Summering av säsongen 20/21

Summering av säsongen 20/21

En svängig säsong lider mot sitt slut, och sedvanligt får CSS-redaktionen svara på frågor om det som varit och hänt. Respondenter denna gång var Linus Sjöström, Thomas Engstrand och Fredrik Temmes.

Vad kännetecknar säsongen som varit, för dig?

Sjöström: Helt klart är det tränarbytet eftersom effekten av Frank Lampards avgång blev enorm på många olika sätt. Det är imponerande hur Thomas Tuchel har lyckats få hela laget att prestera på en maximal nivå.

Engstrand: Säsongen har varit lite som en berg- och dalbana, den har gått upp och ner. Hösten överlag bra, trots tidigt uttåg ur ligacupen gick det bra i både CL och PL men i december började lagets form dala, januari var inte heller någon jättebra månad resultatmässigt bortsett från FA-Cupen. Efter att Tuchel tog över avslutades januari rätt bra ändå och efter det har laget sett helt annorlunda ut. Kring jul/nyår hade jag nog inte trott att vi skulle vara i både CL och FA Cup-final och på tredje plats i ligatabellen!

Temmes: Ojämnhet. Det har varit tvära kast med höga toppar och djupa dalar, framför allt under Lampard. Sedan Tuchel tog över har vi dock varit fantastiska, bortsett från ett par plumpar, och vi går en minst sagt spännande slutspurt till mötes.

Mest minnesvärda matchen eller händelsen?

Sjöström: Jag tycker att returmatchen mot Real Madrid på Stamford Bridge var en otrolig batalj. Jag tycker att matchen var ett tydligt exempel på hur Thomas Tuchel har förändrat det här laget. Många av spelarna spelade på sin absoluta högstanivå mot Real Madrid och det var extremt kul att se som supporter.

Engstrand: Oj. Det finns så många fina matcher så det är väldigt svårt att säga men i ligan är det väl bortasegern över Liverpool i februari. Andra matchen mot Real är inte heller någon match man glömmer!

Temmes: Man kan egentligen plocka vilken som helst av våra matcher under vår otroliga resa till Champions League-finalen, men för mig blir det nog dubbelmötet med Real Madrid – hur vi spelade Champions League-specialisterna av banan under de första 25 minuterna i Madrid och hur vi sedan professionellt och kontrollerat säkrade avancemanget på Stamford Bridge. Den euforiska känslan som jag tror infann sig hos alla Chelsea-supportrar vid slutsignalen är svårslagen. De båda vinsterna mot Manchester City satt också fint, inte minst den dramatiska vändningen i ligamötet senast.

Lampard out, rätt beslut i slutändan eller borde han fått fortsätta ett tag till?

Sjöström: Helt rätt beslut enligt. Jag tycker att Lampard fick detta uppdraget för tidigt i sin tränarkarriär. Jag tycker även att det är synd att han inte lyckades bättre med den truppen han hade till befogenhet.

Engstrand: Självklart kändes det tråkigt när man fick beskedet att en så pass stor klubbikon fått sparken som tränare men nu i efterhand kan man inte heller klaga med tanke på vilket fantastiskt jobb Tuchel gjort! I slutändan var det ändå rätt beslut.

Temmes: På ett känslomässigt plan var det såklart ett dråpslag, men om man ska se någorlunda nyktert på saken så var det nog ändå rätt beslut. Det såg helt enkelt inte ut som att han var kapabel att vända på skutan, och både vi supportrar och Lampard själv vet hur kravbilden i Chelsea ser ut. Jag är övertygad om att ”Super Frank” kommer att bli enastående tränare på sikt, men han fick den här möjligheten för tidigt, vilket jag kände redan när han tillsattes. Jag håller det inte för osannolikt att han återvänder om fem-tio år när han har utvecklats som tränare och samlat på sig den erfarenhet som krävs för att leda en toppklubb.

Säsongens viktigaste spelare?

Sjöström: Enligt mig är det Mason Mount. Han har lyfts sig otroligt mycket och blivit en viktig kugge i detta laget. Han har även utvecklat sin spetskompetens när det gäller att utmana motståndaren vilket är roligt att se. Mount är enligt mig just nu lagets bästa spelare.

Engstrand: Den var svår! Måste väl kanske ändå säga Mendy, vilket kanonjobb han gjort mellan stolparna till skillnad från Kepas säsong ifjol! 

Temmes: Mason Mount, utan tvekan. Han bidrar alltid med energi och vilja och har dessutom en hög lägstanivå – han saknas alltid när han inte spelar och är kort och gott oumbärlig för det här laget.

Vilken spelare har utvecklats mest denna säsong?

Sjöström: Som jag tidigare nämnde tycker jag även att svaret på denna fråga är Mason Mount. Riktigt kul att se att vår akademi fortsätter att finna guldkorn och spelare för framtiden. Överlag är Mount den spelare som har kommit att bli en storstjärna både i Chelsea och i det engelska landslaget.

Engstrand: Mason Mount. Man såg hans potential redan förra säsongen och han har bara blivit bättre den här säsongen. Blir spännande att följa honom i fortsättningen också!

