Syskonen James ser fram emot dubbla FA Cup-finaler i helgen
Wembley Stadium står värd för två FA Cup-finaler i helgen.

Syskonen James ser fram emot dubbla FA Cup-finaler i helgen

Chelsea FC är inne i en viktig del av säsongen. Herrlaget spelar FA Cup-final på lördag, dagen därpå är det damlagets tur. Inför denna speciella helg intervjuades syskonen Lauren och Reece James av GOAL.

Det skiljer tre år mellan storebror Reece och lillasyster Lauren James. Pappa Nigel jobbar som fotbollsinstruktör och började drilla sina barn i tidig ålder. Konkurrensen syskonen emellan har alltid funnits där.

“Det är då inte en nackdel,” säger Reece. “Jag tror att alla syskon tävlar mot varandra på något sätt. Vi ville alltid nå så långt som möjligt, unnade varandra den framgången. Jag tror att det är vad som drivit oss dit vi är idag.”

Reece James skrev på för Chelseas akademi som åttaåring och har sedan dess vandrat igenom klubbens akademilag hela vägen till A-laget och seger i Champions League. Lauren tillhörde klubben från U10- till U14-nivå, innan hon via en kort sejour inom Arsenals organisation skrev sitt första proffskontrakt med Manchester United. Nu är hon tillbaka i SW6, något pappa Nigel James är mycket nöjd med.

“Han har haft stor betydelse, med sin träning och sitt mentorskap utanför klubbens verksamhet,” säger Lauren. “Han har hållit oss nere på jorden, sett till att vi bibehållit fokus.”

“Han har definitivt haft stor inverkan på våra karriärer,” tillägger Reece. “Han är stolt över att vi båda representerar Chelsea. Vi har hejat på klubben sen barnsben, så det är en fantastisk känsla. Vi har båda jobbat hårt på och utanför planen för att nå den här nivån.”

Att klubbens båda representationslag är framme i respektive final är förstås en enorm framgång. Så var fallet även under föregående säsong, då i såväl FA-Cupen som Champions League. Då triumferade herrarna i Europacupen men föll mot Leicester. Damerna å andra sidan besegrades av Barcelona i Göteborg, men defilerade hem FA-Cuptiteln i den uppskjutna finalen mot Arsenal. Tack vare att de sista omgångarna i damernas FA Cup-spel flyttades fram till hösten 2021 så hann Lauren James lyfta trofén i december. Hon hade anslutit till laget i juli samma år. Storebror Reece saknar just den guldmedaljen i troféskåpet efter två raka finalförluster.

“Det är något vi båda ser fram emot,” säger Reece. “Vårt mål är att vinna titlar. Hon kommer heja på mig, jag kommer heja på henne. Det vore en fin bit av historien att ha. Vi får ta det ett steg i taget, vinna den första matchen för att sedan förhoppningsvis se damerna vinna också.”

“Det är såklart mäktigt med Wembley men jag försöker bara se det som vilken match som helst,” säger Lauren. “Det blir ett speciellt ögonblick, förhoppningsvis är det vi som vinner.”

Syskonparet fick dessutom kommentera hur deras jobb påverkats av klubbens ägarbyte och den uppståndelse som processen har medfört. De är dock överens om att endast fokusera på de bitar de själva kan påverka.

“Om du låter dig distraheras så syns det på planen,” säger Lauren. “Jag tror att vi har en stark grupp som inte tillåter det, vilket hjälper oss att fokusera på rätt saker.”

“Alla är medvetna om vad som händer,” säger Reece. “Det går inte att lyssna på, vårt jobb är att spela fotboll. Vad som händer med klubben, vad gäller ägarskap och dylikt, är inte upp till oss. Vårt jobb är att prestera på planen, att träna varje dag.”

Chelsea är i full färd med att skriva historia. Man sitter inte och grubblar över gamla meriter. Roman Abramovitj tog klubben till dess mest framgångsrika epok någonsin, en ambitionsnivå som syskonen James ämnar upprätthålla även under ny ledning.

“Målet är alltid att vinna titlar,” säger Lauren. “Jag tror att alla runtomkring oss tar en dag i taget, har fokus på rätt saker. Förhoppningsvis så kan vi vinna ytterligare en titel.”

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-05-12 15:05:02
Author

Fler artiklar om Chelsea