kepa. 1-0 gjordes av Riyad Mahrez som slog till med en förträfflig frispark. Inte långt därefter bestämde sig Kai Havertz för att spela volleyboll i eget straffområde vilket resulterade i att Julian Alvarez kunde utöka från straffpunkten. 3-0 kom sedan i den 38:e minuten efter ett mönsteranfall som styrdes in av Phil Foden.

Oinspirerat, slappt och patetiskt är ord som väl beskriver Chelseas första halvlek. Noll avslut från de kungsblå vittnar om Citys totala dominans. De få gånger bortalaget lyckades ta sig ur the Citizens press saknades spelvägar framåt och bollen rullades sedermera hem till Kepa igen.

Andra halvlek:

Graham Potter valde att agera inför den andra halvleken. Ut med Mateo Kovacic samt Kai Havertz och in med Denis Zakaria och den debuterande David Datro Fofana. Formationsbyte blev det också då Gallagher flyttades ut som wingback i en 5-2-3.

Ändringarna gav lite mer stabilitet men det var fortfarande City som dikterade matchbilden. I takt med att matchen kändes mer eller mindre avgjord slog de ljusblå av på tempot vilket tillät Chelsea att åtminstone skapa några halvchanser.

Istället för en reducering satte slutligen City spiken i kistan i den 85:e minuten. Efter fint kombinationsspel fick Foden ett friläge men stoppades med otillåtna medel av Kalidou Koulibaly. Mahrez dunkade in bollen i nättaket och förnedringen var ett faktum.