Temmes: Jag måste svara Mason Mount här också. Han har gått från klarhet till klarhet och lagt till nya dimensioner i sitt spel. Jag har alltid sett honom som en utmärkt dynamisk tvåvägsspelare som gör sig bäst i nr. 8-rollen. Sedan Tuchels intåg har han dock visat att han är ännu bättre och viktigare högre upp i planen. Han pressar fenomenalt, löper rätt och skapar ständigt tid och yta för sig själv med sina ”half-turns”. På sistone har han dessutom bidragit med matchavgörande mål, vilket bådar gott inför framtiden. Han är fortfarande bara 22 år gammal och kan bli precis hur bra som helst. Hur man än försöker kommer man inte ifrån liknelserna med en viss Frank Lampard. Ge honom hans ikoniska nr. 8 när Ross Barkley har sålts i sommar. Han förtjänar den.
 

Säsongens besvikelse i spelartruppen?

Sjöström: Jag skulle säga att det Christian Pulisic. Jag har större förväntningar på Pulisic och jag tycker inte att han håller en jämn nivå genom hela säsongen. Han har djupa dalar och har även oturen att bli skadad ofta. Hoppas att han kan lyfta tills nästa säsong.

Engstrand: Svårt att ge något konkret svar på frågan, jag tycker inte att nån varit en dunderflopp på något sätt och väldigt många har höjt sig rejält sedan Tuchel tog över.

Temmes: Allt som allt tycker jag inte att det finns några dunderbesvikelser bland spelarna, men jag vill ändå nämna Hakim Ziyech och Timo Werner. ”Trollkarlen från Amsterdam” har inte direkt varit genomgående magisk och har frustrerat mig många gånger med sin ojämnhet, inte bara under längre perioder, utan i enskilda matcher. I ena stunden kan han slå ett av sina patenterade ”inverterade” inlägg med ackuratess och i nästa sekvens slå bort en enkel tvåmeterspassning. Det är i sammanhanget värt att nämna att han inte är ung och lovande, utan han är 28 år gammal och ska därmed vara i sin prime. Han kan bättre och måste visa det oftare. Med detta sagt har han ändå stått för viktiga mål mot både Manchester City (två gånger om) och Atlético. Det bidraget ska inte underskattas. 
 
Timo Werner må vara nyttig för laget med sin press, sina uppoffrande löpningar, sina framspelningar och de framfixade straffarna, men han har helt enkelt inte gjort tillräckligt mycket mål. Han köptes för att vara vår skyttekung och har inte klarat av den uppgiften. Han brände mycket i Leipzig också, men de ofattbara missarna har varit oförsvarligt många nu. Han bara måste förbättra sina avslut, och jag förväntar mig mer nästa säsong. Men precis som med Ziyech så finns det en annan sida av myntet. Han har ändå flest ”goal contributions” (alltså mål och assist) av alla våra spelare, med god marginal. Med det i åtanke ska han inte avfärdas som en flopp.

Vinner vi någon titel denna säsong?

Sjöström: Jag hoppas givetvis att vi gör en repris på säsongen 2011/12 men det kommer bli två väldigt intressanta finaler som vi får följa med spänning.

Engstrand: Ser ju bra ut med tanke på att vi har två finaler på kommande ännu den här månaden. Antingen FA-Cupen eller Champions League ska vi nog ta hem i år, utesluter självklart inte båda heller! 

Temmes: Jag tror och hoppas det. Om det blir en eller två låter jag dock vara osagt. Leicester utklassade oss visserligen senast lagen möttes, men det var under Lampard. Som vi alla vet så är vi ett helt annat lag under Tuchel och ska kunna slå dem om vi kommer upp i nivå. Vi har bevisat i de två senaste matcherna mot City att vi kan vinna mot dem. Möjligtvis går de in i finalen som knappa favoriter, men jag ser ingen anledning till att vi inte skulle kunna ta dem igen.

Förhoppningar inför nästa säsong?

Sjöström: Att vi lyfter oss en ytterligare nivå och jag tycker att vi borde utmana om PL-titeln nästa säsong. Annars hoppas jag på fortsatta framgångar i samtliga turneringar.

Engstrand: Säkrad CL-plats, Tuchel får förlängt kontrakt och laget får en ordentlig försäsong. Lyckas vi med det har vi det som krävs för att utmana i toppen av ligatabellen och ta hem PL-pokalen till Stamford Bridge nästa vår!

Temmes: Att vi utmanar på alla fronter. Våra nyförvärv bör ha acklimatiserat sig fullt ut inför nästa säsong, och om vi knyter till oss en pålitlig målskytt så ska vi kunna tampas om ligatiteln hela vägen och gå långt i samtliga cuper.


CSS-redaktionen vill rikta ett stort tack, till alla medlemmar och läsare för den här säsongen – med höga förhoppningar om att kunna anordna en medlemsresa kommande säsong.
KTBFFH

 

Emanuel Ålund 2021-05-14 18:15:00
Author

Fler artiklar om Chelsea