Swindon - Chelsea 0-2 (0-2)
Torres och Ramires målskyttar då Swindon slogs tillbaka.

Ett stabilt Chelsea kontrollerade Ligacupmatchen på County Ground mot Swindon och tog sig relativt enkelt vidare till den fjärde omgången. För målen stod Fernando Torres och Ramires.

Precis som förutspåtts så blev det en hel del förändringar i Chelseas startelva jämfört med senast. Den enda som fanns kvar var Gary Cahill som nu alltså fick tio nya lagkamrater med sig i startelvan.

Mellan stolparna fick Mark Schwarzer chansen från start för första gången i tävlingssammanhang för Chelsea. Framför 40-årigen formerades en ny backlinje med Azpilicueta, Cahill, Luiz och Bertrand. För Bertrand innebar det säsongsdebut och nästan säsongsdebut var det också för Azpilicueta som tidigare bara spelat ett fåtal minuter efter att ha bytts in på stopptid i 0-0 matchen mot Manchester United.

På det defensiva mittfältet fick Essien dra på sig kaptensbindeln, första gången någonsin i tävlingssammanhang för Chelsea. Platsen i startelvan innebar att också Essien gjorde säsongsdebut. Vid sin sida fick han unge holländaren van Ginkel som därmed gjorde sin andra match från start.

Den offensiva kvartetten var också den helt utbytt från Fulhammatchen och att Chelsea har sådan bredd är smått otroligt. De Bruyne, Mata och Willian tog hand om de offensiva mittfältsplatserna och längst fram fick Torres chansen från start. Dessa fyra är alltså fyra spelare som inte fick plats i startelvan i ligamatchen mot Fulham...

På bänken startade Blackman, Terry, Ramires, Baker, Schürrle, Ba och Eto’o. En offensivt inriktad bänk där Lewis Baker för första gången fanns med i A-lagssammanhang. Roligt att det trots Chelseas bredd alltså finns viss plats för unga lovande framtidsmän.

Stämningen på County Grounds läktare var mycket bra inledningsvis då båda läger bjöd upp till sång. Hemmalaget bjöd också upp till spel och visade upp ett passningsinriktat spel där de rödklädda gärna spelade sig ur situationer.

Redan i matchens sjunde minut blev van Ginkel liggande efter att ha fått kroppsvikten fel över sitt ena knä. Efter en stunds behandling fortsatte holländaren spela, men det höll inte utan Mourinho tvingades till ett tidigt byte då Ramires fick äntra planen.

I matchens 27:e minut kom matchens första riktigt bra chans då Mata frispelade Torres. Anfallarens avslut tog dock i huvudet på målvakten. Två minuter senare fick Torres revansch då Ramires vann bollen på offensiv planhalva och spelade fram Mata. Matas avslut räddades, men på returen hann Torres fram och vinklade in bollen i tomt mål.

Sex minuter efter 1-0 kom också tvåan då Torres vände bort två Swindonspelare och serverade Ramires som hann före målvakten och lyfte in 2-0. Några bra prestationer från Chelsea på kort tid och en betryggande ledning.

Swindon fortsatte dock att spela bollen och fick några skottlägen innan halvtidsvisslan. Farligast var det i 38:e minuten då Kasim avlossade en vänster som Schwarzer tvingades sträcka ut på och styra ut till hörna. En välspelad halvlek blåstes sedan av då tre tilläggsminuter passerat. Hemmalaget stod länge upp bra, men Chelsea visade vid några tillfällen att man är ett klart bättre lag.

Chelsea genomförde ett byte i halvtid då inbytte Ramires lämnade plats för Terry. Bytet innebar att David Luiz fick ta klivet upp på mittfältet. Essien erbjöd Terry kaptensbindeln, men Terry skakade på huvudet och Essien fortsatte bära bindeln med högt huvud.

Första chansen i halvleken var de Bruynes, men en luftspark från belgaren fick vara synonymt med hans insats för kvällen. Dryga fem minuter in i halvleken jublade hemmapubliken då N’Guessan satte 1-2, men målet dömdes korrekt bort för offside.

Chelsea drog ned tempot och Swindon tilläts föra spelet mer och vaskade fram ett par halvchanser. Främst var det N’Guessan och Pritchard som oroade, men riktigt farligt kändes det aldrig. När hemmalaget var på gång så
ökade Chelsea tempot och var under matchens sista 20 minuter flera gånger nära att punktera matchen helt.

Med knappa kvarten kvar gjorde Chelsea sitt sista byte då Ba kom in istället för de Bruyne. Ett byte som innebar att 18-årige Lewis Baker fick sitta kvar på bänken och får därmed vänta på sin debut. Ba hade ett mycket bra läge till 3-0 i slutskedet och Willian hade flera bra lägen utan att hitta rätt. En dag som denna spelade missarna ingen roll, men i en annan match kan det krävas bättre skärpa i de avgörande lägena.

Sammanfattning
En stabil seger för Chelsea trots att Swindon bjöd upp till spel och framför allt visade upp ett passningsinriktat spel. När Chelsea valde att öka tempot syntes det omgående att det är två divisioner som skiljer lagen åt och allra mest verkade Torres trivas. Anfallaren stod för ett mål och ett assist och såg dessutom stundtals pigg ut. Motståndet var inte av samma klass som det Chelsea normalt ställs mot, men mål från en anfallare och en spelsugen Torres är ändå alltid roligt att se. Kanske är han på gång nu (igen)?

Segern innebär att Chelsea nu är klara för fjärde omgången. Lottningen äger rum direkt efter att morgondagens (onsdagens) matcher är färdigspelade.

Swindon (4-2-3-1): Foderingham – Thompson, Hall, Ward (C), McEveley – Kasim, Luongo – N'Guessan, Pritchard, Ajose (Elgabas ‘72) – Ranger (Thompson ‘45)
Oanvända avbytare: Belford, Storey, Barthram, Branco, Wood
Varning: Thompson

Chelsea (4-2-3-1): Schwarzer – Azpilicueta, Cahill, David Luiz, Bertrand – Essien (C), van Ginkel (Ramires ’9 (Terry ’45)) – Willian, Mata, De Bruyne (Ba ’77) – Torres
Oanvända avbytare: Blackman, Baker, Schürrle, Eto'o
Mål: Torres ’29, Ramires ’35
Varningar: Azpilicueta, Essien

Domare: Michael Oliver